programozó informatikus it-szektor számítógép pc
Gazdaság

Még lehet jelentkezni az ingyenes, karrierváltó infomatikusképzésre

Portfolio
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 ezer fő számára ismét elindítja a 100 százalékban államilag támogatott informatikusképzést, az Újratervezés Programot, amelyre augusztus 9-ig várják a jelentkezőket. Az Újratervezés Programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert, a képzések résztvevői szabad felhasználású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.

Az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. által végzett felmérés szerint kétszeresére nőtt az informatikusok iránti kereslet Magyarországon: a munkáltatók 44 ezer szakembert vehetnének fel a következő két évben, ha nem kellene számolniuk az évről évre növekvő szakemberhiánnyal. A felsőoktatás pedig nem tudja követni a munkaerőpiac növekvő digitális szakemberigényét, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Gazdaságvédelmi akcióterv keretében ingyenes, online informatikai képzést hirdetett meg tavaly, amelyet idén is elérhetővé tett a vállalkozó szellemű karrierváltók előtt.

Az Újratervezés Program első szakaszában – az augusztusban induló, 4 hetes informatikai alapozó képzésen – a 10 ezer résztvevő digitális készségeit fejlesztik. Ez a magyar nyelvű, online kurzus lehetőséget nyújt arra, hogy a jelentkezők felmérjék, mennyire áll közel hozzájuk az IT világa, és megismerjék többek között a Windows operációs rendszer működését, valamint a webfejlesztés alapjait.

Az alapképzést sikeresen teljesítők közül több mint félezer támogatott kezdheti meg idén ősszel az Újratervezés Program második, közel 4 hónapig tartó Struktúraváltó szakaszát.

Ennek keretében a résztvevők már piacképes tudást és államilag elismert bizonyítványt szerezhetnek frontend vagy java backend fejlesztőként, szoftvertesztelőként vagy rendszer-üzemeltetőként.

Az Újratervezés Program négy oktatóközpontja – a Codecool, a Green Fox Academy, a PROGmasters és a Training360 – a hazai informatikai szektor elismert felnőttképző intézményei, amelyek az elmúlt években több ezer képzett IT területre történő karrierváltását segítették elő, ezen felül az Újratervezés Program 2020/21-es tanévében további mintegy ezer főt képeztek át informatikussá.

A szakképesítést megszerzők közel fele - a legjobbak - kezdhetik meg jövő februárban az Újratervezés Program harmadik, 2 hónapig tartó szakaszát, az úgynevezett haladó és gyártóspecifikus képzéseket. Ők adatbázis üzemeltető, automata tesztelő, illetve Fullstack API vagy vállalati Java backend fejlesztő képesítést szerezhetnek, amelyek a legkeresettebb IT-szakmák közé tartoznak a hazai munkaerőpiacon.

Diákhitelt is felvehetnek a résztvevők

Az Újratervezés Program augusztusban induló, munka mellett végezhető 4 hetes alapképzésére már elindult a jelentkezés, azonban augusztus 9-ig még bárki regisztrálhat az összesen 10 ezer fő számára meghirdetett online kurzusra. A képzés iránt érdeklődők az ujratervezes.nive.hu oldalon kaphatnak további információkat, illetve jelentkezhetnek a programra. Az állam az alapszintű struktúraváltó 4 hónapos informatikai képzések teljes körű finanszírozása mellett diákhitelt is biztosít az résztvevőknek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által tavaly elindított Újratervezés Program - júniusban lezárult Struktúraváltó szakaszának - ezer támogatottjának több mint 97 százaléka szerzett szakképesítést.

A képzéseket sikeresen teljesítő résztvevők 26,6 százaléka nő – miközben az informatikus szakmában arányuk 20 százalék alatt van –, 67,2 százalékuk pedig a fővároson kívülről csatlakozott be a programba. A Struktúraváltó képzés 2020-ban felvételt nyert résztvevőinek átlagéletkora 39 év volt, tehát a programban elsősorban karrierváltók vettek részt.

A résztvevők összetétele igen vegyes képet mutat: a sikeres vizsgázók között akad korábban jogászként, futárként, tanárként, agrármérnökként, tolmácsként, borászként, gyógypedagógusként, színészként, festőművészként, nyomozóként vagy táncoktatóként dolgozó diák is.

A cikk megjelenését a fentebbi keretes írásban említett négy képzőintézet támogatta.

deviza trader forint árfolyam kereskedő
uzemanyag hiany anglia panikvasarlas210927
gázvezeték északi áramlat 2
VAL_03733
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
uzemanyag hiany anglia panikvasarlas210927