Mundruczó Kornél: a gazdasági gondolkodást lenézik, miközben az nézőt jelent

Mundruczó Kornél: a gazdasági gondolkodást lenézik, miközben az nézőt jelent

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szombati különkiadása, melyben két nemzetközileg jegyzett filmes szakember, Petrányi Viktória producer és Mundruczó Kornél rendező voltak a vendégeink. Ők ketten a tulajdonosai a magyar filmipar kiemelt jelentőségű cégének, a most 20 éves Proton Cinemanak. A cég azon túl, hogy rengeteg hazánkban forgó külföldi produkciót gyárt, saját filmeket is fejleszt, köztük Mundruczó Kornél filmjeit, például a Netflixen debütált Pieces of a Womant vagy Reisz Gábor hamarosan mozikba kerülő Magyarázat mindenre című alkotását. Petrányit és Mundruczót egyebek mellett kérdeztük a hazai filmszektor több aspektusáról, a magyar filmes ökoszisztéma nemzetközi versenyképességéről, Andy Vajna itthoni filmes örökségéről, valamint saját vállalkozásuk fejlesztéséről is.

Egymilliárd dolláros bevételnél tart a Barbie film

Egymilliárd dolláros bevételnél tart a Barbie film

A "Barbie" című sikerfilm jelentős mérföldkőhöz érkezett: július 21-i bemutatója óta több mint 1 milliárd dolláros globális bevételt ért el a kasszáknál - közölte a Warner Bros. Pictures. A film jelentős mind belföldön, mind nemzetközi szinten óriási siker: 459 millió dollárt az Egyesült Államok és Kanada mozijaiban termelt, további 572,1 millió dollárt pedig a tengerentúli piacokon. Ezzel a teljes bevétel megközelítőleg 1,0315 milliárd dollárra nőtt, amit a Comscore médiaelemző cég is megerősített.

Új fővárosa lesz a magyar filmgyártásnak?

Új fővárosa lesz a magyar filmgyártásnak?

A Pest vármegyei Fóton épül Közép-Kelet-Európa legnagyobb virtuális filmstúdiója, a 11 millió euró (mintegy 3,9 milliárd forint) értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházás alapkövét csütörtökön tették le. Vass György, Fót polgármestere kijelentette: Fót a "magyar filmgyártás fővárosává emelkedik".

Kétmilliárd forintot kaszált már az Avatar a magyar mozikban

Kétmilliárd forintot kaszált már az Avatar a magyar mozikban

Meghaladta a kétmilliárd forintot és ezzel újabb mérföldkövet ért el az Avatar: A víz útja című sci-fi magyarországi jegybevétele; James Cameron alkotását szerdáig 895 ezren látták a magyar mozikban - közölte a filmet forgalmazó Fórum Hungary az MTI-vel.

Hollywoodi filmeket forgatnak a Hungexpón, de 2023-ban visszatérnek az óriáskiállítások is

Hollywoodi filmeket forgatnak a Hungexpón, de 2023-ban visszatérnek az óriáskiállítások is

December elején Ganczer Gábort, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatóját nevezték ki a GL events Italia új ügyvezetőjévé. A szakember – aki megbízatása mellett továbbra is betölti a Hungexpo vezérigazgatói posztját – feladata az európai szinten is meghatározó torinói Lingotto Fiere kiállítási-és rendezvényhelyszín hatékony működési feltételeinek kialakítása és fejlesztése lesz. A Portfolio a kinevezésről és a Hungexpo, valamint a magyar rendezvényipar helyzetéről, lehetőségeiről is kérdezte a vezérigazgatót.

Magyar siker is született az Oscar-díjkiosztón

Magyar siker is született az Oscar-díjkiosztón

Sipos Zsuzsanna, a Dűne díszletberendezője elnyerte az Oscar-díjat a legjobb produkciós tervezés kategóriában Patrice Vermette látványtervezővel együtt a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 94. Oscar-díjátadó ceremónián.

Üzleti okai is vannak, hogy ilyen piszok jók a dél-koreai filmek és sorozatok

Üzleti okai is vannak, hogy ilyen piszok jók a dél-koreai filmek és sorozatok

Bevallom, hogy a legtöbb Netflix filmet és sorozatot, amit elkezdek nézni, sosem fejezem be. Általában csak elalvásra jók, és nagyon ritkán elég izgalmasak ahhoz, hogy érdemes legyen később folytatni ezeket. Ám a napokban felbukkant egy lehengerlő és minden elemében figyelmet követelő sorozat, amire szűkös időmben is szorítottam időt, hogy végignézzem. Ez a Squid Game, amit magyarra Tintahal Játék néven lehetne lefordítani (mégis a Nyerd meg az életed címet adták neki), és egy Koreában gyakran látható gyerekjátékra utal. Ez nem véletlen, ugyanis a produkciót Dél-Koreában gyártották, amely ország jó pár éve futószalagon termeli a jobbnál jobb, valóban minőségi filmeket. Ráadásul ez nem üres mozitermeknek előadott sznob művészkedés, a koreai félsziget szerencsésebb fele képes volt arra, hogy a világ egyik legnagyobb üzleti sikereknek örvendő filmiparát hozza létre, miközben a minőségből sem kellett alább adnia.

Videó: mikor jön a magyar mozikba az új Nolan-film és a Fekete Özvegy?

Videó: mikor jön a magyar mozikba az új Nolan-film és a Fekete Özvegy?

Gyakorlatilag elmaradt a 2020-as tavaszi moziszezon, és ez nem csak a filmrajongókat érintette rosszul. A filmstúdiók, a forgalmazók és a moziüzemeltetők kiesése globálisan dollármilliárdokban mérhető. A legnagyobb filmek - például Cristopher Nolan Tenet c. sci-fi-jének, vagy a Marvel Fekete Özvegyének  - premierje eltolódott, a jelenlegi állás szerint augusztustól jönnek az idei blockbusterek. A Portfolio a jelenlegi helyzetről és a mozik újraindulásáról is kérdezte Buda Andreát, a legnagyobb magyarországi mozilánc marketing és PR-igazgatóját.

Koronavírus: teljes nyitásra készül a magyar filmipar

Koronavírus: teljes nyitásra készül a magyar filmipar

A koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések feloldásával elkezdődtek a nemzetközi bérmunkák előkészületei, és hamarosan ismét teljes kapacitásra kapcsolhat a magyarországi filmipar - mondta a Világgazdaságnak Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

Kínában újabb járványhullámtól tarthatnak, újra bezárták a mozikat

Kínában újabb járványhullámtól tarthatnak, újra bezárták a mozikat

A kínai kormány ismét elrendelte az országban található mozik bezárását, annak ellenére, hogy nem is olyan régen még éppen újranyitották őket. A kormány nem indokolta meg az ismételt mozibezárások okát, azonban a tudósok szerint az indok az lehet, hogy egy újabb koronavírus hullám érkezhet az országba április végén.

Húszéves mélypontra lökte az amerikai mozik forgalmát a koronavírus

Húszéves mélypontra lökte az amerikai mozik forgalmát a koronavírus

Húszéves mélypontra zuhant a koronavírus-járvány következtében az észak-amerikai mozis hétvége jegyárbevétele, az Előre című családi animációs komédia megőrizte első helyét, de mindössze 10,5 millió dollárért (3,2 milliárd forint) váltottak rá jegyet.

Nagyot bukik Hollywood: túl sokat kell várni James Bondra

Nagyot bukik Hollywood: túl sokat kell várni James Bondra

Habár március közepén Magyarországon korlátozott létszám mellett még nyitva tartanak a mozik, az új koronavírus folyamatos terjedésével a többi iparághoz hasonlóan Hollywood is kénytelen lépéseket tenni a fertőzés lassításának érdekében. Az amerikai pénztárak bevételein még nem érezhető a drasztikus visszaesés, de a jegybevételek csökkenése az USA-ban is csak idő kérdése.

A Cineworld mozihálózat – melynek a hazai Cinema City is tagja – részvényárfolyama 60 százalékkal esett vissza idén, a vírus ezzel gátat szabhat a cég adósságtörlesztésének és kereskedelmi tevékenységének. Elemzők szerint a vírus miatti bevételkiesés akár az 5 milliárd dollárt is elérheti világszerte. Ebből 2 milliárdot generál Kína, ahol – mint a világ sok más országában – felfüggesztették a mozik működését. A premierekről így lemaradó érdeklődők nagy eséllyel fordulnak az illegális letöltések felé, ez pedig a jelentős bevételkiesést okozhat, főként a nagyobb címek esetében.   

Hollywood drasztikusan reagált a probléma megoldása érdekében: elhalasztották több blockbuster világpremierjét. A videóban mutatunk néhányat az eddig érintett, nagy érdeklődésre számot tartó filmekből.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.