FONTOS Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból
Bank

Most rohanj lakás-takarékpénztári szerződést kötni!

Portfolio
Ha Áder János gyorsan aláírja, akár már szerdán hatályba léphet a lakás-takarékpénztári konstrukció megszüntetéséről szóló törvény. Aki tehát biztosra akar menni, ma vagy holnap alá kell írnia szerződését az évi 72 ezer forintos támogatás elnyeréséért. A lakás-takarékpénztár gyorsaságától is függ még ilyenkor, időben hatályba lép-e a szerződés.
Az alaphírről itt írtunk.

A nagy változásról is szó lesz a Portfolio holnapi Öngondoskodás konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!

Mikor lép hatályba a törvény?

Ha a Parlament honlapján szereplő információknak megfelelően kedden megtörténik a zárószavazás, kedden felkerülhet a Köztársasági Elnöki Hivatalba aláírásra a törvény. Áder Jánosnak 5 napja van a törvény aláírására, és ha nem tölti ki ezt a rendelkezésére álló teljes időt, hanem például már holnap este aláírja azt, akkor akár szerdán hatályba léphet a törvény a Magyar Közlönyben való kihirdetés révén.

Mivel a törvényjavaslat szövege szerint a módosítás a kihirdetését (a Közlönyben való megjelenését) követő naptól lép hatályba, így tehát az elméletileg leggyorsabb hatályba lépése szerdán lehetséges, azaz aki hétfőn vagy kedden tud új lakás-takarékpénztári szerződést kötni, vagy meglévőt hosszabbítani (ennek díja jellemzően a szerződéses összeg növekményének az 1%-a), arra a fenti logika alapján még nem vonatkozna az állami támogatás megvonása.

Meddig kell aláírni a szerződést?

A bank360.hu szakértője, Veres Patrik a kérdésünkre pontosította a szerződéskötés időpontját. Mint elmondta: a lakás-takarékpénztári szerződés egyrészt a lakás-takarékpénztár által összeállított ajánlattétel ügyfél általi aláírásával, másrészt a lakás-takarékpénztár által kiadott elfogadói nyilatkozat kibocsátásával lesz érvényes. A kettő együttesen kell ahhoz, hogy a lakás-takarékpénztári szerződés érvényes legyen.

A már megjelent törvényjavaslat nem rendelkezik arról, hogy az érvényes szerződésnek számít-e, ha az ajánlattételt még a hatályba lépés előtt írják alá, az elfogadói nyilatkozatot a lakás-takarékpénztár azonban csak ezt követően bocsátja ki. Feltételezhető ezért, hogy a hatályba lépés napja előtti este gőzerővel dolgozni fognak azon, minden már befogadott ajánlathoz meglegyen az elfogadói nyilatkozat.

Ahhoz, hogy valakinek legyen érvényes szerződése még a törvénymódosítás hatályba lépése előtt, mindenképpen szükséges tehát az ajánlattétel aláírása ezt megelőzően. Az elfogadói nyilatkozat kibocsátásának időpontja pedig a lakás-takarékpénztáron fog múlni, ez némi bizonytalansági tényező a hirtelen szerződést kötők számára.

Miért jó ilyen szerződést kötni?

Havi legfeljebb 20 ezer, vagyis évi 240 ezer forintos összeg mellé az állam 72 ezer forintos (30%-os állami támogatást nyújt). Ha valaki 4 évre köt lakástakarék szerződést, és rendszeresen befizet havi 20 ezer forint, akár 10% feletti hozamot is elér ezzel a befeketéssel. Mivel egyszerre több családtagra köthető szerződés (egyenesági rokon, házastárs, testvér jöhet szóba), az évi 72 ezer forintos állami támogatás megtöbbszörözhető.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MBH 5