Uniós források

Brüsszel szerint csak ideiglenesnek kellene lennie a magyar koronavírusos törvény hatályának

Portfolio
Az Európai Bizottság hétfőn nem kívánt kommentárt fűzni a magyar törvénytervezethez, amely meghatározatlan időre különleges felhatalmazást adna a kormánynak a koronavírus elleni küzdelemben. Azt ugyanakkor világossá tette a testület, hogy mindenféle szükséghelyzeti intézkedés csak ideiglenes lehet, összhangban kell állnia az európai és a nemzetközi joggal, és nem korlátozhatja a média függetlenségét – foglalja össze a Bruxinfo.

A beterjesztett felhatalmazási törvényről (amely meghatározatlan időre bevezetné a rendeleti kormányzást Magyarországon) tudomása van az Európai Bizottságnak, de a testület szóvivője hétfőn annak elfogadása előtt nem kívánta kommentálni az abban foglaltakat.

Christian Wiegand szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a demokrácia nem működhet szabad és független média nélkül, és éppen válsághelyzetben van a legnagyobb szükség arra, hogy az újságírók végezhessék a munkájukat, hogy eloszlathassák az álhíreket és biztosíthassák a közvélemény hozzáférését a kulcsfontosságú információkhoz. 

Hangsúlyozta továbbá, hogy bármilyen szükséghelyzeti intézkedésnek jellegénél fogva ideiglenesnek kell lennie. Ugyanakkor mindenekelőtt a tagállamok hatásköre, hogy megfelelő intézkedéseket hozzanak a közrend és a közegészségügy védelmében.

Az Országgyűlés hétfő délután szavazott a felhatalmazási törvényről, amelynek elfogadásához nem jött össze a szükséges négyötödös támogatás (137 igen mellett 52-en nemmel szavaztak), így a március 11-én kihirdetett, 15 napra szóló veszélyhelyzet ezen a héten lejár. A ház jövő kedden szavazhat újra a kormányt különleges jogokkal felruházó tervezetről és így a veszélyhelyzet újra kihirdetéséről is, de akkor már kétharmad is elegendő lesz az elfogadáshoz.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
shanghaikina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
európai uniós zászló európai bizottság