D_ATI20120119013
Uniós források

Sokkal több EU-pénzt szán erdészeti fejlesztésekre a kormány

Portfolio
Miután ősszel jócskán megemelte a kormány az erdőtelepítési EU-támogatást, most arról döntött, hogy az erdészeti technológiákra szánt EU-pályázat keretét is jelentősen megemeli.

Mik a főbb változások?

Szűkszavú közlemény jelent meg a hivatalos uniós pályázati oldalon hétfő délután, amely szerint több ponton módosult a VP5-8.6.1-17 kódszámú, "Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások” című Vidékfejlesztési Programos uniós pályázat erdészeti uniós pályázat.

Ez azért lényeges, mert a pályázatot már 2 éve lezárták, másrészt a pályázati eredményeket nézve elméletileg akár 2,75 milliárd forintnyi szabad keret is rendelkezésre állhat a pályázóknak jövő év végéig.

A most bejelentett fontosabb pályázati változások:

 • Az eddigi 4 milliárdról 6,33 milliárd forintra ugrott a pályázat keretösszege, ami 58%-os változás
 • Az eddig tervezett 240-ről 260-ra nőtt a várhatóan támogatott projektek darabszáma
 • Az, hogy a várható nyertesek száma nem nőtt arányosan a keretösszeg bővülésével, összefügg azzal is, hogy a támogatható tevékenységek körét átalakították. Ez egyrészt azt jelenti, hogy „A 3.1.2.2 Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek fejezet kiegészült az erdészeti szoftverek támogatásával.” Emellett a „3.3 Nem támogatható tevékenységek fejezet módosítása alapján nem támogathatóak az N1 járműkategóriába sorolt terepjárók és a quad járművek.” Továbbá „A 3.4.1.  III. A projekt megvalósításával, gépbeszerzéssel kapcsolatos elvárások fejezet 7.) bekezdésében módosultak a traktorok beszerzésével kapcsolatos előírások.”
 • A fentieken túl „A kettősfinanszírozás elkerülése érdekében módosult a felhívás 4.2 Támogatásban nem részesíthetők köre fejezete.”
 • A 4.3 A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja fejezetben a támogatási kérelem benyújtására nyitva álló utolsó határnap  2020. december 31-re módosult. Az eddigi pályázati verzió azt tartalmazta, hogy a pályázat csak „2017.június 1. - 2017. december 4. között” volt nyitva. Most tehát újranyitották a pályázatot és új benyújtási szakaszhatárokat is beleírtak. Az első szakaszhatár rögtön az újranyitás napja, azaz 2019. december 2. volt. Feltehetően ezzel az volt a cél, hogy az újranyitás előtt rögzítsenek egy szakaszhatárt, amivel egyébként a jól értesültek és a gyorsan reagálni képesek akár élni is tudtak (a közlemény tegnap délután 3-kor jelent meg) . A következő szakaszhatár idén év vége lesz.
 • Az 5.5 Az elszámolható költségek köre fejezetből törlésre került a saját teljesítés támogatása és ezzel összhangban módosult az „5.8 Nem elszámolható költségek köre fejezet” is.

A fenti változások az elmúlt időszak erdőgazdálkodással kapcsolatos alábbi híreit követik:

Hogy áll a pályázat?

A támogatási adatbázis szerint egyébként 199 támogatási igény érkezett be ezen a pályázaton, és ezekre együtt 5,967 milliárd forintnyi igény ment be. Ezek közül eddig 165-öt hagytak jóvá 4,84 milliárd forintos volumennel. A 4 milliárd forintnyi keretre IH-vezetői engedéllyel 20%-os ráemelés megtörténhet és a jelek szerint ez eddig be is következett, ehhez képest történt most meg a keret további megemelése.

Ha a 6,33 milliárd forintos új keretből indulunk ki, akkor elvileg csak 1,5 milliárd forint az új elosztható keret, de ha a 6,33 milliárd forinthoz képest is engedik a 20%-os ráemelést, akkor a jelenlegi állapothoz képest még 2,75 milliárd forintnyi elosztható keretről beszélhetünk. Ez még több tucatnyi további potenciális nyertest jelenthet.

Miről szól a pályázat?

A felhívás célja az erdőgazdálkodás hatékonyságának javításához és a természetközeli gazdálkodási módok elterjedéséhez szükséges eszközök és géppark kialakításának ösztönzése, valamint az erdei termékek és melléktermékek gazdasági hasznosításához szükséges elsődleges feldolgozást szolgáló gépek és berendezések biztosítása, beleértve a lokális megújuló energia rendszer kiszolgálását, faipari feldolgozás előkészítését szolgáló gépeket, technológiát is.
A felhívás feltételeinek megfelelő projekteket a projektre megítélt támogatás esetén maximum 100 millió Ft vissza nem térítendő támogatást ítélnek meg a rendelkezésre álló forrás erejéig az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a magyar költségvetésből.

Kik nyertek eddig?

Egyelőre egyébként csak 114 projektben történt kifizetés 2,6 milliárd forint összegben. A nyertesek listája ide kattintva érhető el. A pályázaton maximálisan 100 millió forintnyi támogatást lehetett elnyerni és a 10 legnagyobb támogatást kapó projekt ennek közelében sorakozik:

 • Speciális rönkszállító tehergépkocsik és függesztett tuskófúró beszerzése a Gledicia Kft, elnyert támogatás 100 millió forint
 • Aprítógép beszerzése a Karád Kft. részére, elnyert támogatás 100 millió forint
 • Magyar mezőgazdálkodási és erdőgazdálkodási melléktermékre alapozott fenntartható energetikai projekt a Hepik Erdőgazdálkodó és Biomassza Termelő Bt.-nél, elnyert támogatás 100 millió forint
 • Erdészeti géppark fejlesztése az erőforrás-felhasználás hatékonyságának javítása érdekében a Ihartü-2000 Erdészeti és Faipari Kft.-nél, elnyert támogatás 100 millió forint
 • Technológia fejlesztés Kiss Zoltán erdőgazdálkodónál, elnyert támogatás 100 millió forint
 • Gépbeszerzés a Norfa Kft. nél, elnyert támogatás 100 millió forint
 • Abodi Erdőbirtokossági Társulat erdészeti technológiafejlesztése, támogatás: 99,95 millió forint
 • Erdészeti gépek beszerzése az Erdőkezelő Kft.-nél, elnyert támogatás 99,4 millió forint
 • Erdészeti technológiafejlesztés megvalósítása a Scherg Lőrinc Pakati Erdőbirtokossági Társulat, elnyert támogatás 94,7 millió forint
 • Kapacitásbővítés a HA-KÖ-FA Erdészeti És Faipari Kft.-nél, elnyert támogatás 80,4 millió forint.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
orvosi eszközök
charlesgeske
finn helsinki koronavírus
lukasenka fehérorosz

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
unios helyreallitasi terv klimavallalas rrf 210416