Kamatmentes hitelt adhat a kormány a magyar fiataloknak

2018. november 5. 12:27  english version   
nyomtatás
 
Rejtélyes mondatokat csempészett a kormány a héten induló nemzeti konzultáció szövegébe. Úgy tűnik, hogy a fiatalokat az új lakások CSOK-jához felvehető 3%-os lakáshitel mellett vagy helyett kamatmentes kölcsönnel támogatnák a gyermekvállalásban.


Kutatások szerint a magyar fiatalok több gyermeket szeretnének, mint ahányat végül vállalni tudnak. A gyermekvállalás ideje is egyre későbbre tolódik. Sokak szerint ennek oka, hogy a fiatalok számára komoly anyagi kihívást jelent önálló életet kezdeni, és családot alapítani. A fiatalokat ezért jelentős összegű, akár 5-10 millió forintos kamatmentes életkezdési kölcsönnel kell segíteni abban, hogy ha szeretnének, akkor korábban is vállalhassanak gyermeket.
-olvasható a nemzeti konzultáció kérdőívén a Magyar Idők cikke alapján.

Az eddigi nemzeti konzultációk eredménye alapján borítékolható, hogy a válaszadók nagy többsége támogatni fogja ezt az elképzelést is. Már csak az a kérdés, az alábbiak közül melyik formában valósítja meg a kormány az ötletet:
  • a meglévő, CSOK-hoz kapcsolódó, és a kormány által a két gyermeket vállalókra is kiterjeszteni tervezett 3%-os kamatozású lakáshitel kamattámogatásának növelése úgy, hogy a CSOK-osok 0%-os kamatozású hitelhez jussanak, akár 10 millió forint erejéig,
  • a meglévő, nem CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott hitelek átalakítása úgy, hogy a kamattámogatás révén kamatmentesek (0%-os kamatozásúak) legyenek a gyermekvállalást tervező fiatalok által felvett lakáshitelek,
  • egy teljesen új lakáshitel-kamattámogatás bevezetése, pl. kifejezetten családalapítás előtt álló fiatalok számára, akár a CSOK-tól függetlenül.

Számításaink szerint egy 20 éves, 10 milliós lakáshitel esetében a 3%-os kamatozású lakáshitelhez képest havi csaknem 14 ezer forintot spórolnának meg az érintett fiatalok, ugyanis a 3%-os kamatozású hitel törlesztőrészlete ez esetben 55 500 forint, egy 0%-os lakáshitelé viszont 41 700 forint. Ez a különbség 20 év alatt több mint 3,3 millió forint lehet. A legkedvezőbb fix kamatozású piaci hitelekhez képest már jelentős, közel 24 ezer forintos lenne az érintettek havi törlesztőrészlet-megtakarítása, ami pedig 20 év alatt csaknem 5,8 millió forintot jelentene. Egyelőre azonban azt sem tudjuk, lakáscélú vagy pl. szabad felhasználású (gyermekvállaláshoz kötött) hitelről lenne szó.
Falusi CSOK
A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium