A húsipari csődök éve lesz az idei?
Gazdaság

A húsipari csődök éve lesz az idei?

Több mint egy évtized telt el a magyar húsipar mélyrepülése óta, amelynek során néhány csőd mellett nagymúltú cégeket is a szakadék szélére sodort az akkori helyzet. Az emlékezetes önkormányzati mentőakciók, a javuló gazdasági helyzet és néhány jó fejlesztés rendezte a sorokat, az elmúlt években – kevés kivételtől eltekintve - jobbára nem is lehetett hallani csődveszélybe került húsipari cégekről. 2023 lehet a bírája annak az útnak, amelyet az ágazat az elmúlt években bejárt, hiszen a drága energia, a csökkenő reálbér nyomán visszaeső kereslet, a magas kamatok révén nehézkes fejlesztés időszakában kiderül, hogy milyen felkészültséggel vág neki az ágazat az idei évnek. A vélemények megoszlanak: akad, aki szerint a nehézségek léteznek ugyan, de a korábbi strukturális problémákat jobbára kinőtte az ágazat. Mások szerint a magyar húsipar továbbra sem készült fel arra, ami előttünk áll, lehetnek nehézségek és adott esetben csődök is.

A 2010-es évek elején komoly mélyrepülést élt meg a hazai húsipar, az akkortájt kiteljesedő válság, a magas takarmány- és ennek következtében szintén magas húsárak, a bérnyomás és az ágazatban a magas áfatartalom miatt általánosan elterjedt feketézés miatt sorra kerültek kilátástalan helyzetbe a kisebb-nagyobb húsipari cégek, köztük több nagymúltú szereplő is.

A későbbi gazdasági fellendülés ugyanakkor javított a helyzeten.

Az elmúlt egy évtizedben végbement egy konszolidáció az ágazatban, és a több körben végrehajtott áfacsökkentés jelentősen visszaszorította az áfacsalást a húsiparban, így a legálisan működő szereplők fellélegezhettek.

Újra nehéz lett a helyzet

Jelenleg azonban számos tényező miatt erős déja vu érzése lehet a magyar húsipari vállalatoknak, amely ismét problémákat vetít előre. A takarmányárak ma ismét nagyon magasak sokéves összehasonlításban, ennek eredményeképp drága az élőállat, valamint a félsertés és az egyes húsrészek is. Általánosan drágult minden tényező: nőttek a bérek, és a nagymértékű infláció miatt a jövőbeni bérelvárások is, drágább lett a csomagolóanyag, a segédanyagok és még sok más tényező.

A nehézségek sorából kiemelkedik az energia drágulása, amely az egész gazdaságot sújtja, és amely különösen fáj a nagy élelmiszerfeldolgozó cégeknek.

Többek között a húsipari vállalatoknak is, elsősorban azoknak, amelyek nem csupán a feldolgozást, hanem a vágás-darabolást is maguk végzik.

A vágás régi teher

A hazai vágóüzemek között vannak ugyan modern létesítmények, ám legtöbbjük sem volumenében, sem technológiájában nem tudja felvenni a versenyt az európai vágóhidakkal. Ennek eredményeképp mindazok a hazai cégek, amelyek saját hatáskörben, sok esetben nagy élőmunka-ráfordítással, energia- és vízigényes technológiával, korszerűtlen üzemekben vágják le az állatokat, már a termék életútjának elején behozhatatlan hátrányra tesznek szert.

Nem véletlen, hogy számos üzem az elmúlt két évtized során lemondott a vágásról.

Az ilyen cégek inkább csak a nyereséges termékeikre koncentrálnak, az azokhoz szükséges húsrészeket veszik meg a piacon.

Mentőakciók sora

Ennek a stratégiának a legjobb példája a Gyulahús Kft., amely az egy évtizede történt mélyrepülés során maga is bajba került – annak dacára, hogy a vágást már korábban feladta. A nehézségek idején a cégben részesedést vett Gyula város önkormányzata, a vállalat így tőkéhez jutott, amelyet a jelek szerint jól is tudott hasznosítani. Iparági körökben általánosnak mondható vélemény, hogy az egykor bajban lévő cég tudta a legjobban „összeszedni magát”, ahogy egy, az ágazatra rálátó forrásunk fogalmazott.

A Gyulahús érdemi profiltisztítást hajtott végre: szinte kizárólag a jó márkaértékkel rendelkező, népszerű termékeire koncentrál, fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt években és ennek eredményeképp nyereségessé is vált.

kolbászok érlelődnek a gyulahús kft. húsüzemében gyulán

Máshol már nem sikerült ilyen jól az elmúlt évek felépülése, jóllehet előrelépés szinte minden komolyabb cégnél történt. A kaposvári Kométa 99 Zrt.-ben szintén a város önkormányzata vállalt részt, a vállalat ezt követően új csomagolósort, energiahatékonysági fejlesztéseket és figyelemreméltó termékfejlesztési lépéseket is fel tudott mutatni. A sokáig nehéz helyzetben lévő pápai húscég, a jelenleg Pápai Hús Kft. néven működő, nagymúltú vállalat szintén igyekezett fejleszteni az elmúlt években. Itt is önkormányzati szerepvállalás segített a legnehezebb időkben, majd később egy távol-keleti befektető, a hongkongi Famous Yield Enterprises tulajdonába került a cég. A Pápai Hús esetében a termékfejlesztés egészen érdekes irányt vett: míg a cég hagyományos, nagyra értékelt hústermékei továbbra is a piacon vannak, belépett a vegán termékek, a húspótlók piacára is.

Pápai hús sonka húsvét

2023 a vizsga éve

Nagy kérdés, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben mi lesz a korábban nehéz helyzetbe jutó, és ilyen-olyan eredményességgel felépült, sőt, sikereket is felmutató cégekkel, ahogy a hazai húsipari ágazat egésze is megmérettetés elé néz idén.

A már említett forrásunk szerint a magyar húsipar egészében nem lehet nyugodt.

Lehetnek gondok 2023-ban, már csak azért is, mert az elmúlt évek csendes építkezése sem hozott mindenhol kielégítő jövedelmezőséget.

A cégek többségében ugyan igyekeztek fejleszteni, ám az ágazat egésze nincs felkészülve a jelenlegi helyzetre. A régóta meglévő hatékonysági problémákat, például az üzleti megfontolásoknak ellentmondva, jobbára önkormányzati-politikai okokból tovább működtetett korszerűtlen vágóhidak által jelentett hátrányt valamelyest elfedték az elmúlt évek jó körülményei, így az élénk kereslet, az alacsony infláció és az ágazat fehéredése. Most, amikor a növekvő költségek egyik, a csökkenő kereslet másik oldalról szorítja a húsipart, a hatékonyságbeli problémák is jobban fájnak az ágazatnak.

Ízvilág vagy ár?

A húsipar kisebb és közepes szereplőinek is jól alakultak az elmúlt évek, főleg azért, mert az élénk kereslet, a bérnövekedés kapcsán javuló fogyasztói igények jó piacot teremtettek a lokális, egyedi, minőségi termékekre, amelyekből akkor is jól meg lehetett élni, ha inkább az ízvilág, nem pedig a mérethatékonyság volt a legfőbb szempont. A mostani reáljövedelem-csökkenés azonban sokakat eltántoríthat attól, hogy a helyi, kisebb húsüzem kiváló termékeit válasszák, és félő, hogy sokan az ár alapján döntve inkább a kommersz termékek felé fordulnak.

Minél tovább tart a reálbérek csökkenésének időszaka, annál valószínűbb, hogy ebben a körben is problémák, akár húságazati csődök lesznek.

A keresletcsökkenés lesz a kulcs

A fogyasztók igényei felől közelített egy másik, lapunk által megkérdezett, az ágazatra jó rálátással bíró szakértő is, aki összességében kevésbé látja drámainak a helyzetet.

A legfontosabb kérdés az, hogy milyen mértékben és mennyi ideig esik vissza a hazai kereslet a szóban forgó cégek termékeire.

hentes húsbolt hús

A szakember elismerte, hogy ez nagy kockázat, hiszen a kiskereskedelmi forgalom már ősz óta jelentősen csökken, és félő, hogy idén tovább zuhan majd a kereslet. Az azonban javítja az összképet szerinte, hogy a 2010-es évek elején fennálló strukturális problémák javarészt már nem jellemzőek az ágazatra.

Vannak jó irányok

Végbement egy konszolidáció, amely javította az ágazat hatékonyságát, fejlesztettek ezek a cégek az elmúlt években, ráadásul főként az akkor elérhető olcsó hitelekből, amelynek révén a technológia is részben megújult.

Az ágazati szereplők jelenleg is fejlesztésekben gondolkodnak, főként a nagy bérköltségek és a még mindig fennálló munkaerőhiány miatt elsősorban hatékonyságot javító, automatizáló beruházásokban. A szakértő szerint a viszonylag gyenge forint valamelyest védelmet nyújt az ellen is, hogy a válságban különösen árérzékennyé váló fogyasztók tömegesen forduljanak az importtermékek felé. Az elhúzódó, nagyarányú keresletcsökkenés ugyanakkor reális forgatókönyv, amely – amennyiben komoly mértéket ölt – így is nagyon megviselheti az ágazatot.

Fotó: Getty Images, Portfolio

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

Kiszámoló

Hogy állnak most a lakáshitel-kamatok?

Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a lakáshitel-kamatok, illetve mi várható mostanában. Sokak szerencséjére a BIRS és a hosszú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
futótűz bozóttűz