FONTOS Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa
 
Előfizetői tartalom

Veszélyben az élelmiszeripar: széles körben használt alapanyag tűnhet el a boltok polcairól

A pálmaolaj az egyik legszélesebb körben használt növényi olaj világszerte, köszönhetően számos pozitív tulajdonságának. Az olajpálma termesztése azonban hatalmas környezeti károkat okoz, mivel Dél-Kelet-Ázsiában fellelhető ültetvényei az őshonos esőerdők kárára jönnek létre, ami a biológiai sokféleség csökkenéséhez, szárazabb éghajlathoz és az ökológiai egyensúly felborulásához vezethet. Az Európai Unió legújabb szabályozása igyekszik gátat szabni az olyan importtermékek beáramlásának, amelyek összefüggésbe hozhatóak erdőirtási tevékenységgel. A világpiac két legnagyobb termelője, Malajzia és Indonézia azonban az export felfüggesztésével fenyegetőzik, miközben a vámháború helyett akár kölcsönösen előnyős megoldást is kialakíthatnának.

Mi az a pálmaolaj és miért jó nekünk? Az olajpálma egy Nyugat-Afrikában őshonos növény, melynek préselt terméséből állítják elő a világszerte használt növényi olajat. Az egész évben termő, évelő növény termését kéthetente, kézi erő segítségével szüretelik. Termésének húsából pálmaolajat (pálmazsírt) nyernek, magjából pálmamagolajat. Napjainkban a termesztés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés