Brexit: furcsállja a brit javaslatot Von der Leyen
Uniós források

Brexit: furcsállja a brit javaslatot Von der Leyen

MTI
Az Európai Unió egyedülálló kereskedelmi egyezményt ajánl a briteknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

A Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságával kialakítandó új partnerségről szóló vitában a bizottsági elnök elmondta, hogy a Londonnal kötendő kereskedelmi szerződéssel kapcsolatos tárgyalások "a legnagyobb ambícióval" kezdődnek meg. Von der Leyen üdvözölte Boris Johnson brit miniszterelnök február elején Greenwichben tett kijelentését, miszerint az Egyesült Királyság "a szabadkereskedelem globális védelmezője" lesz. A brüsszeli bizottság elnöke szerint a jelenlegi nemzetközi kereskedelmi rendszert egyre több kihívás éri, így újabb partnerek csatlakozása ellenállóbbá és igazságosabbá teheti.

Von der Leyen hozzátette azt is, hogy meglepte Johnsonnak az ausztrál kereskedelmi modellre tett utalása, mivel az EU a Kereskedelmi Világszervezet feltételei szerint működteti piacát, és nincs kereskedelmi megállapodása Ausztráliával. "Azonban - tette hozzá a bizottság elnöke - amennyiben az Egyesült Királyság ezt az utat választja, mi nem akadályozzuk meg." Ez azt jelentené, hogy átfogó kereskedelmi megállapodás nélküli működésre célzott beszédében Johnson, ami olyan lenne, mintha kereskedelmi megállapodás nélkül esnének ki 2020. december 31-én az EU-ból. Erre a jelzésre már február elején esett a font:

A brit kormány beérheti kevesebbel, de én személy szerint ambiciózusabb megállapodást képzelek el

- hangsúlyozta az uniós vezető.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfőn Brüsszelben figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságnak "sokba fog kerülni", ha hátat fordít az uniós kereskedelmi szabványoknak.

Minél jobban eltérünk ezektől, annál korlátozottabb lesz a hozzáférésünk a közös piachoz

- hangsúlyozta Sturgeon.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, és azóta érvényben van a 11 hónapos, vagyis december végéig tartó átmeneti időszak. Ennek egyik legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson Londonnak és az EU-nak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer sarkalatos szabályairól. A brit kormány elsődleges céljai között szerepel egy átfogó, a szolgáltatásokra is kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodás megkötése az EU-val.

Február eleji beszédében Boris Johnson kijelentette ugyanakkor: e megállapodás eléréséhez nincs szükség arra, hogy Nagy-Britannia elfogadja az Európai Unió szabályrendszerét például a versenypolitikában, az állami támogatások szabályozásában, a környezetvédelemben vagy bármely más hasonló területen.

Címlapkép: Thierry Monasse/picture alliance via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
berlaymont európai bizottság eu európai unió jogállamisági eljárás