Megrohanták hitelért a magyar bankokat: a koronavírus berobbanása óta nem láttunk ilyet
Bank

Megrohanták hitelért a magyar bankokat: a koronavírus berobbanása óta nem láttunk ilyet

A koronavírus márciusi berobbanása óta a legerősebb hónapján van túl a magyar hitelpiac. Az MNB friss adatai szerint júliusban mind a lakossági, mind a vállalati hitelezés jól teljesített, legalábbis a körülményekhez képest: a tavalyihoz mérten így is jelentős visszaesést mutatnak egyes nyár közepi számok. Szeptember 15-ei hibrid konferenciánkon részletesen is foglalkozunk a témával, a fizikai férőhelyek korlátozottsága miatt online jegyet lehet még vásárolni.
Regisztrálj online jegyre a szeptember 15-ei Hitelezés 2020 konferenciára most!

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Lakossági hitelek

Közzétette tegnap a bankszektor júliusi hitel- és betéti statisztikáit az MNB. Ami elsőre kitűnik a számokból, hogy az előző hónapokhoz képest visszatért az élet a hitelpiacra. Nézzük a lakossági hitelezést:

hitel1

Különösen jó hír, hogy a lakáshitelezés az előző hónapok kétszámjegyű visszaesése után lényegében visszatért a tavalyi szintre: az év első 7 hónapjában 2%-kal marad el az egy évvel korábbitól, a júliusi 80 milliárddal viszont már 2%-kal meg is haladta az egy évvel korábbit a lakáshitelek kihelyezése.

A THM-plafon alá szorított (jelenleg legfeljebb 5,75%-os hiteldíjú) személyi kölcsönök viszont nem állnak jól: júliusban 47%-os, az év első 7 hónapjában 37%-os visszaesést mutatnak. Júliusban 28 milliárdnyi „fogyott” belőlük. Kijelenthető, hogy a THM-plafonnak nem a törlesztőrészletek maximálása, hanem a kockázatosabb hitelfelvevők piacról való kiszorítása volt az elsődleges hatása.

A teljes háztartási hitelkihelyezésen is látszik, hogy nincs szó hitelpiaci válságról: az első hét hónapban 9%-kal volt nagyobb a hitelkihelyezés, mint tavaly, köszönhetően a babaváró hitelek tavaly júliusi megjelenésének. Idén júliusban 55 milliárd forintnyi babaváró hitelt vettek fel a fiatal házaspárok, aminél idén csak februárban és márciusban láttunk magasabb számokat.

Mivel a törlesztési moratóriummal a lakossági ügyfelek többsége él, a nettó hitelfelvételi adatok (vagyis a hitelfelvételek és tőketörlesztések különbsége) is kedvezőnek mondhatók. Júliusban 102 milliárd forintot mutatott az egyenleg a hitelfelvételek javára, az év eddig eltelt részében pedig 576 milliárddal több hitelt vettünk fel, mint amennyit törlesztettünk. Egy évvel korábban ez csak 392 milliárd volt.

A moratóriumnak tehát jelentős szerepe van abban is, hogy lelassult a fennálló hitelállomány amortizációja, a hitelfelvételekkel együtt pedig gyorsult a banki tartozások növekedése. A háztartási hitelállomány 17,6%-kal nőtt egy év alatt, a lakáshitelek 8,4%-kal, a személyi kölcsönök (az idei visszaesés ellenére) 15,4%-kal bővültek.

A hitelköltségekre nem hatott érdemben a koronavírus, a lakáshitelek átlagos THM-e például 4,3%, csakúgy, mint februárban és márciusban, vagy éppen májusban volt. A személyi kölcsönöknél a THM-plafonnak megfelelően 5,72%-ra olvadt az átlagos hiteldíj, az alacsony szintet jelen állás szerint december 31-ig élvezhetik a hitelfelvevők.

A bankközi kamatlábak elmúlt hónapokban bekövetkezett növekedése, majd a jegybanki kamatcsökkentéseknek köszönhető visszarendeződése a kiveszőfélben lévő változó kamatozású hiteleknél éreztették némileg a hatásukat, a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek kamata viszont nem változott érdemben az elmúlt hónapokban.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Lakossági betétek

A változó kamatozású lakáshitelek kamatára vonatkozó állítás nagyjából az éven belüli forintbetétek átlagkamatára is igaz: volt némi, érdeminek semmiképpen sem nevezhető emelkedés az elmúlt hónapokban, de aztán visszaálltak a kamatok, így júliusban 0,29%-ot fizettek csak a bankok egy átlagos, éven belül lekötött háztartási forintbetétre.

A törlesztési moratóriumnak is köszönhetően a háztartások nem kezdték el eddig felélni a megtakarításaikat, igaz ez a bankbetétekre is. Júliusban 156 milliárd forinttal több pénz áramlott a háztartási betétekbe, mint amennyit felvettek belőlük, ezzel a vésztartalékolásról szóló március hónap után ez volt az év második legerősebb hónapja.

A háztartások betétállománya egy év alatt 14,9%-kal, csak február óta 7,9%-kal nőtt. Persze nem a lekötött betétek tündökölnek: a látra szóló és folyószámlabetétek aránya most először 76% fölé emelkedett.

Vállalati hitelek és betétek

A vállalati hitelezésben az elmúlt hónapok rázósabbak voltak, mint a lakossági oldalon. A nettó hitelfelvétel áprilistól júniusig negatív volt, július hónapban először meghaladták azonban a hitelfelvételek a tőketörlesztéseket, vagyis már áramlott pótlólagos hitel a gazdaságba. Ahogy az alábbi ábra érzékelteti, ez még csak óvatos optimizmusra adhat okot, különösen azt figyelembe véve, hogy a törlesztési moratórium nélkül sokkal rosszabbak (negatívak) lennének ezek a számok, hiszen a tőketörlesztések elmaradása (és feltételezhetően az elmaradt kamatfizetések halmozódása) felfelé húzza a statisztikát.

Korábban kétszámjegyű mértékben növekedett a nem pénzügyi vállalatok banki hitelállománya, ez azonban a koronavírus megjelenése utáni hónapokra már nem jellemző. Július végére évi 8,6%-ra lassult az éves növekedés, március óta pedig csaknem 3%-kal csökkent a vállalatok hitelállománya. A moratórium nélkül mindkét szám rosszabb lenne. Jótékonyan hat a motatórium a betétállományra is: 18,1%-kal emelkedett egy év alatt a vállalatok betétállománya. A február óta bekövetkezett 6,2%-os bővülés arra utal, hogy a vállalatok sem élték még fel a tartalékaikat, bár lehetnek olyan szegmensek, ahol ez már bőven megkezdődött.

A vállalati hitelpiac lassulása látható az alábbi ábrán is: a nettó hitelfelvételek a korábbi évi 1200 milliárd forintos csúcsról az elmúlt egy évre visszatekintve 600 milliárd forintra csökkentek.

Regisztrálj online jegyre a szeptember 15-ei Hitelezés 2020 konferenciára most!

Címlapkép: Getty Images

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Boczán Viktor Provident