FONTOS Egy sor területen betiltják az egyszer használatos műanyag csomagolásokat
Ennek a szektornak akkor megy jól, ha háború van a közelben
Gazdaság

Ennek a szektornak akkor megy jól, ha háború van a közelben

Portfolio
Az egész világ fegyverkezik, elképesztő felfutásban van a védelmi ipar, amely alól a Magyarország sem kivétel. A 2014 óta tartó hazai fegyverkezési program keretében számos közös vállalkozás indult olyan ipari óriásokkal, mint a Rheinmetall, amiből a hazai KKV-k is sokat profitálhatnak. A jó minőségben gyártó cégek sokszor nem is tudják, hogy alkalmasak lennének a védelmi ipari standardok elsajátítására, azonban ez az N7 Holding színre lépésével megváltozhat.

Az N7 Holding Zrt. Magyarország legnagyobb védelmi ipari vállalatcsoportja, amely az állami jogokat gyakorolja többek között az olyan partneri együttműködésekben, vegyesvállalatokban, mint a Rheinmetall-al közös zalaegerszegi projekt. dr. Stukovszky Tamás, az N7Holding Zrt. stratégiai igazgatója előadásában kiemelte, hogy a hazai védelmi ipar megerősítését stratégiai fontosságúnak tartja a kormányzat, és

elsősorban nem külföldi eszközök megvásárlásán keresztül képzeli el a haderőfejlesztést, hanem a védelmi képességek kiépítésével az országhatárokon belül is gyárthatóvá válnak bizonyos eszközök.

dr. Stukovszky Tamás, az N7Holding Zrt. stratégiai igazgatója
dr. Stukovszky Tamás, az N7Holding Zrt. stratégiai igazgatója

A szektor – a konfliktusoktól nem mentes időszaknak köszönhetően – konjunktúrában van, mondhatni az egész világ fegyverkezik. A hazai KKV-k számára remek lehetőséget rejt a védelmi ipari beszállítás, azonban ehhez az átlagosnál is magasabb követelményeknek kell megfelelni. Az N7 azon dolgozik, hogy feltérképezze a hazai ipari képességeket, és lehetőséget teremtsen a magyar vállalkozásoknak bekapcsolódni a termelésbe.

Hogyan is megy ez a gyakorlatban?

A konferencia záró panelbeszélgetésében a szakértők egy hadiipari kerekasztalban vettek részt. Arra keresték a választ, milyen pontokon tud kapcsolódni a magyar járműipari kutatásfejlesztés a nemzetközi hadiipari megrendelésekre.

Járműipar 2024

György Tamás, az Emika Zrt. igazgatósági elnöke elmondta, hogy az autóipari beszállításban megjelenő fejlesztési igény a védelmi iparban is elérhető, ugyanakkor a hadiipari trendek és megrendelői igények gyorsan változnak. A szakember beszámolt arról, hogy nagy energiákat fektetnek a kutatásfejlesztésbe, számos megoldásuk még nem került ki a piacra. 

Győri Imre, a Magyarmet Finomöntöde Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a védelmi ipari beszállításhoz különleges engedélyek, speciális jogosultságok szükségesek – a szigorú szabályoknak megfelelő cégek azonban hatékonyan meg tudnak jelenni a piacon. Hozzátette azonban, hogy tapasztalata szerint sok esetben nem könnyű a magyar leányvállalatokon keresztül elérni az iparágban működő globális cégeket.

Stukovszky Tamás, az N7Holding Zrt. stratégiai igazgatója nagy lehetőségeket lát az ún. dual use, azaz kettős (civil és katonai) felhasználású termékekben. Ilyenek érkezhetnek a magyar autóipari beszállítóktól is, ugyanakkor fontos, hogy a magyar cégek teljesítsék a rendkívül szigorú biztonsági kritériumokat. Sok cég ugyanakkor azzal sincs tisztában, hogy termékei mindkét felhasználási területen alkalmazhatóak. 

Címlapkép forrása: Portfolio - Stiller Ákos

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
műhold űripar