Befektetés

80% felett nyertek, akik mertek

80% feletti nyereséget zsebelhettek be tavaly azok a befektetők, akik indiai részvényalapokba fektettek, az egyértelmű vesztesek 2014-ben pedig az orosz papírokat vásárlók voltak. Tavaly 48 alapnak sikerült 10% feletti hozamot felmutatnia, a tartósan alacsony hozamkörnyezet és a likviditásbőség ráadásul 2015-ben is a kockázatosabb befektetéseket, és ezáltal a részvényeket hozza előtérbe. Na de mely régiók részvénypiacai teljesíthetnek jól idén és mihez kezdjünk a piacokra újra visszatérő volatilitással? Ez utóbbira egyszerűbb a válasz: diverzifikálnunk kell.

Milyen részvényalapokat vegyünk 2015-ben?

Ez az a kérdés, amit nem egyszerű megválaszolni. Ami biztos, hogy ebben az évben több tényező is pozitívan hat a kockázatos eszközök, és ezáltal a részvények keresletére:
  • Az EKB januárban bejelentett, havi 60 milliárd euró értékű programja az így keletkező likviditás egy részét az európai részvénypiacok felé terelheti.
  • A továbbra is alacsony hozamkörnyezet támogatólag hathat a kockázatos eszközökre és ezáltal a részvénypiacokra is.

A piaci szereplők közül sokan az amerikai és az európai részvények mellett teszik le a voksukat idén, de az biztos, hogy az EKB mennyiségi lazítási programjával megjelenő likviditás egy jelentős része az európai részvénypiacokon csapódhat le. A tengerentúlon pedig sok minden függ majd attól, hogy a Fed mikor kezdi meg kamatemelési ciklusát.

Amellett sem lehet azonban elmenni, hogy tavaly ismét visszatért a piacokra a volatilitás (részben a geopolitikai feszültségek hatására) és ez várhatóan ebben az évben sem lesz másként. Ezt szemléltetik az amerikai és európai opciós piacokból visszaszámolt volatilitást mérő VIX és VStoxx indexek is. A növekvő volatilitás mellett tehát nem árt, ha a befektetők odafigyelnek a portfóliójuk kellő mértékű diverzifikálására.

80% felett nyertek, akik mertek


80% felett nyertek, akik mertek
A kockázatosabb eszközök felé való elmozdulást lehetett megfigyelni az alapkezelők által összeállított januári modellportfólióban is. A fejlett piaci részvények súlya a múlt hónapban megközelítette a pénzpiaci eszközök súlyát, ez utóbbinak a portfólión belüli aránya négy éve nem volt ilyen alacsony szinten.

80% felett nyertek, akik mertek

Hogyan teljesítettek a hazai részvényalapok 2014-ben?

Az elmúlt két év nettó eszközértékének alakulása meglehetősen volatilis pályát vett fel. Emelkedő trendet lehetett megfigyelni tavaly év közepétől egészen szeptemberig, majd ezt követően csökkent a hazai részvényalapokban kezelt vagyon. December végén a BAMOSZ statisztikáiban szereplő 142 részvényalap összesen mintegy 235 milliárd forintnyi eszközértékkel rendelkezett.

80% felett nyertek, akik mertek
Kezelt vagyon alapján tavaly év végén az OTP és a Concorde alapjai végeztek a képzeletbeli dobogón, de a legnagyobb 15 alap közé már 3,8 milliárd forintos nettó eszközértékkel is be lehetett kerülni. A legnagyobb 15 alap december végén a részvényalapok teljes nettó eszközértékének 51%-át birtokolta, így elmondható, hogy például az abszolút hozamú és a kötvényalapokhoz képest ez a szegmens már kevésbé koncentrált. A legutóbbi felmérés óta nem sok változás történt a legjobb alapok kitettségét illetően: továbbra is azok az alapok vannak a lista legelején, amelyek elsősorban nemzetközi részvénykitettséggel rendelkeznek.

80% felett nyertek, akik mertek

Az indiai részvények taroltak

Egy éves hozam alapján rangsorolva az alapokat, egyértelműen az indiai és török részvénykitettséggel rendelkező alapok nyújtották a legjobb hozamokat 2014-ben, de ott voltak a legjobbak között az amerikai és ázsiai kitettségű részvényalapok is. A kiemelkedő sztorik mellett azért voltak olyan alapok tavaly, amelyek jelentős veszteségeket könyvelhettek el. Ilyenek voltak például az orosz kitettséggel rendelkező részvényalapok, amelyek a még mindig tartó geopolitikai feszültségek miatt nem egy esetben 30-40% körüli mínuszokkal zárták az évet.

80% felett nyertek, akik mertek
Három éves időtávon a hazai részvényalapok hozam-szórás értékei között nem voltak igazán kiugró értékek. A 142 alapból 48 alapnak sikerült 3 éves időtávon 10%-ot meghaladó évesített hozamot elérnie, a legrosszabb teljesítményt és legnagyobb volatilitást 3 éves időtávon is az orosz részvényalapok mutatták fel.

80% felett nyertek, akik mertek
Az egységnyi szórásra vetített többlethozamot mérő Sharpe-mutató szerint tavaly a Concorde Részvény alap tudta leginkább maga mögé utasítani az RMAX index teljesítményét, de a legjobb ötben ott voltak még a Quantis, az OTP és az Aegon alapjai is.

80% felett nyertek, akik mertek
Találd meg a neked való befektetési alapot!
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
budapest felhő borús sas