Üzlet

Minden a Type R-ről!

Hámor Iván
Egy kifejezetten dinamikus menettulajdonságokkal rendelkező, sok esetben későbbi versenyautók alapját jelentő rétegmodell egyetlen volumengyártó esetében sem tekinthető olyan autónak, mely az eladások, a bevételek jelentős hányadáért lenne felelős, főleg nem a hazai piacon, ahol a céges beszerzések tartják életben a legtöbb szereplőt. Néha mégis érdemes kitekinteni erre a szegmensre is, mert kifejezetten érdekes modellek tűnnek fel benne, illetve a sajátságos piaci helyzet miatt ezek jelentős részének forgalmi engedélyébe jogi személy kerül a tulajdonos rovatba, tehát mégis csak cégautók lesznek. Ilyen a Honda Civic Type R is, melyről most már mindent tudni lehet.
A Honda számára presztízs és piaci szempontból is létkérdés volt a Civic Type R léte és piaci bevezetése. A márka arculata nagymértékben megváltozott az elmúlt 10-15 évben, az akkori dinamikus imidzset felváltotta a fenntarthatóságra, az élhető jövőre fókuszáló szemlélet, és ez néhány legendássá vált modell "feláldozását" is megkövetelte. A modellpaletta - európai - beszűkülése és vásárlók - főleg a magánvásárlók - érzelmi alapon hozott piacbefolyásoló döntései azonban rávilágítottak arra, hogy nem szabad azokat az egykor sikeres, tartalommal is teli neveket veszni hagyni, amik meghatározták a márka hírét, hírnevét. Ennek köszönheti létét az új NSX és a Civic Type R-is.

Minden a Type R-ről!
A Honda kompakt modelljének 9. generációja már a ráncfelvarrásig is eljutott, tehát modellciklusa felén túl van, mégis egészen idáig kellett várni a csúcsmodell, a Type R megérkezésére. Ennek az az oka, hogy egy olyan modellről van szó, amivel nem hibázhatott a japán gyártó, a megjelenésekor egyszerűen a legjobbnak kellett lennie. Ezt némi taktikázással, időzítéssel lehet ugyan befolyásolni, de alapvetően a termék tulajdonságai a mérvadók. Egy rövid idő alatt a nagy volumenben gyártott modell kisebb módosításaival létrehozott Type R ugyan kisebb beruházást és gyorsabb piacra lépést eredményezett volna, de ezzel szemben az autónak valódi tudását, képességet kívántak adni, a késlekedés árán is. A részletek egészen mostanáig "titkosak" voltak, de június elején mindenről lehullott a lepel.

Minden a Type R-ről!
Az már eddig is tudni lehetett, hogy a 2,0 literes turbós benzinmotor - mely teljesíti az Euro 6-ot - teljesítménye 310 lóerő, de maximális nyomaték értéket eddig homály fedte. Az előzetes "találgatások" nem jártak mesze az igazságtól, a gyári adat végül kereken 400 newtonméter lett, ami 2500-as fordulatszámnál jelentkezik a főtengelyen. A WTCC-ben szereplő - sajnálatos módon eddig csak részsikereket elérő - 1,6 literes motorral hajtott versenyautóban is alkalmazott technológiák átültetésével készülő erőforrás egyesíti a bő 25 éve megalkotott VTEC és a mai turbófeltöltéses technológiák legjobb tulajdonságait. A korigényeinek és megfizethető áron rendelkezésre álló gyártástechnológiának köszönhetően a VTEC vezérlés ugyan teljesen más elven és fizika megvalósítással működik, mint legendás elődje, de a motor működésére gyakorolt hatása ugyanaz, amit kiegészít a modern turbó technológia is. Ennek az eredménye a 3 év vagy 100 ezer kilométerig garanciális 310 lóerős, 400 Nm-es motor.

Minden a Type R-ről!
A hajtáslánc további eleme - a hagyományos tengelykapcsoló után - a 6-fokozatú sebességváltó, mely áttételezése kivételesen a nem a lehető leggazdaságosabb üzemet, hanem a dinamizmust szolgálja, a 270 km/h-s végsebességet a teljesítménycsúcshoz tartozó 6500/min fordulatnál éri el a Type R. A váltó egy 3,842 arányú végáttételen - tehát a másodlagos gyártók számára adott még jobb gyorsulást biztosító a rövidebb áttétel készítésének a lehetősége - keresztül forgatja a féltengelyeket, melyek egymáshoz képesti jelentős elfordulását önzáró differenciálmű akadályozza meg gyorsítás esetén. Ez utóbbi, a dinamikus autózás feltételének számító alkatrész tehát nem csak bizonyos évjáratok, kivitelek és piacok kiváltsága lesz, hanem minden Civic Type R szerves része.

Minden a Type R-ről!
Az elsőkerék-hajtású, 1,5 tonna alatti utcai autók között ritkaságszámba menő teljesítmény minél hatékonyabb talajara vitelében a volument jelentő Civic és Civic Tourer változatokétól eltérő futómű gondoskodik. Egyrészt a MacPherson rugóstag alsó kialakítása is más - kanyarodáskor nem az egész gólyaláb fordul, hanem csak az alsó része, a csonkállvány -, másrészt az un. utánfutása is nagyobb, ami jobb egyenesfutást és forszírozott tempónál stabilabb kanyarodást biztosít. Ez az oka annak, hogy a Type R tengelytávolsága is - és nem csak a nyomtávja - nagyobb, mit a többi, 9. generációs Honda Civicé.

A hátsó kerekek megfelelő úton tartásának megtervezésekor sem voltak könnyű helyzetben a mérnökök. Mivel az előző és a jelenlegi Civic generációk - kivéve a 4-ajtósokat - jelentősen egyszerűbb felépítésűek, mint a korábbiak voltak, az elődök soklengőkaros, független felfüggesztésnek előnyös tulajdonságait nem örökölték. Mivel a Type R számára a hétköznapi közlekedéshez tökéletesen megfelelő csatolt lengőkaros megoldásnál kicsit szofisztikáltabb konstrukciót kellett alkotni, a WTCC-s debütálás évében alkalmazott versenytechnológia köszön vissza a hátsó futómű egyes elemeiből, nevezetesen nem tömör elemeket, hanem speciálisan formázott csöveket használtak. Ez a megoldás nem igényel stabilizátorrudat, 177%-kal merevebb, mint a klasszikus kivitel, és súlya is sokkal alacsonyabb. A merevségben és biztos úttartásban a rendkívül nagy ellenállású szilentblokkoknak is kiemelkedő szerepe van.

A megfelelő futómű geometria mellett a rugózás és lengéscsillapítás hangolása is nagy fontossággal bír, ezért négypontos Adaptív Lengéscsillapító Rendszer fejlesztettek ki. Ennek egy egyszerűbb változata egyébként megtalálható a Civic Tourer bizonyos kiviteleinek hátsó futóművében is, ott is a mindenkor legideálisabb csillapítás és stabilitást szolgálva. A mindenkori útfelülethez történő alkalmazkodáson túl a gyorsításnál és lassításnál, illetve a kanyarokban jelentkező bólintásra, dőlésre is jó hatást gyakorol, csökkenti ezek mértékét. Ami a működését illeti, az elektronika elektromágneses úton szabályozza a lengéscsillapítókban üzemelő szelepek áteresztő képességét, ezzel változtatva csillapítási tulajdonságaikat.

A talajjal való - jó esetben egyetlen - kapcsolatot jelentő gumiabroncsokat a Continentallal szoros együttműködésben választotta ki a Honda, átmérőjük 19 col, míg a szélességük 235 mm. A pótlásukra valószínűleg nem lesz lehetőség minden gumisnál azonnali határidővel, de csak ezekkel érhető el a 7 perc 50 másodperces köridő a Nürburgring legendás Nordschleife-jén.



Fontos, és a megbízható, hosszú ideig tartó működés szempontjából nagy jelentőséggel bír a motor hőháztartásának biztosítása, ami a karosszéria átalakítását is megkövetelte. A nagy teljesítmény folyamatos kiaknázásakor jelentős hőmennyiség keletkezik, aminek az elvezetését újabb, a kisebb, gyengébb motorokkal szerelt Civic változatokétól eltérő sárvédő kialakítás teszi lehetővé. Az ezen kialakított nyílásokon távozik a motor és az első fékek által "termelt" hő jelentős része. Az aerodinamika másik látványos megjelenése a hátsó szárny, de nagyobb hatást értek el az autó aljának teljesen sima burkolatával, valamint annak hátul történő felfelé emelkedő formájával. Az első, a hátsó és az alsó "légterelők" együttes hatása az autóra ható felhajtóerő gyakorlatilag 0-ra történő redukálása, ami ugyan nem teszi lehetővé a Formula-1-es autókkal elérhető "fejjel lefelé" haladást, de sokkal nagyobb stabilitást jelent a legtöbb utcai autónál.

Minden a Type R-ről!
Az utóbbi évek során a világ autósportjában bekövetkezett változásoknak köszönhetően az új Civic Type R már nem jelent kiindulási pontot a versenyzők számára, a legyártott példányok nagyon nagy része - ellentétben az elődökkel - megmarad utcai autónak, így a kényelmi és biztonsági berendezésekre is nagy figyelmet kellett fordítani a tervezése során. Gyakorlatilag megtalálható benne minden, ami ma az alsó-középkategóriás autók számára a beszállítói piacon elérhető áron beszerezhető, a táblafelismerő rendszertől kezdve a hátsó, keresztirányú forgalomra figyelmeztető jelzésen át az internetes kapcsolatig, tehát azért, mert a Civic Type R egy versenypályán is nagyon jól mozgó, nagyon jól használható élményautó, a hétköznapi közlekedés során is minden igényt kielégít. Aki nem szeretne sok-sok hónapot, netán fél évnél is hosszabb időt várni a sajátjára, már most megrendelheti a Honda márkakereskedésekben.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó