Bejelentették: elkészült a minden magyar önkormányzatot érintő hatalmas EU-s fejlesztés
Uniós források

Bejelentették: elkészült a minden magyar önkormányzatot érintő hatalmas EU-s fejlesztés

Portfolio
Átadták csütörtökön annak a több éve zajló közel 19 milliárd forintos uniós fejlesztésnek a második fázisa nagy részét, amely minden magyar önkormányzat elektronikus ügyintézését egységesen magas színvonalon biztosítja – tájékoztatta a Portfolio-t a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ).

A projekt főbb adatai

A projekt első fázisában még csak 100 közép-magyarországi település önkormányzata használta az ASP rendszert, aztán a második fázisban ezt 2015-ben kiterjesztették az egész országra, a 18,884 milliárd forintnyi vissza nem térítendő forrást pedig az Európai Szociális Alap nyújtotta „Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (ASP 2.0)” elnevezésű, KÖFOP-1.0.0.-VEKOP-15-2016-00008 azonosítószámú projektre. Ennek a projektátadása kapcsán szervezett a KIFÜ január 23-án sajtótájékoztatót, az alábbiakban pedig az ennek kapcsán kiadott közleményt közöljük.

A KIFÜ rámutatott, hogy mivel

a projektben vállalt fejlesztések nagyrésze átadásra került, így az önkormányzatok számára biztosított az elektronikus ügyintézés lehetősége.

A továbbiakban is várjuk az uniós fejlesztési forrásokból létrejövő különböző projektek közleményeit az uniosprojekt@portfolio.hu címre, amelyeket a Portfolio Uniós Források rovatában térítésmentesen közzéteszünk.

„Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (ASP 2.0)” elnevezésű, KÖFOP-1.0.0.-VEKOP-15-2016-00008 azonosítószámú, az Európai Unió Szociális Alapja által 18, 884 milliárd forint, vissza nem térítendő összeggel támogatott. – hangzott el a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által szervezett sajtótájékoztatón 2020. január 23-án.

Mi a projekt háttere?

Az önkormányzati szektor számára kialakított önkormányzati ASP rendszer bevezetése két ütemben zajlott le, két Európai Uniós forrásból megvalósuló projektnek köszönhetően. Az ASP 1.0 projektben kialakításra kerültek a szakrendszerek, amelyeket több mint 100 közép-magyarországi településen kezdtek el használni. A pilot projekt tapasztalataira alapozva kezdődött meg az ASP 2.0 projekt előkészítése 2015-ben.

Az önkormányzati ASP rendszer lényege, hogy egy ún. alkalmazás szolgáltatás (Application Service Provider) technológia segítségével az állam térítésmentesen biztosítja az önkormányzati feladatellátás egyes elemeinek informatikai támogatását az önkormányzatok számára egy komplex alkalmazáscsomag rendelkezésre bocsátásával. Az alkalmazáscsomag az integrált szakrendszereinek köszönhetően országosan egységes, korszerű elektronikus ügyintézési lehetőséget nyújt az E-önkormányzat portálon keresztül az állampolgárok és vállalkozások részére.

Az önkormányzat munkatársai egy, a mindennapokban használt internetböngésző segítségével és az elektronikus személyi igazolványukkal történő hitelesítést követően férnek hozzá az ASP keret- és szakrendszereihez. Az önkormányzati ASP rendszer elsők között használta az elektronikus személyi igazolványt a rendszerbe történő belépés hitelesítésére, ezzel garantálva a jogosultságok ellenőrzését és a biztonságos adatkezelést. A Kormányzati Adatközpontból központilag nyújtott, felhő alapú szolgáltatás előnye, hogy minden önkormányzat azonosan magas színvonalú és a mindenkori jogszabályoknak megfelelő szolgáltatáshoz fér hozzá.

A projekt következő jelentős mérföldköve a 2020 első negyedévétől hozzáférhető online fizetési rendszer elindítása, amelynek segítségével az E-Önkormányzat portálon nem csak ügyindításra és ügykövetésre van lehetőség, hanem adók, díjak valamint számlák kiegyenlítésére is.

A projektről további információk itt olvashatók.

Címlapkép forrása: KIFÜ

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Amerikai sajátlakás = 347 ezer dollár

Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 2024 februárjában a Zillow Home Value Indexe szerint. A \"tengerentúli ingatlan.com\" egy... The

Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
zöld eu, európai unió