Ingatlan

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Az eddigi növekedés enyhülését várják a szakértők a lakáspiac szinte minden területén, országosan azonban jelentős különbségek vannak. Míg Budapesten a használt és az új építésű lakások ára - kisebb ütemben - tovább emelkedhet, addig a családi házak estében fokozatosan megállhat a növekedés. A Portfolio Ingatlan első alkalommal készítette el a hazai lakáspiaci hangulatról szóló felmérését, melynek során a szakma leghitelesebb szereplőinek véleményét kérdeztük meg a piacon az elmúlt és a következő hat hónapban várható árakról és a jellemző trendek alakulásáról.
A feltett 36 kérdés mindegyikére az alábbi öt választ lehetett adni: erős csökkenés, csökkenés, nincs változás, emelkedés, erős emelkedés. A kérdések az ország különböző jogállású településeire vonatkoztak Budapesttől a kisebb városokig és falvakig, témájukban pedig az árak és a kereslet változására irányultak. A megkérdezettek a kérdések nagy részénél egymáshoz hasonló válaszokat adtak, mindössze két esetben fordult elő, hogy az öt lehetőség közül négyféle válasz is érkezett. Általánosságban elmondható, hogy a szakértők egyre óvatosabbak a várható növekedéssel kapcsolatban, bizonyos szegmensekben pedig már egy stabilizálódó piacot vizionálnak. Az árakkal és a kereslettel kapcsolatban továbbra is Budapest esetében voltak a legoptimistábbak, ezt követték a megyeszékhelyek/megyei jogú városok, majd a kisebb városok és a falvak.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?
A lakásárak és a főbb lakáspiaci mutatók várható alakulásával a Portfolio Ingatlanmagazin legújabb száma is foglalkozik, amelyben olyan témák is szóba kerülnek mint a most épülő legújabb lakásprojektek, a lakáshitel-felvétel kérdései vagy az alternatív lakásépítés lehetőségei. A legújabb ingatlanmagazin már kapható a Portfolio könyvesboltjában és hamarosan az újságárusoknál is elérhető lesz.

Egyre kisebb a budapesti lakásárak növekedése

A megkérdezett szakértők 90 százaléka a budapesti tégla és panellakások esetében is áremelkedésre számít a következő 6 hónap során, ennek mértéke azonban alacsonyabb lehet az előző félévben tapasztaltnál. Ugyanez a fővárosi családi házakról már nem mondható el, ott a megkérdezettek kevesebb, mint harmada vár csak további áremelkedést, a többség szerint lassan megállnak az árak. A megyeszékhelyek esetében a társasházi lakásoknál csak 60 százalék gondolja, hogy tovább nőhetnek az árak, míg a családi házaknál mindössze minden ötödik szakértő számít további áremelkedésre. A kisebb városokkal és községekkel kapcsolatban pesszimistábbak voltak a szakértők. A megkérdezettek mindössze 10 százaléka gondolja azt, hogy abban a szegmensben is az árak emelkedése várható.Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Megyeszékhelyeken az új építésűeké a jövő

A megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban a tégla- és a panellakások esetében is egyre kisebb a várható áremelkedés, az új építésű lakásoknál azonban valamivel nagyobb ütemben nőhetnek még az árak. Az új lakások áraiban 10-ből 9 szakértő szerint még van tér a növekedésre. A megyeszékhelyek családi házainál azonban szinte mindegyik szakértő az árak stabilizálódására számít, és sem a keresletben, sem az albérletek áraiban nem várnak jelentős elmozdulást.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Stagnáló kistelepülések

A kistelepülések többségében nem következett be a budapestihez hasonló árrobbanás és ebben a következő hat hónapban sem várható változás. Az ország kisebb településein mind a lakások, mind a családi házak áraiban stagnálásra számít a többség, de egyesek szerint enyhe árcsökkenés is bekövetkezhet. A kisvárosi és községi ingatlanok iránti kereslet szintén az elmúlt hat hónaphoz hasonlóan alakulhat.

Stabilizálódó bérleti díjak

A lakások bérleti díjai az eladási árakkal párhuzamosan jelentős emelkedésen vannak túl, a következő hat hónapban viszont már ebben a szegmensben is stabilizálódhat a piac. Mind Budapesten, mind a megyeszékhelyeken a megkérdezettek mintegy 80 százaléka nem számít további bérleti díj emelkedésre.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Továbbra is a főváros húzza a piacot

Az általános piaci optimizmus összességében továbbra is megvan, bár többségében még mindig Budapestre korlátozódik. A befektetési célú vásárlók aránya várhatóan nem fog emelkedni, a külföldi vásárlók számában azonban a enyhe növekedés jöhet. A vásárlásokhoz kötődő hitelfelvétel aránya ugyanakkor szinte az összes szakértő szerint emelkedni fog a következő hat hónap során.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?
Noha a lakáspiac hanyatlásától egyelőre nem kell tartani, a megkérdezett szakemberek egyetértenek abban, hogy az elmúlt két-három év töretlen optimizmusa fokozatosan alábbhagy majd, így az árak növekedése is egyre mérsékeltebb lesz. A szakértők válaszainak részletesen átlagolt kiértékelését az alábbi ábrán nézhetjük meg:

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

A felmérésben az alábbi szakemberek vettek részt: Balogh László - Ingatlan.com, Csider László - PRO-Rata, Fischl Ákos - OTP Jelzálogbank, Dr. Hajnal István - Grant Thornton, Horváth Áron - ELTINGA, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Mester Nándor - Otthontérkép, Pálfi Péter - MRICS, Rutai Gábor - Duna House, Valkó Dávid - OTP Ingatlanpont és a Portfolio Ingatlan elemzői

Új otthonában töltené a nyarat? Lakást vagy családi házat keres? Új építésű ingatlan érdekli vagy inkább használt lakásba költözne? Kezdje a keresést 2017 tavaszán Magyarország legnagyobb ingatlan kiállításán és lakásvásárán a Millenárison! Március 24-26. között több ezer új ingatlan, eladó lakások, házak és telkek valamint a legjobb albérletek várják a látogatókat.Ha a város legjobb premium lakásait szeretné megvásárolni, új vagy használt lakást keres, esetleg kifejezetten az olcsó lakások iránt érdeklődik, nálunk megtalálhatja, amit keres.

Kiszámoló

Mindent a CSOK Pluszról

Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd, akkor érdemes végignézned. Ha kérdésed van, keresd meg őt, a honlapján megtalálod a tel

SPB Blog

Mi befolyásolja az olaj árát?

A kőolaj a világ egyik legfontosabb árucikke. Az árát sok paraméter befolyásolja és talán evidens lenne a kereslet-kínálat kapcsolatával kezdenünk, mégis jóval izgalmasabb tényező az olaj

Holdblog

Gombnyomásra működünk, mint a gépek

Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külön szakma, külön tudomány, hogyan kell mások gombjait céltudatosan nyomogatni. De kik,... T

KonyhaKontrolling

Álom a megfizethető lakhatás

A naiv emberek körében terjeng a megfizethető lakhatás álma, amivel ráadásul szavazatokat is lehet vásárolni. Bár a politika mindig is teljesíthetetlen ígéretek játszótere volt, fontos, hogy

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Leállított építkezés