Gazdaság

Megvan az új cafeteria-javaslat!

Az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente százezer forintot kaphatnak készpénzben. A közszféra alkalmazottjainak ezen felül 100 ezer forintot, míg a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat Szép-kártyára a munkáltató - többek között ezt tartalmazza a parlamentnek ma benyújtott módosító javaslat, amit a nemzetgazdasági miniszter az adócsomaghoz terjesztett be.
A kormány benyújtotta a Parlament Törvényalkotási Bizottságának a tavaszi adócsomag módosító javaslataként az új cafetéria-szabályokat, amelyet a bizottság ma tárgyal - emeli ki az NGM közleménye.

A módosítás lényege, hogy

a jövőben két típusú béren kívüli juttatás illetheti meg kedvezményes adózású keretek között az alkalmazottakat: a készpénz-cafetéria mellett Szép-kártyára kaphatnak még juttatásokat a dolgozók.

Emellett fontos eleme a javaslatnak, hogy más szabályokat állapítana meg a versenyszféra munkavállalói és a közszféra dolgozóira:
  • A magánszektorban 450 ezer forint lehet a kedvezményes éves cafetériajuttatás felső határa. Az összegből százezer forint lehetne a készpénz, a fennmaradó 350 ezer forint kerülhetne az érintettek Szép-kártyájára.
  • A közszférában a keret összeg változatlanul kétszázezer forint, amely a két juttatási forma között egyenlő arányban oszlana meg.

A turizmus fellendüléséhez jelentősen hozzájáruló Szép-kártya tehát megmarad, ahogy az Erzsébet-program működését is biztosítani fogja a kormány - részletezi a minisztérium tájékoztatója. A munkáltató a cafetéria részeként továbbra is adómentesen adhat például sport- és ún. kultúra-belépőt, illetve szintén adómentesen támogathatja 5 millió forinttal a lakást építő, lakást vásárló és lakáshiteles dolgozóit.


Ez alapján számunkra első ránézésre úgy tűnik, hogy csupán az eddigi cafeteria egy részének készpénzesítéséről van szó (az első bejelentések alapján nagyobb horderejű változtatásokat is sejteni lehetett), vagyis ez a lépés csak azokat a munkavállalókat fogja érinteni, akik eleve részesülnek béren kívüli juttatásban. Eddig a munkavállalók éves 450 ezer forintig kaphattak Szép-kártyájukra összeget kedvezményes adóztatás mellett, éves 200 ezer forintig pedig más juttatásokat kaphattak (ilyen volt például az önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás, Erzsébet-utalvány, utazási bérlet). A változtatás tulajdonképpen azt eredményezi, hogy a munkavállalók (akik részesülnek ilyen béren kívüli juttatásban) 100 ezer forintot kapnak készpénzben és ezt mostantól bármilyen célra felhasználhatják, nincs megkötve a kezük. Ez várhatóan a fogyasztást ösztönözheti, míg az öngondoskodás célú megtakarítások a háttérbe szorulhatnak.

A kedvezményes adózás

A munkavállalónak semmit nem kell fizetnie a juttatás után. A munkáltató fizeti meg a kedvezményes közterhet. A foglalkoztató a juttatott összeg 1,19-szerese után fizeti meg a 15%-os személyi jövedelemadót és a 14%-os EHO-t. Amennyiben a parlament elfogadta a javaslatot, a dolgozók már 2017. január 1-től a fentek szerint kapják meg a béren kívüli juttatásokat - vetíti előre a tárca.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
romos ház szegénység