Ingatlan

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Az eddigi növekedés enyhülését várják a szakértők a lakáspiac szinte minden területén, országosan azonban jelentős különbségek vannak. Míg Budapesten a használt és az új építésű lakások ára - kisebb ütemben - tovább emelkedhet, addig a családi házak estében fokozatosan megállhat a növekedés. A Portfolio Ingatlan első alkalommal készítette el a hazai lakáspiaci hangulatról szóló felmérését, melynek során a szakma leghitelesebb szereplőinek véleményét kérdeztük meg a piacon az elmúlt és a következő hat hónapban várható árakról és a jellemző trendek alakulásáról.
A feltett 36 kérdés mindegyikére az alábbi öt választ lehetett adni: erős csökkenés, csökkenés, nincs változás, emelkedés, erős emelkedés. A kérdések az ország különböző jogállású településeire vonatkoztak Budapesttől a kisebb városokig és falvakig, témájukban pedig az árak és a kereslet változására irányultak. A megkérdezettek a kérdések nagy részénél egymáshoz hasonló válaszokat adtak, mindössze két esetben fordult elő, hogy az öt lehetőség közül négyféle válasz is érkezett. Általánosságban elmondható, hogy a szakértők egyre óvatosabbak a várható növekedéssel kapcsolatban, bizonyos szegmensekben pedig már egy stabilizálódó piacot vizionálnak. Az árakkal és a kereslettel kapcsolatban továbbra is Budapest esetében voltak a legoptimistábbak, ezt követték a megyeszékhelyek/megyei jogú városok, majd a kisebb városok és a falvak.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?
A lakásárak és a főbb lakáspiaci mutatók várható alakulásával a Portfolio Ingatlanmagazin legújabb száma is foglalkozik, amelyben olyan témák is szóba kerülnek mint a most épülő legújabb lakásprojektek, a lakáshitel-felvétel kérdései vagy az alternatív lakásépítés lehetőségei. A legújabb ingatlanmagazin már kapható a Portfolio könyvesboltjában és hamarosan az újságárusoknál is elérhető lesz.

Egyre kisebb a budapesti lakásárak növekedése

A megkérdezett szakértők 90 százaléka a budapesti tégla és panellakások esetében is áremelkedésre számít a következő 6 hónap során, ennek mértéke azonban alacsonyabb lehet az előző félévben tapasztaltnál. Ugyanez a fővárosi családi házakról már nem mondható el, ott a megkérdezettek kevesebb, mint harmada vár csak további áremelkedést, a többség szerint lassan megállnak az árak. A megyeszékhelyek esetében a társasházi lakásoknál csak 60 százalék gondolja, hogy tovább nőhetnek az árak, míg a családi házaknál mindössze minden ötödik szakértő számít további áremelkedésre. A kisebb városokkal és községekkel kapcsolatban pesszimistábbak voltak a szakértők. A megkérdezettek mindössze 10 százaléka gondolja azt, hogy abban a szegmensben is az árak emelkedése várható.



Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Megyeszékhelyeken az új építésűeké a jövő

A megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban a tégla- és a panellakások esetében is egyre kisebb a várható áremelkedés, az új építésű lakásoknál azonban valamivel nagyobb ütemben nőhetnek még az árak. Az új lakások áraiban 10-ből 9 szakértő szerint még van tér a növekedésre. A megyeszékhelyek családi házainál azonban szinte mindegyik szakértő az árak stabilizálódására számít, és sem a keresletben, sem az albérletek áraiban nem várnak jelentős elmozdulást.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Stagnáló kistelepülések

A kistelepülések többségében nem következett be a budapestihez hasonló árrobbanás és ebben a következő hat hónapban sem várható változás. Az ország kisebb településein mind a lakások, mind a családi házak áraiban stagnálásra számít a többség, de egyesek szerint enyhe árcsökkenés is bekövetkezhet. A kisvárosi és községi ingatlanok iránti kereslet szintén az elmúlt hat hónaphoz hasonlóan alakulhat.

Stabilizálódó bérleti díjak

A lakások bérleti díjai az eladási árakkal párhuzamosan jelentős emelkedésen vannak túl, a következő hat hónapban viszont már ebben a szegmensben is stabilizálódhat a piac. Mind Budapesten, mind a megyeszékhelyeken a megkérdezettek mintegy 80 százaléka nem számít további bérleti díj emelkedésre.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

Továbbra is a főváros húzza a piacot

Az általános piaci optimizmus összességében továbbra is megvan, bár többségében még mindig Budapestre korlátozódik. A befektetési célú vásárlók aránya várhatóan nem fog emelkedni, a külföldi vásárlók számában azonban a enyhe növekedés jöhet. A vásárlásokhoz kötődő hitelfelvétel aránya ugyanakkor szinte az összes szakértő szerint emelkedni fog a következő hat hónap során.

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?
Noha a lakáspiac hanyatlásától egyelőre nem kell tartani, a megkérdezett szakemberek egyetértenek abban, hogy az elmúlt két-három év töretlen optimizmusa fokozatosan alábbhagy majd, így az árak növekedése is egyre mérsékeltebb lesz. A szakértők válaszainak részletesen átlagolt kiértékelését az alábbi ábrán nézhetjük meg:

Kíváncsi vagy, hol emelkedhetnek még a lakásárak?

A felmérésben az alábbi szakemberek vettek részt: Balogh László - Ingatlan.com, Csider László - PRO-Rata, Fischl Ákos - OTP Jelzálogbank, Dr. Hajnal István - Grant Thornton, Horváth Áron - ELTINGA, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Mester Nándor - Otthontérkép, Pálfi Péter - MRICS, Rutai Gábor - Duna House, Valkó Dávid - OTP Ingatlanpont és a Portfolio Ingatlan elemzői

Új otthonában töltené a nyarat? Lakást vagy családi házat keres? Új építésű ingatlan érdekli vagy inkább használt lakásba költözne? Kezdje a keresést 2017 tavaszán Magyarország legnagyobb ingatlan kiállításán és lakásvásárán a Millenárison! Március 24-26. között több ezer új ingatlan, eladó lakások, házak és telkek valamint a legjobb albérletek várják a látogatókat.Ha a város legjobb premium lakásait szeretné megvásárolni, új vagy használt lakást keres, esetleg kifejezetten az olcsó lakások iránt érdeklődik, nálunk megtalálhatja, amit keres.

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
BJASZ20180925025