Megrohanták hitelért a magyar bankokat: a koronavírus berobbanása óta nem láttunk ilyet
Bank

Megrohanták hitelért a magyar bankokat: a koronavírus berobbanása óta nem láttunk ilyet

A koronavírus márciusi berobbanása óta a legerősebb hónapján van túl a magyar hitelpiac. Az MNB friss adatai szerint júliusban mind a lakossági, mind a vállalati hitelezés jól teljesített, legalábbis a körülményekhez képest: a tavalyihoz mérten így is jelentős visszaesést mutatnak egyes nyár közepi számok. Szeptember 15-ei hibrid konferenciánkon részletesen is foglalkozunk a témával, a fizikai férőhelyek korlátozottsága miatt online jegyet lehet még vásárolni.
Regisztrálj online jegyre a szeptember 15-ei Hitelezés 2020 konferenciára most!

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Lakossági hitelek

Közzétette tegnap a bankszektor júliusi hitel- és betéti statisztikáit az MNB. Ami elsőre kitűnik a számokból, hogy az előző hónapokhoz képest visszatért az élet a hitelpiacra. Nézzük a lakossági hitelezést:

hitel1

Különösen jó hír, hogy a lakáshitelezés az előző hónapok kétszámjegyű visszaesése után lényegében visszatért a tavalyi szintre: az év első 7 hónapjában 2%-kal marad el az egy évvel korábbitól, a júliusi 80 milliárddal viszont már 2%-kal meg is haladta az egy évvel korábbit a lakáshitelek kihelyezése.

A THM-plafon alá szorított (jelenleg legfeljebb 5,75%-os hiteldíjú) személyi kölcsönök viszont nem állnak jól: júliusban 47%-os, az év első 7 hónapjában 37%-os visszaesést mutatnak. Júliusban 28 milliárdnyi „fogyott” belőlük. Kijelenthető, hogy a THM-plafonnak nem a törlesztőrészletek maximálása, hanem a kockázatosabb hitelfelvevők piacról való kiszorítása volt az elsődleges hatása.

A teljes háztartási hitelkihelyezésen is látszik, hogy nincs szó hitelpiaci válságról: az első hét hónapban 9%-kal volt nagyobb a hitelkihelyezés, mint tavaly, köszönhetően a babaváró hitelek tavaly júliusi megjelenésének. Idén júliusban 55 milliárd forintnyi babaváró hitelt vettek fel a fiatal házaspárok, aminél idén csak februárban és márciusban láttunk magasabb számokat.

Mivel a törlesztési moratóriummal a lakossági ügyfelek többsége él, a nettó hitelfelvételi adatok (vagyis a hitelfelvételek és tőketörlesztések különbsége) is kedvezőnek mondhatók. Júliusban 102 milliárd forintot mutatott az egyenleg a hitelfelvételek javára, az év eddig eltelt részében pedig 576 milliárddal több hitelt vettünk fel, mint amennyit törlesztettünk. Egy évvel korábban ez csak 392 milliárd volt.

A moratóriumnak tehát jelentős szerepe van abban is, hogy lelassult a fennálló hitelállomány amortizációja, a hitelfelvételekkel együtt pedig gyorsult a banki tartozások növekedése. A háztartási hitelállomány 17,6%-kal nőtt egy év alatt, a lakáshitelek 8,4%-kal, a személyi kölcsönök (az idei visszaesés ellenére) 15,4%-kal bővültek.

A hitelköltségekre nem hatott érdemben a koronavírus, a lakáshitelek átlagos THM-e például 4,3%, csakúgy, mint februárban és márciusban, vagy éppen májusban volt. A személyi kölcsönöknél a THM-plafonnak megfelelően 5,72%-ra olvadt az átlagos hiteldíj, az alacsony szintet jelen állás szerint december 31-ig élvezhetik a hitelfelvevők.

A bankközi kamatlábak elmúlt hónapokban bekövetkezett növekedése, majd a jegybanki kamatcsökkentéseknek köszönhető visszarendeződése a kiveszőfélben lévő változó kamatozású hiteleknél éreztették némileg a hatásukat, a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek kamata viszont nem változott érdemben az elmúlt hónapokban.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Lakossági betétek

A változó kamatozású lakáshitelek kamatára vonatkozó állítás nagyjából az éven belüli forintbetétek átlagkamatára is igaz: volt némi, érdeminek semmiképpen sem nevezhető emelkedés az elmúlt hónapokban, de aztán visszaálltak a kamatok, így júliusban 0,29%-ot fizettek csak a bankok egy átlagos, éven belül lekötött háztartási forintbetétre.

A törlesztési moratóriumnak is köszönhetően a háztartások nem kezdték el eddig felélni a megtakarításaikat, igaz ez a bankbetétekre is. Júliusban 156 milliárd forinttal több pénz áramlott a háztartási betétekbe, mint amennyit felvettek belőlük, ezzel a vésztartalékolásról szóló március hónap után ez volt az év második legerősebb hónapja.

A háztartások betétállománya egy év alatt 14,9%-kal, csak február óta 7,9%-kal nőtt. Persze nem a lekötött betétek tündökölnek: a látra szóló és folyószámlabetétek aránya most először 76% fölé emelkedett.

Vállalati hitelek és betétek

A vállalati hitelezésben az elmúlt hónapok rázósabbak voltak, mint a lakossági oldalon. A nettó hitelfelvétel áprilistól júniusig negatív volt, július hónapban először meghaladták azonban a hitelfelvételek a tőketörlesztéseket, vagyis már áramlott pótlólagos hitel a gazdaságba. Ahogy az alábbi ábra érzékelteti, ez még csak óvatos optimizmusra adhat okot, különösen azt figyelembe véve, hogy a törlesztési moratórium nélkül sokkal rosszabbak (negatívak) lennének ezek a számok, hiszen a tőketörlesztések elmaradása (és feltételezhetően az elmaradt kamatfizetések halmozódása) felfelé húzza a statisztikát.

Korábban kétszámjegyű mértékben növekedett a nem pénzügyi vállalatok banki hitelállománya, ez azonban a koronavírus megjelenése utáni hónapokra már nem jellemző. Július végére évi 8,6%-ra lassult az éves növekedés, március óta pedig csaknem 3%-kal csökkent a vállalatok hitelállománya. A moratórium nélkül mindkét szám rosszabb lenne. Jótékonyan hat a motatórium a betétállományra is: 18,1%-kal emelkedett egy év alatt a vállalatok betétállománya. A február óta bekövetkezett 6,2%-os bővülés arra utal, hogy a vállalatok sem élték még fel a tartalékaikat, bár lehetnek olyan szegmensek, ahol ez már bőven megkezdődött.

A vállalati hitelpiac lassulása látható az alábbi ábrán is: a nettó hitelfelvételek a korábbi évi 1200 milliárd forintos csúcsról az elmúlt egy évre visszatekintve 600 milliárd forintra csökkentek.

Regisztrálj online jegyre a szeptember 15-ei Hitelezés 2020 konferenciára most!

Címlapkép: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
csalás scammer marketplace facebook hacker csaló telefon átverés