Mekkora szerepe van a designnak az üzletben? Magyar cégvezetőket is kérdez a MOME
Üzlet

Mekkora szerepe van a designnak az üzletben? Magyar cégvezetőket is kérdez a MOME

Portfolio
Idén második alkalommal készít kutatást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központja a design üzleti felhasználásáról. Az Innovációs Központ az egyetem kutató, fejlesztő, innovációs egysége, és egyben Közép-Európa egyik legnagyobb kreatív-innovációs központja is. A kutatásban arra keresik a választ, hogy milyen mértékben használják a régió vállalatai a designt működésük különböző területein, legyen szó formatervezésről, ügyfélszerzésről vagy akár stratégiáról.

Alapjaiban változott meg a designerek szerepe az elmúlt évtizedekben. Már nemcsak a termékek tervezése vagy fejlesztése a feladatuk: komplex gondolkodásmódjuk lehetővé teszi, hogy elősegítsék a stratégiai fejlesztési folyamatokat a cégek életében.

A designgondolkodás egyre fontosabb szerepet nyer a globális üzleti életben, ugyanakkor a MOME szakértői szerint ez Közép- és Kelet-Európára még nem feltétlenül igaz. Annak feltárására, hogy mennyire designorientáltak a magyar vállalatok, az egyetem Innovációs Központja tavaly felmérést indított. Több mint 100 helyi vállalatvezetőt kérdezett meg arról, hogyan alkalmazzák a design módszereit a vállalatuk működésében, illetve általánosságban véve hogyan vélekednek a design az üzleti életben betöltött szerepéről. Arra is kíváncsiak voltak, hogyan látják a design területeinek fejlődését a jövőben, valamint milyen szerepet szánnak azoknak vállalkozásuk hosszú távú versenyképességében.

A kutatás arra is kereste a választ, mennyire látják a vezetők ezeket a területeket fejlesztendőnek, és hogy milyen szerepet játszhat a design a jövőben a vállalat hosszú távú versenyképességében.

Az a számokból is látszik, hogy szükséges lenne egy paradigmaváltás a legtöbb cég hozzáállásában, és fontos lenne, hogy kimozduljanak a magyar vállalatok a jelenlegi megközelítésükből

A 2021-es kutatás fontosabb megállapításai:

  • Míg valamennyi magyar cég alkalmazza a designt bizonyos mértékig, addig a többség nem használja ki teljes mértékben a különböző ágazatait.
  • Mindössze a cégek 15 százaléka veszi figyelembe a designt minden tevékenységi körénél;
  • Ugyanakkor a cégek több mint felénél a designért és a felhasználói élményért felelős személy részese a cég legfelsőbb döntéshozói testületének.
  • A design elsősorban akkor számít a magyar cégeknél, ha termékfejlesztésről, ügyfélszerzésről vagy marketingtevékenységről van szó.

Idén már a régió cégeit vizsgálják

Idén második alkalommal készít kutatást a MOME a design üzleti felhasználásáról – ezek alapján pedig újabb javaslatokat fogalmaznak meg a vállalatvezetők számára. Az Innovációs Központ azt a célt tűzte ki, hogy felmérje a kelet-közép európai régió legnagyobb vállalatainál a design szerepét és jövőjét. Tájékoztatásuk szerint

  • A felmérésben való részvétel nagyjából 10-15 percet vesz igénybe;
  • A felmérés minden iparág vállalatainak szól, nem csak a designhoz értő szolgáltatóknak;
  • A felmérés kérdéseivel a felsővezetés tagjait célozták meg;
  • A kérdések nem igényelnek mélyreható design ismereteket.

Az egyetem a Portfolio-t arról tájékoztatta, hogy

minden résztvevő számára felajánl egy személyre szabott jelentést vállalata eredményeiről, melyet az országos átlaghoz viszonyítanak majd.

Ennek segítségével a menedzsment jobban megértheti designérettségét és megismerheti a következő lépéseket a design-vezérelt növekedés irányába.

A felmérés eredményeit 2023 tavaszán publikálják.  

A Portfolio médiatámogatója A design szerepe az üzletben c. kutatásnak, amit ide kattintva lehet kitölteni.

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó