Eljött a tranzakciók ideje a naperőmű piacon
Üzlet

Eljött a tranzakciók ideje a naperőmű piacon

Losonczy Géza, KPMG
|
Magyarországon 2020 és 2023 között több száz kisebb-nagyobb (5-100 megawatt kapacitású) naperőmű épült, vagy állt előkészítés alatt. Ez azt jelenti, hogy mintegy 2 gigawattnyi, háztartási méretű kapacitást meghaladó méretű erőművi kapacitás készült el, és további mintegy 1 gigawattnyi kapacitás van ún. „ready to built” állapotban, azaz engedélyek, tervek és földterületek birtokában, beruházásra készen, értékesíthető állapotban - írja elemzésében Losonczy Géza, a KPMG Energetikai és Közüzemi szektor associate partnere és Szécsi Katalin, a KPMG Energetikai és Közüzemi szektor menedzsere.
A témával bővebben is foglalkozunk a Portfolio április Vállalati Energiamenedzsment 2024 konferenciáján. Kattint a részletes programért!

Az elmúlt időszak volatilis villamosenergia ármozgásai ezzel párhuzamosan mind több nagy villamosenergia felhasználót ébresztettek rá arra, hogy valamilyen módon érdemes lenne kiszámíthatóbbá tenniük villamosenergia igényük kielégítését. 2021 második felében 600 euró/MWh feletti nagykereskedelmi árat is mutattak a tőzsdei villamosenergia árjegyzések, és bár mára alacsonyabb szinten stabilizálódott a villamosenergia ára, sokan ráébredtek, hogy globális krízisek esetén nemcsak az árak abszolút mértéke és volatilitása okozhat problémákat, de akár az ellátás biztonság is veszélybe kerülhet.

Ezek a körülmények már 2023-ra olyan helyzetet eredményeztek, hogy a napelempark tulajdonosok, mint eladók, és a nagy villamosenergia felhasználók, mint vevők részéről is megjelentek az igények a naperőművekkel kapcsolatos tranzakciókra, ám a piaci környezet nem volt megfelelő ahhoz, hogy a vevői és az eladói szándékok egymásra találjanak. A tranzakcióknak gátat szabott a magas infláció mellett kialakuló magas kamatkörnyezet, és a forint árfolyama körüli bizonytalanság is.

Most azonban minden együtt áll ahhoz, hogy ezek az üzletek tető alá kerüljenek.

A vevői és az eladói szándékok nem csillapodtak, a kamatkörnyezet sokkal kedvezőbbé vált, a forint árfolyama 2023 eleje óta stabilitást mutat.

A naperőmű tranzakciók sokkal bonyolultabbak, mint egy ingatlan adás-vétele, ezért lebonyolításuk hosszadalmas és költséges folyamat, mert a döntés előtt több szempontú vizsgálatok elvégzése szükséges.

  • Ezekben a tranzakciókban a vevő nem egy eszközt, hanem egy gazdasági társaságot vásárol meg, amelynek működését, adózását a szerződéskötés előtt át kell világítania.
  • Ez a társaság azonban jellemzően egyetlen eszközzel, egy napelem parkkal rendelkezik, így annak műszaki tartalma meghatározó a cég további működése szempontjából. A műszaki tartalom átvilágítása éppen ezért megkerülhetetlen, hiszen nem homogén termékről beszélünk: a lokáció, a fekvés, vagy éppen a beépített eszközök minősége nagymértékben meghatározza a megtérülést és a létesítmény várható élettartamát, üzemeltetési költségét.
  • A vevők a fenti szempontok mellett az ESG szempontoknak való megfelelést is egyre hangsúlyosabban kezelik és ehhez kapcsolódóan igyekeznek finanszírozáshoz jutni.
  • Végül, de nem utolsó sorban a naperőművi kapacitások jogi környezete is átvilágítást igényel, hiszen a földhasználat és a kapcsolódást szabályozó szerződések minősége is meghatározó lehet a későbbi működés során.
  • Emellett növeli a tranzakciós költségeket az adásvételi szerződés elkészítése és a tranzakció jogi támogatása is.

Ezek az átvilágítások és a teljes körű előkészítés akár fél évig is eltarthat, és akár az 500 ezer eurós költségszintet is elérheti. Ez a jellemzően a vevőt terhelő költségtétel általában megnehezíti az üzletek megkötését.

További jelentős, a piacot befolyásoló körülmény, hogy a magyar állam 2024. január 1-től elővételi jogot létesített a maga (illetve az MVM) számára azokban az naperőmű parkokra vonatkozó tranzakciók esetében, ahol a vevő külföldi jogi személy. Ez nehézséget jelenthet az eladói oldal szereplőinek, hiszen – éppen a magas tranzakciós költségek – miatt elriaszthatja a potenciális vásárlók egy részét, azokat, akik nem akarják vállalni ezeket az előkészítési díjakat annak tudatában, hogy az MVM végül akár be is léphet a tranzakcióba.

Az eladói oldal azonban sokat tehet annak érdekében, hogy ezek a tranzakciós díjak csökkenjenek, így a külföldi vevők is erősítsék a versenyt a tárgyalások során.

A megfelelő minőségű dokumentáció, a jogi és műszaki paraméterek átláthatósága, egyszerűsége és minősége nagymértékben csökkentheti a tranzakciók előkészítésének költségét, így továbbra is kedvező gazdasági környezetben sok potenciális vevő szólítható meg, márpedig a jó ár elérése csak akkor lehetséges, ha van verseny az adott beruházásért.  

A cikk szerzői a KPMG Energetikai és Közüzemi szektor associate partnere és Energetikai és Közüzemi szektor menedzsere.

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
tiktok