Ennyiért vacsorázhatsz meg Jamie Oliver új budapesti éttermében
Rendkívül izgalmas Budapesten éttermet nyitni. Ez lesz az első éttermünk Magyarországon, és azt gondolom, nem is találhattunk volna tökéletesebb helyet számára, mint a budai Várnegyed. Egy fantasztikus helyi partnerrel dolgozunk együtt, és úgy fest, elképesztően jó beszállítókat, termelőket sikerült találniuk. Alig várom, hogy az első vendégek végre megérkezzenek - Jamie Oliver.
Májusban nyitjátok meg a "pucér szakács" első budapesti éttermét. Mennyibe kerül egy Jamie's Italian a Budai Várban?Közelebb áll a félmilliárdhoz, mint a 100 millióhoz.
Volt bármilyen probléma a hatóságokkal, vagy Jamie Oliver neve aduász Magyarországon?
Rosszindulattal nem találkoztunk, csak némi vizsgadrukkal. Fantasztikusan lelkesek voltak az építési hatóságok, ami abban nyilvánult meg, hogy nagyjából kétszer annyi anyagot kértek be, mint amennyit a jogszabály szerint kellett volna. De ez érthető, nemcsak a súlyát érezték a projektnek, hanem a vele járó hírverést is.

Persze, ez egyértelműen extrakiadással járt. Több belsőépítészeti megoldásra is vonatkoztak előírások: vannak például olyan bútorok vagy egyedi, vintage lámpák, amelyeket mind-mind Nagy-Britanniából kellett megvásárolnunk. Ezek nagyon izgalmasak, de mindenképpen drágító tényezők voltak.
Egy dél-afrikai belsőépítésszel dolgoztatok együtt. Ez is előírás volt, vagy egyszerűen nem találtatok magyar dizájnert?
Elő volt írva, kik azok a londoni belsőépítészek, akik közül választhatunk. De nem bánom, végre olyanokkal dolgozhattam együtt, akik olyat tudnak, ami nincs Magyarországon. Legyünk őszinték, olyan sok lehetőség nincs, egy kézen meg lehet számolni azokat a magyar belsőépítészeket, akik komolyabb éttermeken is dolgoznak. Én nem szívesen dolgozom egyikükkel sem, mert saját kézjegyeik vannak, mi pedig olyan éttermeket szeretünk csinálni, amilyenből csak egy van az országban.
Mennyibe került ez az előírás?
2-4-szeres a szorzó, attól függően, melyik magyar tervezőhöz hasonlítjuk. Azt azért hozzátenném, hogy olyan fokú profizmussal és szaktudással, mint ami ezeknél a londoni cégeknél van, itthon még nem találkoztam.
Gondolom minimum ilyen szigorú előírások vonatkoztak a konyhára is.
A Jamie's brand nagyon szigorú követelményeket határoz meg. Nagyon fontos szempont az állatokkal való méltó bánásmód: az étlapon ezért nem lehet például hízott kacsa- vagy libamáj, hálóval fogott tengeri hal vagy állati eredetű takarmánnyal etetett növényevő állat. Bő fél éve dolgozunk a JOSIE névre keresztelt, alapanyagonként 150 paramétert tartalmazó adatbázis feltöltésén. Nagyon kemény olyan beszállítókat, termelőket találni, amelyek minden egyes specifikációnak meg tudnak felelni.
Azért sikerült találni helyi beszállítókat?
Törekszünk arra, hogy minél több legyen a hazai; a zöldségek frontján például ez, ugyan szezontól függően, de elég jól megoldható. Vannak azonban olyan termékek, amelyeket itthon nem lehet beszerezni. Ilyen például a liszt, a mozzarella - amelyből kell lennie vegán opciónak is -, illetve az olívaolaj, amelyek természetesen Olaszországból jönnek.
Vannak már Budapesten minőségi olasz éttermek. Miben lesz ez más?
Ez egy klasszikus, de laza, modern olasz étterem. Fantasztikusak az ételek, az a fajta átgondoltság, részletezés, ami az ételben, a tálalásban és a szervizben is benne van, abszolút példa nélküli Magyarországon. Ezeket az ismérveket fel lehet ugyan fedezni máshol is, de a Jamie's Italian olyan professzionális rendszerben működik, ahol mindezt egyszerre kapja meg a vendég. Ez nem jelent semmiféle ezoterikus hókuszpókuszt, inkább a józan ész diktálja, viszont idehaza egyáltalán nem megszokott.
Ugyanazt kapjuk majd egyébként, mint bárhol máshol a világon?
Szezonálisan ugyan változik, de nagyjából 40 étel szerepel az étlapon. Ezeket mind személyesen Jamie dolgozta ki, az ő receptjét kell követni, de ez nem megkötés számunkra. A táblán viszont idővel csomó olyan dolgot csinálhatunk majd, ami megmutatja a séfünk személyiségét, és a helyi igényekre is reagál. Ehhez azonban meg kell felelni az előírásoknak, ki kell számolni az allergéneket, és ha ez sikerül, bekerülhet a rendszerbe. Utána viszont az is elképzelhető, hogy egy magyar séf receptjét főzik majd Ausztráliában vagy éppen Moszkvában.
Több szempontból az amerikai gyorséttermek is legalább ennyire standardizáltak.
Ez igaz, ezek a multik egytől egyig rendkívül professzionális cégek. Nem azért rosszak, mert rendszerben gondolkodnak, hanem azért, mert többnyire szemetet adnak az embereknek. Jamie célja nem az, hogy emelkedjen a részvényérték, és mi sem azért csinálunk éttermet, hogy a létező legtöbb pénzt tudjuk egységnyi idő alatt kipréselni a rendszerből, hanem küldetéstudatból. Szeretnénk értéket teremteni, mi ebben hiszünk, ezt élvezzük, ezért csináljuk.

Minden étel frissen, minőségi alapanyagokból, helyben készül, ami azt jelenti, hogy sokkal kisebb haszonkulccsal dolgozunk majd, mint a versenytársaink. Így is sikerült egyébként a minőségi olasz bisztrók árában maradni; a tészták például 2200-2800 forint között mozognak majd.
Kijön a matek?
Bárminek, amit csinálunk, nyereségesnek kell lennie, ez természetes. De mi a nyereségességet évtizedekben vagy fél évszázados időtávban mérjük, nem pedig hetekben vagy hónapokban.
Az üzleti tervben mi szerepelt?
Együtt készítettük az üzleti tervet Jamie-vel, ebben megközelítőleg 5 éves megtérüléssel számolunk ‒ ha minden jól megy.
Ha kíváncsi vagy az étterem belsejéről készült exkluzív képekre, vásárold meg a Portfolio Ingatlanmagazin legfrissebb számát!
Jamie's Italian Nagy-Britanniában jelenleg már több mint 40 olasz étterem viseli Jamie Oliver nevét, és a márka erőteljesen terjeszkedik szerte a világon. Jelen vannak már többek között Indiában, Szingapúrban, Dubajban, Balin, Törökországban, Oroszországban, és nemrég kezdték meg az expanziót az öreg kontinensen is. Bár az étteremkritikusok körében nem aratott osztatlan sikert, a márka népszerűsége szakértők szerint elsősorban abban rejlik, hogy Jamie Oliver ezúttal nem ment el a csúcsgasztronómia irányába, hanem nagyon jó minőségű alapanyagokból ugyan, de viszonylag hétköznapi, és nem utolsósorban megfizethető ételeket készít.
Ezt nem teszik ki a polcra Amerikában: kritikus pillanatokban kerültek elő a nehézfegyverek
Ijesztő beszámoló látott napvilágot.
Ingatlanpiaci elemzőt keres a Portfolio, jelentkezz hozzánk!
Rengeteg tanulási és fejlődési lehetőséggel várunk.
Meghosszabbították a riasztást: eddig folytatódhat a kánikula Magyarországon
Bejelentette a tisztifőorvos.
Megjöttek a részletek – Megmozgathatja a lakáspiacot a kormány új kedvezménye?
Szinte bárhol és szinte bárki igénybe veheti majd.
Innovációtól az energiáig - 2025-ös vállalati pályázatok útikalauza
Az energetikai fenntarthatóság és az innováció kéz a kézben járnak a hazai pályázati palettán - ez az összefoglaló a cégek számára a releváns és legfontosabb programokat mutatja be.
Magyar céget venni nem kell félnetek jó lesz
A magyarországi székhelyű gazdasági társaságok tulajdonosai számára az exit lehetősége gyakran egy külföldi befektetőnek történő cégeladás formájában testesült meg. A Magyar Állam azo
A Klubvébé lehet az új Szuperliga
Javában zajlik a 2025-ös, lényegében kísérleti Klubvilágbajnokság az Egyesült Államokban. A látottak inkább kevesebb, mint több meglepetéssel szolgálnak, de lehet, hogy van valami, amiről
VIDEÓ! Német fiskális fordulat: kiaknázatlan részvénylehetőségek?
2025-ben Németország történelmi léptékű, több mint 500 milliárd eurós, 12 év alatt megvalósuló fiskális élénkítő programot hirdetett meg a gazdaság új pályára állítására. A csoma
3 százalékos lakáshitel jön az első lakásvásárlóknak - itt vannak a részletek!
Orbán Viktor mai bejelentése felrobbantotta az internetet: új, 3%-os lakáshitelt vezetnek be első lakásvásárlóknak - bárki és bárhol igényelheti majd. De mit jelent ez pontosan? Idő közben m
Fenntartható papír falevelekből
A lehullott falevelek is tartalmazzák a papírgyártás legfontosabb alapanyagát a cellulózt.
Új bróker a magyar piacon - XTB
Talán kevesen tudják, de az XTB eddig csupán CFD platform volt Magyarországon (más országokban végzett klasszikus bróker tevékenységeket is). Éppen ezért én sem írtam róluk soha . Múlt hét
Mi történik, ha nem tudod fizetni a hiteledet?
HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Mi történik, ha nem tudod fizetni a hiteledet? Félelem a hiteltől Az egyik leggyakoribb érv, amit sokan a hitelfelvétel ellen hoznak fel, az az, hogy ha

5MW-os naperőmű épült Jászfényszarun – átadták a NEWERGIES Kft. egyik legnagyobb projektjét (x)
Mobilról igényelhető hitelkártyát kínál a Gránit Bank (x)

- Kényszerszövetségesével bukhat Magyarország, Ursula von der Leyen megtalálta a kiskaput
- Nagy megszorításról döntött a magyar kormány
- Figyelem, napelemesek: holnap jön az új adatszolgáltatási kötelezettség
- Súlyos csődhullám söpör végig Magyarországon - Sorra zárnak be az éttermek, kávézók, mulatóhelyek
- Szép csendben megindultak a kirúgások Magyarországon, és még nincs vége a leépítési hullámnak
A nyugat-nílusi láz csak a kezdet, újabb egzotikus betegségek jöhetnek
Az invazív szúnyogfajok megjelenésével új kórokozók is felbukkanhatnak.
Lépett a kormány: elég segítség ez a legnagyobb veszéllyel küzdő gazdáknak?
10 milliárd forintos támogatással mentenék meg a nyarat.
Az energiatárolás nem csupán egy termék, hanem komplex szolgáltatás
Így termelj, tárolj és válj le a hálózatról egyszer és mindenkorra!
Kiadó raktárak és logisztikai központok
A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen
Warren Buffett helyett én: Kezdők útmutatója a befektetéshez
Fedezd fel a befektetés világát úgy, ahogy még sosem! Ez a webinárium egyszerűen és érthetően mutatja be az alapelveket, amelyekre még a legnagyobb befektetők, mint Warren Buffett is esküsznek.
Kereskedés külföldi részvényekkel
Kezdő vagy, de külföldi részvényekkel kereskednél? Megmutatjuk, mire figyelj a kiválasztásnál, melyik platformunk a legjobb ehhez, és hogyan segít tanácsadó szolgáltatásunk, hogy magabiztosan lépj a nemzetközi piacokra.