Nőtt az exportbevétel súlya az UBM-nél

Nőtt az exportbevétel súlya az UBM-nél

105,34 milliárd forint árbevételt és 1,03 milliárd forint adózás előtti eredményt termelt Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportja, az UBM a 2023/24-es üzleti év – 2023. december 31-én lezárult – első hat hónapjában. A cégcsoport az előző félévben folytatta beruházásait és nemzetközi terjeszkedését: 2023 augusztusában belépett az állattartás szegmensbe és megnyitotta kereskedelmi irodáját Olaszországban, áll a vállalat közleményében.

A magyar élelmiszeripar útja: növekedj, nagyra, bátran!

A magyar élelmiszeripar útja: növekedj, nagyra, bátran!

Hatékonyságjavítás, integrált termelés, folyamatos fejlesztések, digitalizáció, robotizáció, exportképesség - ezen az úton kellene haladnia a magyar élelmiszeriparnak, amennyiben újabb sikersztorikat akar kitermelni. Így lehet összefoglalni az Agrárszektor 2023 Konferencia élelmiszeriparral foglalkozó szekciójának főbb üzeneteit. Előadás és kerekasztal-beszélgetés keretében fejtették ki gondolataikat a legnagyobb piaci szereplők.

Már látszik, mik lesznek az új célországok a magyar agrárexport számára

Már látszik, mik lesznek az új célországok a magyar agrárexport számára

Csak a „kitörés” segíthet, azaz a cégek előre menekülése a hozzáadott érték növelése, a fejlesztések irányába.  El kell érni az EU versenytársak termelési volumenét és minőség szintjét a magyar mezőgazdaságban - mondta a Portfolio-nak Varga Ákos, az UBM Csoport igazgatósági elnöke. A takarmánygyártó, gabona- és fehérjenövény kereskedő cégcsoport vezetője szerint sok magyar élelmiszertermelő versenyképes nemzetközileg is, és sok igényes piacon már nincs „idegenkedés” a magyar termékektől, sőt kifejezetten keresik azokat.

UBM: új fiúk vagyunk még az utcában, célunk a tőzsdei jelenlét megerősítése

UBM: új fiúk vagyunk még az utcában, célunk a tőzsdei jelenlét megerősítése

Erősítene a tőzsdén az UBM, a tőzsdén jegyzett agrárcég célja, hogy 1,8 millió részvény értékesítésével szélesebb kör számára is lehetőséget biztosítson arra, hogy részesedjen a hazai mezőgazdaság hosszú távú sikereiből, mondta el a Portfolio-nak Janositz Balázs, az UBM vezérigazgató-helyettese, aki arról is beszélt, hogy reális esélyt látnak a BUX indexbe kerülésre is, cél a napi több millió forintos tőzsdei forgalom elérése.

Teljesült Orbán Viktor álma

Teljesült Orbán Viktor álma

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása, amelyben három témát dolgoztunk fel. Az első részben a friss inflációs adatról volt szó. Az áremelkedés már októberben 10 százalék alatt volt, vagyis elértük a kormány által is sokat hangoztatott egyszámjegyű inflációt. Vendégünk volt Beke Károly, a Portfolio makrogazdasági elemzője. A második részben az UBM, a magyar tőzsde agráróriásának változóban lévő tőkepiaci stratégiájáról beszélgettünk Horváth Péterrel, az UBM Csoport vezérigazgatójával. A harmadik blokk témája a költségvetés volt, ugyanis az első 10 hónap hiányadatai alapján nagyon nehéz lesz tartani a célokat novemberben és decemberben. A témáról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdeztük.

Nagy ugrásra készülnek a magyar tőzsdei cégek, itt vannak a tervek

Nagy ugrásra készülnek a magyar tőzsdei cégek, itt vannak a tervek

A hozam mellett legalább olyan fontos egy jó sztori, amikor valaki egy tőzsdei befektetés mellett dönt. A magyar mid-capek közül többen is jelentős változásokra készülnek, elsősorban a likviditás növelése céljából. Kötvénykibocsátások, közkényhányad-emelés, jelentős beruházások - ezek témák kerültek szóba a Portfolio Investment Day rendezvény magyar sztorikra fókuszáló beszélgetésében.

Rekord eredmény és komoly célok az UBM csoportnál

Rekord eredmény és komoly célok az UBM csoportnál

Az UBM Holding mai közgyűlésén a részvényesek elfogadták a társaság éves beszámolóját: a mezőgazdasági cégcsoport rekordszintű árbevétellel és EBITDA-val zárta a 2022. július 1-től 2023. június 30-ig tartó üzleti évét. Az UBM csoport idén mutatta be a 2025/26-os üzleti évig felvázolt növekedési stratégiáját és üzleti tervét, amelynek célkitűzései között szerepel többek között, hogy 2026-ig megépítik Európa legmodernebb és legfenntarthatóbb sertéstelepét.

Csúcsmodern sertéstelep épül Magyarországon: évi akár 500 ezer hízósertés a cél

Csúcsmodern sertéstelep épül Magyarországon: évi akár 500 ezer hízósertés a cél

Folyamatos árcsökkentésben vannak az idei évben a takarmánygyártók, ugyanakkor további alapanyagár-változással már nem kalkulál a piac - mondta a Portfolio-nak Horváth Péter, a BÉT egyetlen klasszikus agrárcégének számító UBM Csoport vezérigazgatója. Hazánk vezető takarmánygyártója, valamint egyik legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedő cégcsoportja az élőállat-tenyésztés területén is jelentős beruházásokat hajt végre, miután idén nyáron tulajdonrészt szerzett a Moldován András által alapított Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft.-ben: 2026-ig megépítik Európa egyik legmodernebb és legfenntarthatóbban működő sertéstelepét. Ezzel együtt nemzetközi terjeszkedésük is folyamatos, növekedési rátájuk pedig eléri a 24 százalékot.

Megszólaltak a vállalati pénzügyesek: nehéz az idei év, ügyesnek kell lenni

Megszólaltak a vállalati pénzügyesek: nehéz az idei év, ügyesnek kell lenni

Nagy kihívást jelent az alapanyag- és energiaárak alakulása, valamint a forint árfolyamingadozása a cégek számára, de ügyes pénzügyi intézkedésekkel jelentősen mérsékelni lehet a negatív hatásokat, mint ahogy a banki hitelkínálat szűkülése, a kamatok emelkedése is kezelhető – derült ki a Future of Finance 2023 konferencia vállalati pénzügyekről szóló szekciójában. A családi vagyonkezelés optimális kialakításáról Markus Schuller, az UBM Holding Nyrt. pénzügyeiről és ESG-kihívásairól pedig Janositz Balázs tartott előadást.

Szerdán lesz a vállalati pénzügyesek nagy találkozója, nehogy lemaradj!

Szerdán lesz a vállalati pénzügyesek nagy találkozója, nehogy lemaradj!

Recesszió, magas hitelkamatok, száguldó működési költségek: hogy élik túl és hogy élik meg ezt a vállalatok Magyarországon? A legilletékesebbek, vagyis a pénzügyi és gazdasági vezetők szájából hallhatja a választ a közönség a Portfolio szeptember 20-ai, szerdai Future of Finance 2023 konferenciáján, amelyen külön szekciót szentelünk a credit management aktuális kérdéseinek is, sőt, a Magyarország legjobb CFO-jának járó díjat is átadjuk. Még nem késő regisztrálni!

Lakossági és vállalati pénzügyek – Milyen hiteleink lesznek 20 év múlva?

Lakossági és vállalati pénzügyek – Milyen hiteleink lesznek 20 év múlva?

Miről fog szólni az életünk a pénzügyek területén 5, 10, 20 év múlva? Ezt járja körül Future of Finance 2023 konferenciánk a hitelezéstől a vagyonkezelésig, az életbiztosításoktól a vállalati pénzügyekig, az öngondoskodástól a jövő pénzéig. A pénzügyi szektor minden szegletéből várjuk a résztvevőket szeptember 20-án a fővárosi Marriott Hotelbe, hogy a napi teendőktől elszakadva, közösen álmodjuk meg pénzügyi jövőnket.

Tovább bővíti agrárportfólióját az UBM

Tovább bővíti agrárportfólióját az UBM

Idén áprilisban jelentették be, hogy a részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén jelenlévő UBM Holding tovább bővíti agrárportfólióját, és a takarmánygyártáson és terménykereskedelmen túl az élőállat-tenyésztésben is megjelenik. Most azt jelentették be, hogy megkötötték az üzletrész-adásvételi szerződést. A tranzakcióban az UBM Holding tanácsadója a Concorde MB Partners volt.

Olaszországban terjeszkedik az UBM

Olaszországban terjeszkedik az UBM

Olaszországban folytatja terjeszkedését az UBM Holding Nyrt. A cégcsoport újonnan alapított, milánói székhelyű leányvállalata, az UBM Italy S.r.l. a tervek szerint a 2023/2024-es üzleti évben 100 ezer tonna, míg a 2024/2025-ös üzleti évben már 180 ezer tonna takarmánygyártáshoz szükséges kukoricával, búzával, szójababbal, árpával, továbbá napraforgó-, repce- és szójadarával kereskedik majd Olaszországban.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.