210 milliós Gloster-részexitet jelentett be a Széchenyi Alapok
Befektetés

210 milliós Gloster-részexitet jelentett be a Széchenyi Alapok

Portfolio
A Széchenyi Alapok 2020 áprilisában fektetett be a technológiai cégcsoportba 764 millió forintot, 200 forintos árfolyamon, amelynek egy részét most 850 forintos árfolyamon értékesítette egy 210 millió forint összértékű részvénycsomagban. Az alapkezelő ugyanakkor továbbra is tartja részvényeinek nagyobb részét, mert további növekedési potenciált lát a cégben, amely tavaly történetének legsikeresebb évét zárta: a társaság által közölt előrejelzések szerint árbevétele 20-30%-kal, adózott eredménye pedig 40-50%-kal nőhetett. A befektetés eredeti célja a hozam realizálásán túl a magyar tőzsde fejlesztése is volt, a tőkeemelés a Gloster Xtend piacra lépésének keretében történt.

Tőzsdei sikersztori

Eddig dinamikus növekedést mutató és meggyőző eredményeket produkáló hazai informatikai cégbe fektetett be 2020 áprilisában – a Covid okozta válság kellős közepén - a Széchenyi Alapok: az akkor még 2 milliárd forint körüli éves árbevétellel rendelkező társaság mostanra megháromszorozta éves forgalmát.

gloster ebitda
* Csoport szintű, konszolidált, auditált közgyűlés által elfogadott adatok millió forintban. ** Csoport szintű, nem auditált előrejelzés millió forintban. Forrás: mnb.hu

A Gloster a BÉT Xtend piacán hajtott végre zártkörű tőkeemelést, melynek keretében mintegy 1,1 milliárd forint forrást vont be – néhány intézményi befektető mellett – zömében magánbefektetőktől. A részvénykibocsátásban a Széchenyi Alapok egyik kockázati tőkealapja vezető befektetőként 24,65 százalékos részesedést szerzett a vállalatban.

A Gloster a tőzsdei megjelenés előtt aktív előkészületet folytatott, a Budapesti Értéktőzsde által nyújtott középvállalati szolgáltatások jelentős részét igénybe vette: az ötven hazai vállalat sikertörténeteit összegző 2018-as BÉT50 kiadványba bekerülését követően csatlakozott a tőzsde ELITE Programjában résztvevő vállalatokhoz. 2019-ben pedig a Budapesti Értéktőzsde és a Pénzügyminisztérium közös, BÉT Mentor Programjának keretében jutott vissza nem térítendő támogatáshoz a tőzsdei felkészüléshez kapcsolódó költségek finanszírozására. A Gloster emellett részt vesz a Budapesti Értéktőzsde árjegyzési programjában is.

Akvizíciók és vidéki fejlesztőközpontok

A Gloster az elmúlt három évben kilenc akvizíciót hajtott végre. A nagy tranzakciószámot az magyarázza, hogy a cég felismerte, a hazai növekedési kilátások még akvizícióval együtt is nagyon korlátozottak. Szekeres Viktor alapító és igazgatósági elnök szerint bár az IT iparágban alapvetően nehéz organikusan növekedni, hiszen már minden vállalatnak van informatikája, viszont a másik oldalon az informatikai cégek esetében – más iparágakkal szemben – nagyobb a tulajdonosok hajlandósága az eladásra. Az akvizíciók még a cég 2025-ös stratégiájában is hangsúlyosak.

Szekeres Viktor
Szekeres Viktor, a Gloster alapítója és igazgatósági elnöke

Az akvizíciókon belül is egy új, a korábbiaktól merőben más léptékű lehetőségre tettek szert egy nemzetközi piacra értékesítő vállalat, a G-Plus Consulting GmbH felvásárlásával.

A Gloster eddig végrehajtott akvizíciói:

  • A társaság 2019. január 10. vásárolta meg az Euroway Networking Kft. 51 százalékát,
  • december 13-án a TMSI Kft. 100 százalékos tulajdonrészét,
  • január 1-én a Cableline Technologies Kft. 100 százalékát,
  • június 9-én a Euroway Networking Kft. 49 százalékát,
  • október 30-án a Macrogate IP Systems Kft. 100 százalékos tulajdonrészét,
  • május 3-án a Kingsol Informatikai Zrt. 100 százalékát
  • október 19-én Minero IT Hungary Kft. 51 százalékát,
  • 2022 május 26-án az FF Next Technologies Kft. többségi tulajdonrészét,
  • december 8-án – első külföldi akvizíciójaként – a G-Plus Consulting GmbH 51 százalékát
  • december 13-án pedig a pécsi Lanoga Kft. 60 százalékos tulajdonrészét.

Az akvizíciók mellett a cég másik stratégiai célja vidéki egyetemi városok közelében informatikai fejlesztőközpontok létrehozása a jövőben, ahol egyetemekkel együttműködve szándékozik szakembereket képezni. Az első ilyen, a pécsi fejlesztőközpont a tervek szerint 50 fejlesztővel bővül három év alatt és ezzel a helyi IT piac egyik jelentős szereplőjévé válik. A fejlesztőközpontban dolgozók a tavaly év végén felvásárolt G-Plus Consulting GmbH-n (mely Gloster GmbH néven folytatja tevékenységét) keresztül nyugat-európai szoftverek fejlesztésében fognak részt venni.

Új nagytulajdonosok a Glosterben

A Széchenyi Alapok közel 3 évvel ezelőtti befektetése mostanra lehetővé tette, hogy a Gloster intézményi tulajdonosi köre tovább diverzifikálódjon, a Széchenyi Alapok részleges exitje mellett ugyanis olyan neves befektetők vásárolták be magukat a cégbe, mint az Elek Péter nevével fémjelzett Dialóg Alapkezelő, vagy Korányi Tamás vagyonkezelő cége.

A Széchenyi Alapok a tranzakció során közel 210 millió forint értékben adott el részvényeket tőzsdén kívüli ügylet keretében.

A részvényeladáson az alapkezelő 70%-ot meghaladó belső megtérülési rátát, azaz összességében több, mint négyszeres árfolyamnyereséget realizált.

A Széchenyi Alapok mindezek mellett is hisz a vállalat további hosszútávú növekedésében, hiszen a részvénycsomagja nagyobb részét továbbra is tartja. A mostani kisebb exittel az alapkezelő nem titkolt célja – a realizált hozamon felül – az is volt, hogy megmutassa, a BÉT középvállalatok számára létrehozott Xtend piaca is mára már kellőképpen likvid és aktív, megfelelően funkcionáló tőkepiac. Az alapkezelő az új befektetők megjelenésétől a részvények forgalmának további növekedését várja.

Címlapkép: Stiller Ákos

A cikk megjelenését a Széchenyi Alapok támogatta.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
műt 4