Sokkal több EU-pénzt szán erdészeti fejlesztésekre a kormány
Uniós források

Sokkal több EU-pénzt szán erdészeti fejlesztésekre a kormány

Portfolio
Miután ősszel jócskán megemelte a kormány az erdőtelepítési EU-támogatást, most arról döntött, hogy az erdészeti technológiákra szánt EU-pályázat keretét is jelentősen megemeli.

Mik a főbb változások?

Szűkszavú közlemény jelent meg a hivatalos uniós pályázati oldalon hétfő délután, amely szerint több ponton módosult a VP5-8.6.1-17 kódszámú, "Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások” című Vidékfejlesztési Programos uniós pályázat erdészeti uniós pályázat.

Ez azért lényeges, mert a pályázatot már 2 éve lezárták, másrészt a pályázati eredményeket nézve elméletileg akár 2,75 milliárd forintnyi szabad keret is rendelkezésre állhat a pályázóknak jövő év végéig.

A most bejelentett fontosabb pályázati változások:

  • Az eddigi 4 milliárdról 6,33 milliárd forintra ugrott a pályázat keretösszege, ami 58%-os változás
  • Az eddig tervezett 240-ről 260-ra nőtt a várhatóan támogatott projektek darabszáma
  • Az, hogy a várható nyertesek száma nem nőtt arányosan a keretösszeg bővülésével, összefügg azzal is, hogy a támogatható tevékenységek körét átalakították. Ez egyrészt azt jelenti, hogy „A 3.1.2.2 Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek fejezet kiegészült az erdészeti szoftverek támogatásával.” Emellett a „3.3 Nem támogatható tevékenységek fejezet módosítása alapján nem támogathatóak az N1 járműkategóriába sorolt terepjárók és a quad járművek.” Továbbá „A 3.4.1.  III. A projekt megvalósításával, gépbeszerzéssel kapcsolatos elvárások fejezet 7.) bekezdésében módosultak a traktorok beszerzésével kapcsolatos előírások.”
  • A fentieken túl „A kettősfinanszírozás elkerülése érdekében módosult a felhívás 4.2 Támogatásban nem részesíthetők köre fejezete.”
  • A 4.3 A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja fejezetben a támogatási kérelem benyújtására nyitva álló utolsó határnap  2020. december 31-re módosult. Az eddigi pályázati verzió azt tartalmazta, hogy a pályázat csak „2017.június 1. - 2017. december 4. között” volt nyitva. Most tehát újranyitották a pályázatot és új benyújtási szakaszhatárokat is beleírtak. Az első szakaszhatár rögtön az újranyitás napja, azaz 2019. december 2. volt. Feltehetően ezzel az volt a cél, hogy az újranyitás előtt rögzítsenek egy szakaszhatárt, amivel egyébként a jól értesültek és a gyorsan reagálni képesek akár élni is tudtak (a közlemény tegnap délután 3-kor jelent meg) . A következő szakaszhatár idén év vége lesz.
  • Az 5.5 Az elszámolható költségek köre fejezetből törlésre került a saját teljesítés támogatása és ezzel összhangban módosult az „5.8 Nem elszámolható költségek köre fejezet” is.

A fenti változások az elmúlt időszak erdőgazdálkodással kapcsolatos alábbi híreit követik:

Hogy áll a pályázat?

A támogatási adatbázis szerint egyébként 199 támogatási igény érkezett be ezen a pályázaton, és ezekre együtt 5,967 milliárd forintnyi igény ment be. Ezek közül eddig 165-öt hagytak jóvá 4,84 milliárd forintos volumennel. A 4 milliárd forintnyi keretre IH-vezetői engedéllyel 20%-os ráemelés megtörténhet és a jelek szerint ez eddig be is következett, ehhez képest történt most meg a keret további megemelése.

Ha a 6,33 milliárd forintos új keretből indulunk ki, akkor elvileg csak 1,5 milliárd forint az új elosztható keret, de ha a 6,33 milliárd forinthoz képest is engedik a 20%-os ráemelést, akkor a jelenlegi állapothoz képest még 2,75 milliárd forintnyi elosztható keretről beszélhetünk. Ez még több tucatnyi további potenciális nyertest jelenthet.

Miről szól a pályázat?

A felhívás célja az erdőgazdálkodás hatékonyságának javításához és a természetközeli gazdálkodási módok elterjedéséhez szükséges eszközök és géppark kialakításának ösztönzése, valamint az erdei termékek és melléktermékek gazdasági hasznosításához szükséges elsődleges feldolgozást szolgáló gépek és berendezések biztosítása, beleértve a lokális megújuló energia rendszer kiszolgálását, faipari feldolgozás előkészítését szolgáló gépeket, technológiát is.
A felhívás feltételeinek megfelelő projekteket a projektre megítélt támogatás esetén maximum 100 millió Ft vissza nem térítendő támogatást ítélnek meg a rendelkezésre álló forrás erejéig az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a magyar költségvetésből.

Kik nyertek eddig?

Egyelőre egyébként csak 114 projektben történt kifizetés 2,6 milliárd forint összegben. A nyertesek listája ide kattintva érhető el. A pályázaton maximálisan 100 millió forintnyi támogatást lehetett elnyerni és a 10 legnagyobb támogatást kapó projekt ennek közelében sorakozik:

  • Speciális rönkszállító tehergépkocsik és függesztett tuskófúró beszerzése a Gledicia Kft, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Aprítógép beszerzése a Karád Kft. részére, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Magyar mezőgazdálkodási és erdőgazdálkodási melléktermékre alapozott fenntartható energetikai projekt a Hepik Erdőgazdálkodó és Biomassza Termelő Bt.-nél, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Erdészeti géppark fejlesztése az erőforrás-felhasználás hatékonyságának javítása érdekében a Ihartü-2000 Erdészeti és Faipari Kft.-nél, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Technológia fejlesztés Kiss Zoltán erdőgazdálkodónál, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Gépbeszerzés a Norfa Kft. nél, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Abodi Erdőbirtokossági Társulat erdészeti technológiafejlesztése, támogatás: 99,95 millió forint
  • Erdészeti gépek beszerzése az Erdőkezelő Kft.-nél, elnyert támogatás 99,4 millió forint
  • Erdészeti technológiafejlesztés megvalósítása a Scherg Lőrinc Pakati Erdőbirtokossági Társulat, elnyert támogatás 94,7 millió forint
  • Kapacitásbővítés a HA-KÖ-FA Erdészeti És Faipari Kft.-nél, elnyert támogatás 80,4 millió forint.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas