Itt az ideje élelmiszeripari beruházásokba kezdeni
Gazdaság

Itt az ideje élelmiszeripari beruházásokba kezdeni

agrarszektor.hu
Jelentős lépést tehet előre a hamarosan érkező pályázati források segítségével a magyar élelmiszerágazat, amely komoly történelmi és piaci zavaroktól szenvedett az elmúlt száz évben – mondta el Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a Portfolio AgroFood 2024 Konferencián. Az előadást követő kerekasztal-beszélgetés résztvevői szerint valóban sokat számít az érkező forrástömeg, és fontos lenne a projektelőkészítő munka során elkerülni a buktatókat.

Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a Portfolio AgroFood 2024 Konferencián megtartott szerdai előadásában kifejtette:

ha összehasonlítjuk az uniós tagállamokkal és az uniós átlagokkal, akkor a magyar élelmiszeripar nincs annyira lemaradva, mint amennyire hisszük.

Mindez annak ellenére van így, hogy a magyar élelmiszer-gazdaságot az elmúlt 100 évben több nagy csapás is érte, Trianon miatt például az ország élelmiszeripari gyártókapacitásának 45%-a elveszett, ahogy az erdők 90%-a, a vasúthálózat 65%-a, a belföldi fogyasztók 64%-a és valamennyi tengeri kikötő is. A második világháború során rengeteg gyártóüzem elpusztult, ami miatt a felére csökkent az élelmiszeripari termelés aránya az ipar egészét tekintve.

A rendszerváltás során az orosz exportpiac veszett el, és a hazai agrártermelés olyan mértékű bezuhanása volt tapasztalható, amelyből az ágazat azóta sem tudott kilábalni.

Átgondolt stratégia kell

Az elmúlt évig a szántóföldi növénytermesztés dominanciája megkérdőjelezhetetlen volt a mezőgazdaságon belül, a 2023-as történések azonban az állattenyésztés megerősödését hozták magukkal.

Az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója szerint a magyar mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak a brandépítésre, és a mennyiségi termelés helyett a minőségi termékek előállítására, és jól átgondolt és jól végrehajtott stratégiákra kellene fókuszálnia.

A projektelőkészítést érdemes megkezdeni

A kerekasztal-beszélgetésen Hollósi Dávid elmondta, hogy az Európai Unió élelmiszeripara a legfejlettebb, ezen a területen kell versenyeznie Magyarországnak. Az ügyvezető igazgató rámutatott:

már három éve nincsenek érdemi beruházások az élelmiszeriparban, itt van az ideje a fejlesztéseknek.

Huber Balázs, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője elmondta, hogy már a konkrét pályázatok megjelenése előtt el lehet kezdeni az előkészítő tevékenységeket, így például a tervezést és a bankokkal való egyeztetést is.

Ami fontos, hogy csak kellően felkészült tanácsadással érdemes belekezdeni a pályázatok megvalósításába.

Kovács Zoltán, a Rekontir Cégcsoport ügyvezető igazgatója szerint oda kellene eljutni, hogy a villányi vagy tokaji szőlőből termelt borok mellett egyéb, minőségi magyar élelmiszereket is el lehessen adni New Yorkban vagy Sanghajban. Hozzátette: a kellően tapasztalt, felkészült tanácsadó partner rendkívül fontos, a korrekt tanácsadással sok problémát meg lehet előzni.

Rövid idő alatt eredményt szeretnének

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy hamarosan indul a nemzeti bajnok program jelentkezési szakasza, amelynek célja, hogy a hazai vállalkozások kerüljenek az élvonalba. Nobilis Márton hozzátette:

azt várja a pályázatoktól, hogy a nagy cégek rövid idő alatt látható eredményt tudnak felmutatni a fejlesztések révén.

Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy alaposan el kell olvasni a pályázatokat, és nagyon oda kell figyelni a feltételekre, mert még a profi pályázatírókkal is előfordulhatnak hibák.

Címlapkép forrása: Berecz Valter

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
balaton tó nyár