Csak néhány évre tervezett Magyarországon, mára globális nagyvállalattá nőtt a cége
Üzlet

Csak néhány évre tervezett Magyarországon, mára globális nagyvállalattá nőtt a cége

Portfolio
A holland tulajdonos által alapított Hunland Trade Kft. mára globális nagyvállalattá nőtte ki magát: élőállat kereskedelme kontinenseken átívelő, tevékenysége az agrárágazat szinte minden szektorát magában foglalja.

Janssen Jos, az élőállat kereskedelemmel foglalkozó Hunland cégcsoport tulajdonosa 1988-ban kezdte el kelet-európai üzleti tevékenységét. Főleg szarvasmarhát exportált az akkori EGK-ba.

"Magyarország lett a kedvencem. Elhatároztam, hogy alapítok itt egy céget, amelynek az élőállat-kereskedelem (szarvasmarha, sertés, bárány) lesz a fő tevékenysége. Az első években még sokat utaztam Hollandia és Magyarország között, de 1994-ben úgy döntöttem, hogy ideköltözöm pár évre. Ebből 28 év lett, és a továbbiakat is itt képzelem el” – mondta a Bugyi községben anyavállalatot és Hollandiában leányvállalatot üzemeltető tulajdonos. A Hunland cégcsoport az élőállat kereskedelmen belül hízó- és  tenyészállatokkal is foglalkozik. Tevékenységi palettája a termeléstől a húskereskedelmen át logisztikával és szállítmányozással is kiegészül.

A cégcsoport vertikális integrációs törekvései alapozták meg egy  takarmánygyár építését, melynek üzemeltetésével biztosítható a saját tenyésztésben hizlalt állatállomány számára az állandó, magas minőségű takarmányellátás.

A gyár termelésének 70 százaléka a saját állattartó telephelyeken kerül felhasználásra.

"Jelenleg nagyságrendileg 30 ezer szarvasmarhánk van, és továbbra is az állomány bővítésén dolgozunk. A volumen növelésével még hatékonyabbá kívánjuk tenni termelésünket. Kereskedelmünk 60-65 százalékát adja a szarvasmarha exportimport. Cégünk életében szenzációs fordulópont volt az a hajórakomány, amikor 10-12 ezer állat kelt útra Dél-Amerikából Kínába” – nyilatkozta Jos.

Az agrárium fejlesztése ma már komoly kihívás előtt áll. Fontos, hogy megtalálják a módját, hogy lehet ellátni a világ radikálisan növekvő népességét úgy, hogy közben minél kisebb ökológiai lábnyomot hagynak hátra.

"A magyar állatállomány jó, sőt egyre jobb: támogatása, fejlesztése a mi felelősségünk is. A negyedik ipari forradalom korát éljük. Ha azt nézzük, hogy a robbanómotorokkal mi lesz 10-15 év múlva, akkor elég bizonytalan a kép. Ugyanakkor a mezőgazdaság globális kilátásai biztatóak. A húsfogyasztás a növekvő populációval biztos jövőkép előtt áll. A kihívás az, hogy a fogyasztói szokások hogyan alakulnak közép- és hosszútávon" – mondta Jos, aki szerint azonban megfelelő piaci stratégiával jó eredményt lehet elérni a következő években is.

BET50_NSR-Hunland-23
Forrás: BÉT 50

"A földrajzi diverzifikáció adja számunkra az igazi piaci stabilitást. Jól szemlélteti ezt az idei évben a húsvéti bárányszezonnal összefüggő ügyletünk. Korábban Olaszország volt a fő báránypiacunk, de őket épp ekkor sújtotta a koronavírus. Aggódva vártuk a fejleményeket a magyar báránytenyésztőkkel együtt, hisz erre az időszakra mindenki nagyon készült. Hatalmas segítség lett számukra, hogy egy komoly jordániai megrendelés alapján kiszállításra került az eredtileg olasz piacra szánt húsvéti bárány. Ma az Agrárminisztériummal együtt dolgozunk a bárányágazat fejlesztési irányain” – mondta Jos.

A Hunland jelenlegi főtevékenysége a B2B szektorban erős, ahol a marhakereskedelem mellett fontos szegmens még a malac- illetve sertésértékesítés, amely a cégcsoport árbevételének mintegy 30 százalékát teszi ki. A sertéskereskedelem legmeghatározóbb piaca Magyarország, az ágazatban itthon jelentős fejlesztések történtek az elmúlt években, de a termelési volumen növelésében továbbra is jelentős potenciál van.

"Vállalati értékrendünk egyik alappillére az állatjólét, melyhez minden feltétel adott az idei év tavaszán befejezett új, csúcstechnológiával felszerelt borjúistállóban. Néhány éven belül már csak ilyen körülmények között tenyésztett állatokkal lehet a piacon maradni. Magyarországon egyedülálló a beruházás, de Európában sem túl gyakori egy ilyen borjúistálló" – mondta büszkén Jos.

Ezt az értékrendet megőrizve - egy kamiongyártóval közös fejlesztésnek köszönhetően - saját, erre a tevékenységre specializált szállítójárművekben (belmagasság/pihentetők/etetés/itatás) biztosítják az állatok számára a stresszmentes utazást, ezzel többet nyújtva, mint amit a jogszabályi elvárás magába foglal. Állatvédő szervezetekkel együttműködve, gépjárművezetőiket gyakorlati oktatásban részesítik. Úttörői kívánnak lenni ennek az igen kényes, nagy odafigyelést igénylő szakmának.

A cégcsoport az elmúlt években folyamatosan bővült. A tulajdonos szerint elérkezett az a pont, hogy alaposan megvizsgálják, újragondolják és lefektessék a cég hosszútávú stratégiájának alapjait. A szűkülő kereskedelmi marzsokat ellensúlyozza a volumen és a diverzifikált értékesítési piac, de a vállalatnál erősen hisznek a vertikális integrációban.

Dolgozunk a nagyvállalati struktúránk továbbfejlesztésén, hogy három év múlva agilis piaci működésünkkel az agrárszektor még inkább meghatározó szereplőjévé váljunk

– teszi hozzá Jos, aki szerint az invesztíciók jelentős része már nem a jelenről, hanem az 5 év múlva esedékes piacokról szól.

A cikk eredetije a Budapesti Értéktőzsde kiadványában, a BÉT50-ben jelent meg. A BÉT50 médiatámogatója a Portfolio Csoport.

Címlapkép: BÉT50

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
napelem napenergia tető családi ház