Még lehet jelentkezni az ingyenes, karrierváltó infomatikusképzésre
Gazdaság

Még lehet jelentkezni az ingyenes, karrierváltó infomatikusképzésre

Portfolio
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 ezer fő számára ismét elindítja a 100 százalékban államilag támogatott informatikusképzést, az Újratervezés Programot, amelyre augusztus 9-ig várják a jelentkezőket. Az Újratervezés Programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert, a képzések résztvevői szabad felhasználású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.

Az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. által végzett felmérés szerint kétszeresére nőtt az informatikusok iránti kereslet Magyarországon: a munkáltatók 44 ezer szakembert vehetnének fel a következő két évben, ha nem kellene számolniuk az évről évre növekvő szakemberhiánnyal. A felsőoktatás pedig nem tudja követni a munkaerőpiac növekvő digitális szakemberigényét, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Gazdaságvédelmi akcióterv keretében ingyenes, online informatikai képzést hirdetett meg tavaly, amelyet idén is elérhetővé tett a vállalkozó szellemű karrierváltók előtt.

Az Újratervezés Program első szakaszában – az augusztusban induló, 4 hetes informatikai alapozó képzésen – a 10 ezer résztvevő digitális készségeit fejlesztik. Ez a magyar nyelvű, online kurzus lehetőséget nyújt arra, hogy a jelentkezők felmérjék, mennyire áll közel hozzájuk az IT világa, és megismerjék többek között a Windows operációs rendszer működését, valamint a webfejlesztés alapjait.

Az alapképzést sikeresen teljesítők közül több mint félezer támogatott kezdheti meg idén ősszel az Újratervezés Program második, közel 4 hónapig tartó Struktúraváltó szakaszát.

Ennek keretében a résztvevők már piacképes tudást és államilag elismert bizonyítványt szerezhetnek frontend vagy java backend fejlesztőként, szoftvertesztelőként vagy rendszer-üzemeltetőként.

Az Újratervezés Program négy oktatóközpontja – a Codecool, a Green Fox Academy, a PROGmasters és a Training360 – a hazai informatikai szektor elismert felnőttképző intézményei, amelyek az elmúlt években több ezer képzett IT területre történő karrierváltását segítették elő, ezen felül az Újratervezés Program 2020/21-es tanévében további mintegy ezer főt képeztek át informatikussá.

A szakképesítést megszerzők közel fele - a legjobbak - kezdhetik meg jövő februárban az Újratervezés Program harmadik, 2 hónapig tartó szakaszát, az úgynevezett haladó és gyártóspecifikus képzéseket. Ők adatbázis üzemeltető, automata tesztelő, illetve Fullstack API vagy vállalati Java backend fejlesztő képesítést szerezhetnek, amelyek a legkeresettebb IT-szakmák közé tartoznak a hazai munkaerőpiacon.

Diákhitelt is felvehetnek a résztvevők

Az Újratervezés Program augusztusban induló, munka mellett végezhető 4 hetes alapképzésére már elindult a jelentkezés, azonban augusztus 9-ig még bárki regisztrálhat az összesen 10 ezer fő számára meghirdetett online kurzusra. A képzés iránt érdeklődők az ujratervezes.nive.hu oldalon kaphatnak további információkat, illetve jelentkezhetnek a programra. Az állam az alapszintű struktúraváltó 4 hónapos informatikai képzések teljes körű finanszírozása mellett diákhitelt is biztosít az résztvevőknek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által tavaly elindított Újratervezés Program - júniusban lezárult Struktúraváltó szakaszának - ezer támogatottjának több mint 97 százaléka szerzett szakképesítést.

A képzéseket sikeresen teljesítő résztvevők 26,6 százaléka nő – miközben az informatikus szakmában arányuk 20 százalék alatt van –, 67,2 százalékuk pedig a fővároson kívülről csatlakozott be a programba. A Struktúraváltó képzés 2020-ban felvételt nyert résztvevőinek átlagéletkora 39 év volt, tehát a programban elsősorban karrierváltók vettek részt.

A résztvevők összetétele igen vegyes képet mutat: a sikeres vizsgázók között akad korábban jogászként, futárként, tanárként, agrármérnökként, tolmácsként, borászként, gyógypedagógusként, színészként, festőművészként, nyomozóként vagy táncoktatóként dolgozó diák is.

A cikk megjelenését a fentebbi keretes írásban említett négy képzőintézet támogatta.

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
idős öreg nyugdíj szegény