MOME innovacios_kozpont_bujnovszky_tamas
Üzlet

Mekkora szerepe van a designnak az üzletben? Magyar cégvezetőket is kérdez a MOME

Portfolio
Idén második alkalommal készít kutatást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központja a design üzleti felhasználásáról. Az Innovációs Központ az egyetem kutató, fejlesztő, innovációs egysége, és egyben Közép-Európa egyik legnagyobb kreatív-innovációs központja is. A kutatásban arra keresik a választ, hogy milyen mértékben használják a régió vállalatai a designt működésük különböző területein, legyen szó formatervezésről, ügyfélszerzésről vagy akár stratégiáról.

Alapjaiban változott meg a designerek szerepe az elmúlt évtizedekben. Már nemcsak a termékek tervezése vagy fejlesztése a feladatuk: komplex gondolkodásmódjuk lehetővé teszi, hogy elősegítsék a stratégiai fejlesztési folyamatokat a cégek életében.

A designgondolkodás egyre fontosabb szerepet nyer a globális üzleti életben, ugyanakkor a MOME szakértői szerint ez Közép- és Kelet-Európára még nem feltétlenül igaz. Annak feltárására, hogy mennyire designorientáltak a magyar vállalatok, az egyetem Innovációs Központja tavaly felmérést indított. Több mint 100 helyi vállalatvezetőt kérdezett meg arról, hogyan alkalmazzák a design módszereit a vállalatuk működésében, illetve általánosságban véve hogyan vélekednek a design az üzleti életben betöltött szerepéről. Arra is kíváncsiak voltak, hogyan látják a design területeinek fejlődését a jövőben, valamint milyen szerepet szánnak azoknak vállalkozásuk hosszú távú versenyképességében.

A kutatás arra is kereste a választ, mennyire látják a vezetők ezeket a területeket fejlesztendőnek, és hogy milyen szerepet játszhat a design a jövőben a vállalat hosszú távú versenyképességében.

Az a számokból is látszik, hogy szükséges lenne egy paradigmaváltás a legtöbb cég hozzáállásában, és fontos lenne, hogy kimozduljanak a magyar vállalatok a jelenlegi megközelítésükből

A 2021-es kutatás fontosabb megállapításai:

  • Míg valamennyi magyar cég alkalmazza a designt bizonyos mértékig, addig a többség nem használja ki teljes mértékben a különböző ágazatait.
  • Mindössze a cégek 15 százaléka veszi figyelembe a designt minden tevékenységi körénél;
  • Ugyanakkor a cégek több mint felénél a designért és a felhasználói élményért felelős személy részese a cég legfelsőbb döntéshozói testületének.
  • A design elsősorban akkor számít a magyar cégeknél, ha termékfejlesztésről, ügyfélszerzésről vagy marketingtevékenységről van szó.

Idén már a régió cégeit vizsgálják

Idén második alkalommal készít kutatást a MOME a design üzleti felhasználásáról – ezek alapján pedig újabb javaslatokat fogalmaznak meg a vállalatvezetők számára. Az Innovációs Központ azt a célt tűzte ki, hogy felmérje a kelet-közép európai régió legnagyobb vállalatainál a design szerepét és jövőjét. Tájékoztatásuk szerint

  • A felmérésben való részvétel nagyjából 10-15 percet vesz igénybe;
  • A felmérés minden iparág vállalatainak szól, nem csak a designhoz értő szolgáltatóknak;
  • A felmérés kérdéseivel a felsővezetés tagjait célozták meg;
  • A kérdések nem igényelnek mélyreható design ismereteket.

Az egyetem a Portfolio-t arról tájékoztatta, hogy

minden résztvevő számára felajánl egy személyre szabott jelentést vállalata eredményeiről, melyet az országos átlaghoz viszonyítanak majd.

Ennek segítségével a menedzsment jobban megértheti designérettségét és megismerheti a következő lépéseket a design-vezérelt növekedés irányába.

A felmérés eredményeit 2023 tavaszán publikálják.  

A Portfolio médiatámogatója A design szerepe az üzletben c. kutatásnak, amit ide kattintva lehet kitölteni.

ukrajna háború orosz ukrán oroszország csata harc puszítás kijev 2022 stock
spanyol parlament
idojaras-vihar-eso-esernyo-figyelmeztetes-piros-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato
lakóautó kemping
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
internetno tablet