Uniós források

Brüsszel szerint csak ideiglenesnek kellene lennie a magyar koronavírusos törvény hatályának

Portfolio
Az Európai Bizottság hétfőn nem kívánt kommentárt fűzni a magyar törvénytervezethez, amely meghatározatlan időre különleges felhatalmazást adna a kormánynak a koronavírus elleni küzdelemben. Azt ugyanakkor világossá tette a testület, hogy mindenféle szükséghelyzeti intézkedés csak ideiglenes lehet, összhangban kell állnia az európai és a nemzetközi joggal, és nem korlátozhatja a média függetlenségét – foglalja össze a Bruxinfo.

A beterjesztett felhatalmazási törvényről (amely meghatározatlan időre bevezetné a rendeleti kormányzást Magyarországon) tudomása van az Európai Bizottságnak, de a testület szóvivője hétfőn annak elfogadása előtt nem kívánta kommentálni az abban foglaltakat.

Christian Wiegand szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a demokrácia nem működhet szabad és független média nélkül, és éppen válsághelyzetben van a legnagyobb szükség arra, hogy az újságírók végezhessék a munkájukat, hogy eloszlathassák az álhíreket és biztosíthassák a közvélemény hozzáférését a kulcsfontosságú információkhoz. 

Hangsúlyozta továbbá, hogy bármilyen szükséghelyzeti intézkedésnek jellegénél fogva ideiglenesnek kell lennie. Ugyanakkor mindenekelőtt a tagállamok hatásköre, hogy megfelelő intézkedéseket hozzanak a közrend és a közegészségügy védelmében.

Az Országgyűlés hétfő délután szavazott a felhatalmazási törvényről, amelynek elfogadásához nem jött össze a szükséges négyötödös támogatás (137 igen mellett 52-en nemmel szavaztak), így a március 11-én kihirdetett, 15 napra szóló veszélyhelyzet ezen a héten lejár. A ház jövő kedden szavazhat újra a kormányt különleges jogokkal felruházó tervezetről és így a veszélyhelyzet újra kihirdetéséről is, de akkor már kétharmad is elegendő lesz az elfogadáshoz.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas