A járvány és az szja-visszatérítés is jót tett az öngondoskodási kedvnek
Gazdaság

A járvány és az szja-visszatérítés is jót tett az öngondoskodási kedvnek

Portfolio
A pandémia és a nyomában érkező pénzügyi bizonytalanság felértékelte a lakosság szemében az öngondoskodás témáját, és mind a nyugdíjcélú, mind pedig az egészségpénztári befizetések volumene nőtt 2021-ben. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) tavaly év végi felmérése szerint a pénztári takarékoskodásnak új lendületet adhat a legtöbb családhoz februárban érkezett szja-visszatérítés: bár a válaszadók többsége adósságaikat szeretné rendezni ebből az összegből, a felhasználásban jelentős szerepet kap a hosszútávú tervek megvalósítása, illetve a pénztári öngondoskodás.

A pénztári megtakarítások az egyik legnépszerűbb öngondoskodási célú befektetési formának számítanak ma Magyarországon, amiben nagy szerepe van annak, hogy ezek az öngondoskodási formák olcsóak, átláthatóak és egyszerűek, afféle ideális belépő termékek a lakosság számára a hosszú távú megtakarítások piacára.

A pénztárak népszerűségét a pandémia sem tudta megingatni, sőt, a számokból az látszik, hogy a különleges helyzet ráirányította a lakosság figyelmét a téma fontosságára.

A hazai öngondoskodók jelentős része nem tévesztette szem elől a céljait, sőt 2021-ben is növelték mind a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarításaikat, valamint a rövid és középtávú egészségpénztári befizetéseiket

– közölte lapunkkal Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke. A szövetség a magyarországi nyugdíjpénztári szektor 97 százalékát, valamint egészség- és önsegélyező pénztárak 90 százalékát képviseli. Rajtuk keresztül közvetlenül, mintegy 2 millió pénztártag (de közvetetten mintegy 3 millió fő) érdekeit képviseli, vagyis jó rálátása van a teljes piacra.

Stabil szektor, növekvő befizetések

 „A szektor egészében – a nyugdíjcélú és az egészségcélú megtakarításokat figyelembe véve stabilitásról tudunk beszámolni, sőt, egyes pénztárak esetében emelkedés is tapasztalható. A pandémia kezdete óta leginkább az egészségpénztári szektorban tapasztalható egy intenzívebb taglétszám növekedés, ez is jól mutatja, hogy a lakosság tudatosan használja az egészségpénztári megtakarításait mind prevencióra, mind egyéb egészségügyi szolgáltatásokra.

Az ÖPOSZ tagpénztárai által kezelt vagyon tekintetében pedig jelentős növekedésről beszélhetünk, tíz év alatt megduplázódott a befizetések összege ugyan úgy, ahogy az egy főre eső megtakarítások volumene is.

Ebből is látszik, hogy a magyar lakosság igyekszik saját kezébe venni az irányítást a közép- és hosszútávú céljait tekintve.”

A növekedésben ugyanakkor még vannak lehetőségek: a több mint 4 millió munkavállalóból mintegy 1 millió nyugdíjpénztári és közel ennyi egészségpénztári tag van Magyarországon.

A szervezet szerint nagy felelősség hárul a munkáltatókra, hiszen ők ösztönzhetik munkavállalóikat a leghatékonyabban arra, hogy megtegyék az első lépéseket a pénztári megtakarítások elindításában, az időskori anyagi biztonság és az egészségtudatos életmód felé. Az ÖPOSZ egyik kiemelt küldetése, hogy felhívja a fiatalok figyelmét arra, hogy időben kell elkezdeni az öngondoskodást, ezért nagy hangsúlyt fektet a fiatal korosztály pénzügyi edukációjára.

Azt látjuk, hogy bár a fiatal generáció pénzügyileg már talán tudatosabb, de amikor dolgozni kezdenek, lesz saját bevételük, akkor megfeledkeznek a nyugdíjcélról, pedig az első lépéseket éppen ekkor kellene megtenniük.

Ebben a fejlődésben a munkáltatóknak lehet kulcsszerepe, hiszen akár a cafeteria részeként, akár alanyi jogon biztosított nyugdíjpénztári hozzájárulás sikerrel indíthatja el a munkavállalókat a nyugdíjcélú öngondoskodás útján.”

A fiatalok szándékaival kapcsolatban az ÖPOSZ felmérése is segíti a piaci szereplők eligazodását. „Tavaly elvégeztünk egy kutatást, ami rávilágított, hogy a fiatalok számára kifejezetten fontos a pénzügyi biztonság kialakítása és az öngondoskodás. A kutatás eredményei alapján a fiatalok pénzügyileg tudatosak, hiszen többségük a 25 év alattiak számára járó adókedvezményekből származó pluszbevételt a hosszú távú céljai megvalósítására szeretné fordítani.”

Az állami támogatás is sokat segít

Az öngondoskodás elkezdéséhez jó alapot adhat a családosok többségéhez februárban érkezett szja-visszatérítés. Az ÖPOSZ tavaly év végén készített egy előzetes felmérést arról, hogy mire költenék a családosok a visszatérített összeget.

A kutatás eredményei arra mutattak rá, hogy elsősorban tartozásaik csökkentésére, lakhatási körülményeik javítására, valamint öngondoskodásra szeretnék fordítani a visszajáró személyi jövedelemadót.

Életkor alapján feltűnő, hogy minél fiatalabb valaki, annál nagyobb eséllyel költi majd az összeget tartozások kiegyenlítésére. 18 és 39 év között ugyanis a válaszadók 27 százaléka áldoz majd erre a célra, 40 és 59 év között ugyanez az arány 19 százalék, 60 és 65 év között pedig csupán öt százalék. Pontosan 49% mondta, hogy hosszú távú célokra, 28% váratlan helyzetre, 13% nyugdíjpénztárba, 8% pedig egészségpénztárba fektetné be a plusz jövedelmet.

A kutatás emellett arra is kitért, hogy a fiatalok mire költenék az szja-mentesség által szerzett pluszjövedelmet. A reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a fiatalok többsége is hasonlóan gondolkodik. 49 százalékuk hosszútávú céljai érdekében tenné félre a plusz jövedelmet.

A megkérdezettek több mint negyede pedig a váratlan helyzetekre félretett megtakarításait gyarapítaná az összeggel.

De az oktatásba, képzésekbe, tanfolyamokba és az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokba történő beforgatás is kiemelkedő helyen szerepelt – előbbire a válaszadók 16, utóbbira 13 százaléka gondolt.

2023-ban is profitálhatnak belőle

„Ezek alapján az ÖPOSZ bizakodó azzal kapcsolatban, hogy a magyar lakosság továbbra sem fogja szem elől téveszteni az öngondoskodási céljait és folytatódni fog az elmúlt évek pozitív tendenciája. A 2021-es év végi eredmények szektor szinten legalábbis ezt bizonyították” – vélekedett Nagy Csaba.

A felmérésből kiderül az is, hogy a nemek tekintetében a nyugdíjpénztári megtakarításaikat inkább a férfiak, az egészségpénztári megtakarításokat inkább a nők preferálják.

„Bár a teljes lakosság 10 százaléka még nem tudja, hogy mire fogja költeni a visszajáró szja-t, biztató látni, hogy a magyar lakosság egyre tudatosabban áll hozzá pénzügyeihez, a válaszadók túlnyomó többsége ugyanis felelősen fog gazdálkodni ezzel az összeggel. A hirtelen költekezések helyett tanácsos az érintett családosoknak inkább nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári megtakarításaikat növelni a visszajáró adóból, főleg, hogy egészségpénztári megtakarításaik során kedvezményezett megjelölésével nem csak önmagukról, hanem családjuk többi tagjáról is gondoskodhatnak. Kiemelten fontos megemlíteni még, hogy a befizetések után nemcsak hozam realizálható, hanem 20%-os adó-visszatérítést is igénybe lehet venni” – tette hozzá az ÖPOSZ elnök.

A cikk megjelenését az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége támogatta (ÖPOSZ).

Fotó: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
kullancs kullancsinvázió kullancs elleni spray