Kényes döntés születik csütörtökön az Erasmus-pénzek ügyében

Kényes döntés születik csütörtökön az Erasmus-pénzek ügyében

Márciusban az összes, tehát a modellváltott, magyarországi egyetem beadta az Erasmus+ pályázatát a Tempus Közalapítványhoz, amely holnap, csütörtökön dönt arról, hogy mely intézményeknek mennyi pénzt juttat a hallgatói mobilitási programra a 2024 őszétől induló tanévre – tudta meg a hvg.hu.

Nincs komoly átalakulás hullámverések nélkül - Mérlegen a Corvinus Egyetem modellváltása

Nincs komoly átalakulás hullámverések nélkül - Mérlegen a Corvinus Egyetem modellváltása

A Budapesti Corvinus Egyetem célja, hogy tömegképzés helyett a legkiválóbb, legtehetségesebb diákokat oktassa, és a jövőbeni regionális gazdasági-társadalmi elitet képző felsőoktatási intézménnyé váljon - jelentette ki a Portfolio-nak adott interjújában Anthony Radev, az egyetem elnöke. A modellváltás elmúlt négy évét értékelve a szakember kitért arra, hogy a nagy strukturális változások időszaka lezárult az egyetemnél, ennek során bevezettek egy más modellt, amit szükség esetén tudnak korrigálni és jelenleg is zajlik a következő hároméves stratégia megalkotása, a kollégák bevonásával. Az egyetem elnökét kérdeztük az átalakítást ért kritikákról, az Alkalmazotti Tanács elégedettségi felméréséről, a munkavállalók fluktuációjáról és jövedelmi helyzetük változásáról, de szóba került a sajtóban korábban kiszivárgott információ, miszerint etikai eljárás indult a Corvinuson, mivel az egyik hallgatóval kivételeztek egy vizsgán. Anthony Radev beszélt arról is, hogy a modellváltás lehetőséget teremtett arra, hogy még több önálló bevételeket szerezzen az egyetem, és ezen gőzerővel dolgoznak, melynek hatására 2030-ra a 40 milliárd forintos költségvetés elérése sem kizárt, a jelenlegi 27-28 milliárd forintról.

Erasmus-ügy: a kormány kész észszerű kompromisszumot kötni az EU-val

Erasmus-ügy: a kormány kész észszerű kompromisszumot kötni az EU-val

Emelkedett a felsőktatási felvételire jelentkezők száma, a végleges számok március elején lesznek elérhetőek - tudtuk meg Hankó Balázstól. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára a Portfolio-nak adott interjújában beszélt arról is, hogy az egyetemekkel kötött finanszírozási szerződéseket mi alapján hozták meg, hogyan elégíti ki a kormány a munkaerőpiac elvárásait. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarországon 10 felvett hallgatóból 8 állami ösztöndíjas helyen kezdi meg a tanulmányait. Mindezeken túl szóba került az Európai Bizottság Erasmus-programot érintő döntése is, valamint annak következményei, melynek kapcsán az államtitkár kiemelte: a kormány kész arra, hogy észszerű kompromisszumokat kössön az EU-val, tárgyalásos úton szeretnék rendezni a kérdést.

Modellváltás a MOM Park üzemeltetésében

Modellváltás a MOM Park üzemeltetésében

Az Icon Real Estate Management Kft. ősztől összevontan látja el a MOM Park műszaki üzemeltetési (facility management - FM) és ingatlankezelési (property management - PM) feladatait.

Hogyan száll az első fecske? A Budapesti Corvinus Egyetem modellváltásának első három éve

Hogyan száll az első fecske? A Budapesti Corvinus Egyetem modellváltásának első három éve

Javában zajlik a magyarországi egyetemek között elsőként modellváltó Budapesti Corvinus Egyetem átalakítása, de három év után már mérleget lehet vonni, lezárult ugyanis a megújulás első szakasza, látszódnak az első eredmények - derült ki az egyetem által szervezett sajtóbeszélgetésen, ahol az intézmény vezetői tekintettek vissza az elmúlt időszakra és árultak el részleteket a legújabb terveikről. A közgázos hallgatók túlnyomó többsége térítésmentesen tanul, az állami ösztöndíjplafon kétszeresére emelték a tanulmányi ösztöndíjat, megújítottak 10 szakot, jelentősen növelték az angol nyelvű képzések számát, elindult a tehetségtámogató program, fokozatosan javul a hallgató/oktató arány és 10 milliárd forinttal növelték az egyetem költségvetését. A következő három évet is legalább ennyire intenzívre tervezik: rövid távon vissza kell csábítani a Covid után a hallgatókat és az oktatókat, 2023-tól új szakokat indítanak, a fenntarthatóbb működés érdekében a saját bevételek növelését tervezik, az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány 15 milliárd forintból a Ménesi úti Campus területén új oktatási és innovációs központot épít.

Mit kap, aki most felvételizik a Corvinusra? Két éves a modellváltás

Mit kap, aki most felvételizik a Corvinusra? Két éves a modellváltás

A Budapesti Corvinus Egyetem az első modellváltó felsőoktatási intézmény volt Magyarországon. A 2019 júliusa óta alapítványi fenntartásban működő egyetem jelentős átalakuláson ment keresztül az utóbbi két és fél évben. Utánajártunk, mégis milyen eredményei látszanak már az alapítványi fenntartásra való átállásnak, mit tapasztalnak mindebből a hallgatók és az egyetem munkatársai.

Hatalmas lehetőségek kapujában – Varga Judit a Miskolci Egyetem modellváltásáról

Hatalmas lehetőségek kapujában – Varga Judit a Miskolci Egyetem modellváltásáról

Ahány ház, annyi szokás – tartja a népszerű mondás, ami viszont nem zárja ki, hogy ne lennénk kíváncsiak egymás portájára. Ennek szellemében látogattam el a Dortmund melletti Iserlohnba, ahol a Miskolci Egyetem kuratóriumának elnökeként a neves Campus Symposiumon volt alkalmam bemutatni, hogyan építjük Magyarországon a tudomány, a gazdaság és az innováció kapcsolatát. A hallgatók által szervezett rendezvényen, amelyet a régió főbb gazdasági szereplői is támogattak, szemléltettem, hogy milyen lehetőségek kapujában állunk és milyen előnyökkel is jár pontosan a Kormány által életre hívott egyetemi modellváltás. A szülőföldjén tett látogatás megszervezésében kiemelt segítséget nyújtott Marie-Theres Thiell, a DialogUngarn ügyvezető igazgatója, egyben a Miskolci Egyetemet fenntartó kuratórium tagja, akinek szenvedélye a sokrétű magyar-német gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztése.

Jelentősen nőnek a bérek a Debreceni Egyetemen: 4 ezer munkavállalót érint az emelés

Jelentősen nőnek a bérek a Debreceni Egyetemen: 4 ezer munkavállalót érint az emelés

Egyetemi bérfejlesztést jelentett be a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány. A kuratórium döntése alapján a Debreceni Egyetemen a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 munkavállalónak nő a fizetése - egyes munkakörökben akár 80 százalékkal - tájékoztatta a Portfolio-t a Debreceni Egyetem.

Négyszeresére nő a MOME támogatása

Négyszeresére nő a MOME támogatása

2022-től a korábbi összeg négyszeresére nő a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem támogatása - közölte az egyetem kedden.

Döntött a parlament: rengeteg pénzt kapnak a magyar egyetemek

Döntött a parlament: rengeteg pénzt kapnak a magyar egyetemek

Megszavazta ma a parlament, hogy a kuratóriumokkal irányított egyetemi alapítványok a következő öt évben 1630 milliárd forintot kapnak a költségvetésből - írja a Telex. Ezzel a felsőoktatás finanszírozása egy év alatt a két és félszeresére nő.

Itt a bejelentés a kormánytól: az EU-átlag több, mint dupláját költheti a felsőoktatásra a következő években

Itt a bejelentés a kormánytól: az EU-átlag több, mint dupláját költheti a felsőoktatásra a következő években

Jövőre különböző fejlesztésekkel együtt bő 1000 milliárd forint áramlik a magyar felsőoktatásba, és a kormány kész maradéktalanul befogadni (!) az egyetemek 2700 milliárd forintnyi következő évekbeli fejlesztési előterjesztéseit, így a GDP-arányos éves felsőoktatási ráfordítás 1,8% lenne, ami több, mint duplája az uniós átlagnak – jelezte egy péntek esti közleményben Stumpf István, a felsőoktatási modellváltással megbízott kormánybiztos, illetve Bódis József,az Innovációs és Technológiai Minisztérium oktatási államtitkára.

Augusztustól tíz újabb egyetem csatlakozik a modellváltó intézmények közé

A már korábban modellváltott tíz egyetemhez 2021. augusztus 1-ével csatlakozik a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem - derül ki az ITM közleményéből.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.