Bank

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről

Ma már 5% körüli kamattal is lehet lakáshitelt felvenni piaci alapon, árfolyamkockázat nélkül. E kamatszint mellett a törlesztőrészletek nagyjából harmadával kisebbek, mint két évvel ezelőtt. Mégsem rohamozzák meg az ügyfelek a bankokat: a folyósítások a 2008-as szint ötödét érik csak el. A lakáshitelek csaknem kétharmadát három bank (Fundamenta, OTP, K&H) folyósította tavaly, a kamattámogatott hitelek pedig egyharmadnál is kisebb arányt képviseltek. Az alábbiakban 10 érdekes ábrán mutatjuk be az új lakáshitelek helyzetét.

1 2

Kiemelt téma lesz a lakáshitelezés a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
Ezt művelték Matolcsyék.
Rekord olcsók a lakáshitelek

Az MNB folyamatos kamatcsökkentéseinek (már csak 2,6% az alapkamat!) a betétesek nem, a hitelfelvevők azonban örülhetnek. A rövid kamatperiódussal rendelkező lakáshitelek átlagos kamatszintje már 7% alatti, de előfordulnak a piacon 5% körüli kamatozású lakáshitelek is. Ez már jóval alacsonyabb, mint a meglévő frankalapú lakáshitelek átlagosan 6,3%-os kamatszintje.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Mindez azt jelenti, hogy ha valaki 20 évre vesz fel 10 millió forintot, az átlagkamattal nagyjából 78 ezer forint körüli törlesztőrészletre számíthat, míg két évvel ezelőtt csaknem 110 ezer forintot kellett volna fizetnie ugyanúgy piaci alapon. A jó hitelképességű ügyfelek 65 ezer forint körüli törlesztőrészletet is elérhetnek az említett 5%-os kamatszint mellett.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Bár forinthitelek lévén árfolyamkockázat nincs, nem szabad elfeledkezni a kamatkockázatról, amely a kamatperiódus hosszától függően a bankközi kamatláb (BUBOR) vagy az állampapír-referenciahozamok esetén törlesztőrészlet-emelkedés formájában jelentkezhet. 2 százalékpontos kamatemelkedés például az említett ügyfeleknél nagyjából 12 ezer forintos törlesztőrészlet-emelkedést okozhat, amire nem árt felkészülni. Ezen nem változtat, hogy az állam egyes hitelekhez az alábbi táblázatban szereplő feltételek mellett kamattámogatást nyújt.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Nem csodaszer a kamattámogatás

A kamattámogatás ugyanis csak azoknak jár az első öt év törlesztőrészletéhez, akik ilyen hitelt igényeltek, ám az ügyleti kamatszint a támogatás révén így sem mehet 6% alá. E korlátot figyelembe vevő banki ajánlatokkal is magyarázható, hogy a piaci kamatozású lakáshitelek egy része kisebb törlesztőrészletet ad eredményül, mint a támogatott lakáshitelek. Utóbbiak kamattámogatására összesen (a korábbi programból maradt hitelekkel együtt) tavaly 68 milliárd forintot költött az állam - árulta el kérdésünkre az NGM.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
A kétféle kamattámogatási rendszer közül az újabb népszerűbb: ez használt lakás vásárlása vagy korszerűsítése esetén 50%-os, új lakás vásárlása esetén 60%-os (0-2 gyerek) vagy 70%-os (3 vagy több gyerek) kamattámogatást nyújt a referenciahozamok arányában.

A bolondnak is megéri - 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Ez a cikk folytatódik
1 2
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
pag sziget horvatorszag
indiai mutáns koronavírus mutáció variáns
európai bizottság brüsszel eu európai unió
harry potter
bukarest
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
MS_Global-Offices_Country_divider_Hungary02 morgan stanley budapest