Vasvári Tamás

Vasvári Tamás

PTE KTK

Vasvári Tamás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának tudományos munkatársa. Kutatási területe a termelés és innováció kapcsolata, az iparfejlesztés hazai lehetőségei, valamint az önkormányzati finanszírozás és a puha költségvetési korlát.
Cikkeinek a száma: 5
A Szegény párák sikere megerősíti helyünket a globális filmiparban és ebből a magyar film is profitálhat

A Szegény párák sikere megerősíti helyünket a globális filmiparban és ebből a magyar film is profitálhat

A Szegény párák által begyűjtött szakmai sikerek újra ráirányították a figyelmet a Magyarországon forgatott külföldi filmekre. Ráadásul két éven belül második alkalommal ismerték el a filmszakma legrangosabb díjával magyar szakember itthon, bérgyártásban forgatott filmben nyújtott munkáját. Ez azt sugallja, hogy a külföldi forgatások nemcsak munkahelyet biztosítanak, hanem fejlődési lehetőséget is jelentenek a hazai stábtagok számára. Mindemellett felmerül a kérdés, hogy a nemzetközi környezetben szerzett tudás „lecsorog-e” a magyar filmgyártásba, azaz van-e érdemi változás a magyar produkciók minőségében.

Ez a rezsiválság más, mint a hitelválság - De mekkorát üt a krízis az önkormányzatokon?

Ez a rezsiválság más, mint a hitelválság - De mekkorát üt a krízis az önkormányzatokon?

Gigantikus présben a helyhatóságok. Százmilliárdos tehertől szabadulnának a városok. Mentőöv a fuldokló településeknek. Ismerősen csenghetnek ezek és ehhez kapcsolódó híradások az elmúlt időszakból: a jelenlegi rezsiválság jelentősen megnövelheti az energiával kapcsolatos kiadásokat, pedig a koronavírus járvány már a bevételi oldalról (is) érzékenyen érintette helyi költségvetéseket. A fenti szalagcímek azonban nem most, hanem több mint tíz éve jelentek meg a sajtóban, amikor az önkormányzatoknak az adósságszolgálati terhek okoztak fejfájást. Ugyan a két jelenség eltérő eredetű, az önkormányzati gazdálkodásra gyakorolt hatása ugyanaz: valahogy meg kell teremteni a növekvő kiadások fedezetét. Erre azonban tíz éve végül nem volt szükség, mivel a központi kormányzat átvállalta az önkormányzatok adósságait és az azzal járó kötelezettségeket. Kérdés, hogy ezt a lépést a rezsiválság során mikor és milyen mértékben hajlandó ugyanezt megtenni.

Üvegplafon az

Üvegplafon az "összeszerelő üzemekben": nem könnyű áttörni a hazai cégeknek

Az elmúlt időszakban élénk szakmai diskurzus alakult ki a multinacionális vállalatok hazai gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatban. Legutóbb Braun Erik és Sebestyén Tamás mutatta be a hazai gazdaság külföldi függőségével és az „összeszerelő üzemek” alacsony beágyazottságával kapcsolatos eredményeit, reflektálva Palócz Éva korábbi gondolataira. Jelen cikkben egy feldolgozóipari vállalat beszállítói körének elemzésére támaszkodva szeretnénk betekintést nyújtani, hogy mekkora a hazai szereplők lemaradása beszállítói hozzáadott értékben.

Mit lépnek a szorult helyzetben az önkormányzatok?

Mit lépnek a szorult helyzetben az önkormányzatok?

A 2019-ben tartott önkormányzati választásokat követően újra a közvélemény és a költségvetési politika reflektorfényébe kerültek az önkormányzatok. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos elvonások és a benyújtott 2021. évi költségvetési törvényjavaslat kapcsán pedig megszaporodtak az önkormányzatok pénzügyi helyzetével kapcsolatos elemzések. Jelen írásunk célja, hogy néhány gondolattal kiegészítse a kialakult szakmai diskurzust. Vasvári Tamás cikkét közöljük.

Az önkormányzati hiány előrejelzéséről

Romhányi Balázs a Portfolio.hu írása kapcsán részletesen értekezik az előrejelzések jelentőségéről és annak aspektusairól. Írásában többször megemlíti az önkormányzati hiány váratlan javulását 2012-ben, hozzá kell azonban azt tenni, hogy nem ez az első eset, amikor az önkormányzatok meglepetést okoznak. Az önkormányzatok hiánya a mai napig fekete-dobozt jelent mind a kormányzat, mind pedig államháztartási folyamatok elemzői számára, mivel nem adottak azok az eszközök, amellyel az önkormányzati hiány kontrollálható és ezzel tervezhetővé válna.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet...

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.