Bank

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről

Ma már 5% körüli kamattal is lehet lakáshitelt felvenni piaci alapon, árfolyamkockázat nélkül. E kamatszint mellett a törlesztőrészletek nagyjából harmadával kisebbek, mint két évvel ezelőtt. Mégsem rohamozzák meg az ügyfelek a bankokat: a folyósítások a 2008-as szint ötödét érik csak el. A lakáshitelek csaknem kétharmadát három bank (Fundamenta, OTP, K&H) folyósította tavaly, a kamattámogatott hitelek pedig egyharmadnál is kisebb arányt képviseltek. Az alábbiakban 10 érdekes ábrán mutatjuk be az új lakáshitelek helyzetét.

1 2

Kiemelt téma lesz a lakáshitelezés a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
Ezt művelték Matolcsyék.
Rekord olcsók a lakáshitelek

Az MNB folyamatos kamatcsökkentéseinek (már csak 2,6% az alapkamat!) a betétesek nem, a hitelfelvevők azonban örülhetnek. A rövid kamatperiódussal rendelkező lakáshitelek átlagos kamatszintje már 7% alatti, de előfordulnak a piacon 5% körüli kamatozású lakáshitelek is. Ez már jóval alacsonyabb, mint a meglévő frankalapú lakáshitelek átlagosan 6,3%-os kamatszintje.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Mindez azt jelenti, hogy ha valaki 20 évre vesz fel 10 millió forintot, az átlagkamattal nagyjából 78 ezer forint körüli törlesztőrészletre számíthat, míg két évvel ezelőtt csaknem 110 ezer forintot kellett volna fizetnie ugyanúgy piaci alapon. A jó hitelképességű ügyfelek 65 ezer forint körüli törlesztőrészletet is elérhetnek az említett 5%-os kamatszint mellett.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Bár forinthitelek lévén árfolyamkockázat nincs, nem szabad elfeledkezni a kamatkockázatról, amely a kamatperiódus hosszától függően a bankközi kamatláb (BUBOR) vagy az állampapír-referenciahozamok esetén törlesztőrészlet-emelkedés formájában jelentkezhet. 2 százalékpontos kamatemelkedés például az említett ügyfeleknél nagyjából 12 ezer forintos törlesztőrészlet-emelkedést okozhat, amire nem árt felkészülni. Ezen nem változtat, hogy az állam egyes hitelekhez az alábbi táblázatban szereplő feltételek mellett kamattámogatást nyújt.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Nem csodaszer a kamattámogatás

A kamattámogatás ugyanis csak azoknak jár az első öt év törlesztőrészletéhez, akik ilyen hitelt igényeltek, ám az ügyleti kamatszint a támogatás révén így sem mehet 6% alá. E korlátot figyelembe vevő banki ajánlatokkal is magyarázható, hogy a piaci kamatozású lakáshitelek egy része kisebb törlesztőrészletet ad eredményül, mint a támogatott lakáshitelek. Utóbbiak kamattámogatására összesen (a korábbi programból maradt hitelekkel együtt) tavaly 68 milliárd forintot költött az állam - árulta el kérdésünkre az NGM.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
A kétféle kamattámogatási rendszer közül az újabb népszerűbb: ez használt lakás vásárlása vagy korszerűsítése esetén 50%-os, új lakás vásárlása esetén 60%-os (0-2 gyerek) vagy 70%-os (3 vagy több gyerek) kamattámogatást nyújt a referenciahozamok arányában.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Ez a cikk folytatódik
1 2
trump, christmas
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Paks nuclear power plant
modern irodabelso emberekkel
Flags in front of the European Parliament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Megjött az MNB indoklása a mai döntés után!