Friss felmérés: a fiatalok közel háromnegyede vár fizetésemelést
Gazdaság

Így lesz havi pár tízezer forintból 1 millió

Portfolio
Hogy mi kell ahhoz, hogy pénzügyileg sikeresek legyünk? Cselovszki Róbert, az Erste vállalati és pénzügyi piacok üzletág vezetője szerint leginkább önismeretre van szükség, hogy tisztában legyünk a pénzügyi céljainkkal, a vágyainkkal és fel tudjuk mérni, hogy mindehhez milyen befektetési portfólió passzol. A szakember szerint, ha valakinek van havi rendszerességgel pár tízezer forintja, érdemes azt befektetni, nem kell több százezres vagy milliós kezdőtőke, ha valaki pénzügyileg is kipróbálná magát.

„Van egy tévképzet, hogy a befektetéshez több százezer, vagy akár egymillió forintos kezdőtőkére lehet szükség. Ez butaság. Befektetni mindenkinek lehet, és mindenkinek érdemes” – mondta a Portfolio-nak Cselovszki Róbert, az Erste vállalati és pénzügyi piacok üzletág vezetője, hozzátéve, elindulni akkor lehet ezen az úton, ha van havi rendszerességgel pár tízezer forint.

Egy belátható időtávon belül a havi kis összegekből értékelhető megtakarítás lesz

– jegyezte meg.

Cselovszki Róbert
Erste Bank Hungary Zrt., vállalati és pénzügyi piacok vezérigazgató-helyettes
Az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, az Erste Bank Hungary Zrt. igazgatósági tagja. Diplomáját a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerezte, tudását számos hazai és külföldi képzésen b
Tovább
Az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, az Erste Bank Hungary Zrt. igazgatósági tagja. Diplomáját a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerezte, tudását számos hazai és külföldi képzésen b Tovább

A pénzügyi sikerhez azonban elengedhetetlen az önismeret. A befektetési portfólió kialakítása elsajátítható különböző platformokon, az alapismeretek könnyen tanulhatók. Ugyanakkor ahhoz, hogy valóban jó döntéseket hozzon valaki, Cselovszki szerint elengedhetetlen annak a meghatározása, mi is lenne jó nekünk. Nem is olyan könnyű ugyanis megfogalmazni, hogy mi a cél egy befektetéssel. Rengeteg hatás ér mindenkit, reklámok, szakmai cikkek, filmek, kortársak, de abban az esetben, ha valaki az egyéni célja helyett valamit vagy valakit másolni kezd, nem lesz hiteles, borítékolva van a csalódás.

Cselovszki szerint fiatal felnőttként a befektetés célja, hogy örömet leljenek benne a fiatalok. Ahogy próbálgatják a szárnyaikat, lesz, hogy bukni fognak, de ez a tanulás és az önismeret része. Nagyjából 25 év felett körvonalazódnak először a komolyabb célok, ezek azok, amik aztán meghatározzák, milyen pénzügyi lehetőségek jöhetnek szóba: kockázatkerülő az illető, vagy inkább "veszélyesen él"?

"Ha tudod, hová szeretnél eljutni, például lakást vennél, és az fáj, ha az erre gyűjtögetett összeget elbukod, akkor például ne vegyél magas kockázatú részvényeket, vagy csak az összeg egy részéből építs magas kockázatú portfóliót" – javasolta a szakember.

Ahhoz, hogy kialakuljon az egészséges portfólió és önismeret, elengedhetetlen, hogy minél fiatalabb korban szó essen az alapvető pénzügyi ismeretekről. Vagyis óriási a szülők felelőssége, mert

már általános iskolás korban érdemes lenne beszélgetni otthon arról, miért érdemes megtakarítani,

mit jelent a rövid távú, illetve hosszú távú befektetés. Akár már egészen kisgyermekkorban lehet nyitni értékpapírszámlát, havonta kisebb összegeket utalni rá, és megkérni a rokonokat, akár ünnepek alkalmával, ajándék gyanánt tegyenek ők is így. Így, mire nagykorú lesz a gyerek, lesz egy jó kezdőtőkéje, amivel aztán azt kezdhet, amit csak szeretne.

"Annak idején a megtakarítás megértéséhez jó példa volt az iskolai takarékbélyeg. Észrevétlenül sajátítottuk el a pénzügyi tudatosság alapjait: volt egy gyűjtőlap, amibe gyűjteni lehetett a különböző összegeknek megfelelő bélyegeket, a megtakarítást pedig a tanév végén kaptuk kézhez" – jegyezte meg Cselovszki, hozzátéve, nagy szükség volna hasonló programokra most is.

Ezt a hiányt is igyekszik pótolni az Erste digitális platformja, George, amely néhány egyszerű kérdésre adott válasz alapján mutatja meg egyénre szabottan, mennyire egészséges a portfóliónk, valamint edukálja a rendelkezésre álló pénzügyi lehetőségeikről az ügyfeleket. A válaszoktól függően lehetőségük nyílik színesíteni a pénzügyi portfóliójukat, anélkül, hogy személyesen fel kellene keresniük egy bankfiókot: pár kattintással sokat tehetnek majd azért, hogy pénzügyileg egészségesebbek legyenek.

Cselovszki Róbert előadást tartott a Portfolio Gen Z Fest 2023 konferenciáján, a rendezvényről készült fotókat az alábbi képre kattintva lehet megtekinteni:

A cikk megjelenését az Erste Bank Hungary Zrt. támogatta.

Címlapkép: Shutterstock

wall street
nonvwoven
Volkswagen
mobilfizetés pos-terminál bankkártya
repülőgép
citigroup_shutter
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Fontos helyről érkezett figyelmeztetés az óraátállítás eltörlése miatt