Üzlet

Az elhízás megrövidítheti az életet

Portfolio
Magyarországon minden negyedik felnőtt elhízott, ami az egyik legrosszabb arány az OECD tagállamok között - hívja fel a figyelmet az Első 1000 nap program elemzése, amely május 22-e, az Európai Elhízás Elleni Nap alkalmából készült. A probléma gyökere a családi mintában keresendő, már gyermekkorban súlyos gond az elhízás. A felnőttkori elhízás kockázata azonban jelentősen mérsékelhető a gyermek életének első 1000 napjában kialakított egészséges táplálkozás révén.

A gyermek nem pici felnőtt, ezért nem ajánlott, hogy minél korábban azt egye, amit a szülei. Különösen a túlcukrozott, túlsózott, túl zsíros, illetve túlfűszerezett ételekhez könnyű hozzászokni, ám ez az egészségtelen táplálkozás már gyermekkorban elhízáshoz vezet. A bájosnak gondolt babaháj miatt a gyermeket csúfolhatják, aki emiatt visszahúzódóvá válik, nem szívesen sportol, mert attól fél, kinevetik, így majdnem biztos, hogy kövér felnőtt válik belőle. Az élelem-bőség árnyoldalára figyelmeztet egy korábbi felmérés, mely szerint a kórosan elhízott emberek várható élettartama a normál testsúlyúakéhoz képest akár 14 évvel is rövidebb lehet. A túltáplált gyermeknek szerencsétlenné teszik a gyermekkorát és valószínűleg sok problémával - például magas vérnyomással, cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri panaszokkal, ízületi fájdalmakkal - küszködő, elhízott felnőtt lesz belőle.

Magyarországon a 7-14 éves gyerekek 20 százaléka túlsúlyos, 7 százaléka pedig elhízott. Ennek következményeként már gyermekkorban megjelennek azok a betegségek, amelyek korábban elsősorban a felnőtteket érintették.

"Életünk fogantatástól számított első 1000 napja során alakul ki az elhízásra való hajlam, ami egész életünk egészségére hatással van. Felmérések szerint a gyermekkorban túlsúlyosak vagy elhízottak 60 százaléka felnőttkorban is súlyproblémával fog küzdeni. A 3 évnél fiatalabb gyerekek 80 százaléka túl sok cukrot fogyaszt. Ha már kisgyerekként a túl fűszeres és túl cukros ételekhez szokatjuk a gyerekeinket, akkor ezt a rossz szokást felnőttkorban nagyon nehezen fogják tudni elhagyni, ami állandósult súlyproblémákhoz vezethet." - hívja fel a figyelmet dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke.

Hatalmas felelősség nehezedik a szülők vállára ebben, hiszen akkor kell a legelőrelátóbban és legtudatosabban viselkedniük, amikor még a legkevesebb tapasztalattal rendelkeznek a gyereknevelés terén.
Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1075371874