Új autóüveget fejlesztett ki EU-s százmilliókból a Salgglas Zrt.
Uniós források

Új autóüveget fejlesztett ki EU-s százmilliókból a Salgglas Zrt.

Portfolio
|
MTI
Több mint egymilliárd forintos beruházásban, új technológiával fejlesztett ki autó oldalüveget Salgótarjánban a Salgglas Zrt., a járműipari vállalat ehhez 380 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el; a terméket elsősorban a megnövelt utasterű személygépjárművekbe építik be - tájékoztatta a társaság az MTI-t.

A projektről röviden

Az innovációs projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a Salgglas Zrt. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pályázatán nyert támogatást. A műszaki újdonság fejlesztésén két évig dolgoztak.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint a cég a GINOP-2.1.1-15 - Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című uniós pályázaton nyerte el a 380 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást 2016.08.25-én az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a "Csökkentett tűréstartományú ablakkivágással rendelkező oldalüveg termékek kifejlesztése a SALGGLAS ZRt.-nél" című projektjére. A támogatás aránya 37%-os volt.

A cég egyébként a GINOP-2.2.1-15 - K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések című felhíváson 2017.06.28-án további 977 millió forintnyi támogatást nyert el Okosszélvédő című projektjére Salgótarján (Zagyvapálfalva) projekthelyszínre szintén az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, 69%-os támogatási arány mellett. Annak a projektnek 1,417 milliárd forintos a mérete. Mint a közleményben írták, a projekt keretében a Salgglas Zrt. új autóipari termékek kifejlesztését, valamint a gyártásukhoz szükséges kísérleti technológia telepítését valósította meg. Ennek keretében jött létre a gyár új terméke, a csökkentett tűréstartományú ablakkivágással rendelkező "üveg-az-üvegben", vagyis belső mozgatható oldalüveg a külső fix üvegben.

Az új termék előnye az autók cw-értékének (légellenállás) csökkentése, a jobb zaj- és funkcionális kialakítás (beázás védelem), valamint a gyártási hatékonyság növelése - tették hozzá. A beruházásnak köszönhetően öt K+F munkahelyet teremtettek.

A vállalat azt is megfogalmazta, hogy a jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzetben nagy fontossággal bír azoknak a piaci réseknek a megtalálása, ahol a cég az átlagosnál magasabb szintű hozzáadott értékkel bíró saját termékkel tud megjelenni. Az ezzel a technológiával gyártott termék elsősorban a megnövelt utasterű - kisbuszból átalakított - felső kategóriás személygépjárművekben jelenik meg oldalüvegként.

A továbbiakban is várjuk a hasonló uniós fejlesztésekkel kapcsolatos projekt (záró) közleményeket az uniosprojekt@portfolio.hu címre és a közleményeket térítésmentesen megjelentetjük a Portfolio Uniós forrás rovatában a Projektek között.

A cégről röviden

Az 518 dolgozót alkalmazó Salgglas Zrt. értékesítésének nettó árbevétele 2018-ban 9 milliárd forint volt, ezen belül 3,8 milliárd a belföldi árbevétel. A megelőző évben 10,6 milliárd forint volt az árbevételük. 2017-ben 612, a múlt évben 401 millió forintos veszteséget könyveltek el.

A Salgglas ZRt. több mint 120 éves üveggyártási tapasztalatot és hagyományt ápolva működik. Magyarország első üveggyáraként itt kezdődött meg 1893-ban a táblaüveg-gyártás. A hagyományos húzott síküveg gyártás mellett, jelentős fejlesztések révén, a gyár az elmúlt évtizedek során korszerű biztonsági üveggyártást honosított meg Salgótarjánban.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Komka Péter

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Amerikai sajátlakás = 347 ezer dollár

Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 2024 februárjában a Zillow Home Value Indexe szerint. A \"tengerentúli ingatlan.com\" egy... The

Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
olaf, európai unió csaláselleni hivatala