Ingatlan

Pár év és gyökeresen megváltoznak a városaink

Portfolio
Az elektromos mobilitás egyik legfontosabb célja a dekarbonizáció, aminek értelmében 2030-ra várhatóan 140 millió elektromos autó fog a világ útjain közlekedni - mondta el Vígh Zoltán, a Jedlik Ányos Klaszter közkapcsolati igazgatója a Portfolio által szervezett Smart City 2017 konferencián. Számos kérdést kell azonban még tisztázni ahhoz, hogy egy biztonságos, elérhető, fenntartható városi közlekedés létrejöhessen, a legújabb információs technológiákkal. A járművek, infrastruktúra és szolgáltatások egymásra épülő rendszere mind része az elektromobilitási piacnak.
A szabályozásban is sok még a megválaszolatlan kérdés, jogi szempontból például az elektromos gépjárművek töltése nem minősül az érvényes energetikai szabályozás szerint villamosenergia-kereskedelmi tevékenységnek. A jövő kérdéseihez azonban olyan alapvető döntéseket kell meghozni, hogy milyen szabályok és szankciók vonatkozzanak például az elektromos töltőkre, üzemanyagnak számít-e a töltési energia vagy mi legyen a töltőpontokon elérhető áram árazása.

Pár év és gyökeresen megváltoznak a városaink
A rendszerek a mostani kiépítési fázisban még veszteségesek, ezért állami és EU-s támogatások is igényelhetők hozzá, amilyen például a töltőépítési program 1,25 milliárd forintos keretösszege, amivel 500 elektromos töltőpontot terveznek létrehozni. Ezzel párhuzamosan a gépjárműfinanszírozási konstrukció is említhető, ami 21 százalékos - de legfeljebb 1,5 millió forintos - támogatást jelent a 15 millió forint alatti elektromos autók vásárlására.

A smart city jövőképének koncepciója tehát még kidolgozásra vár, aminek fontos kérdése a megújuló energiaforrásoknak a rendszerbe történő integrálása - mondta el Barta Zsombor, a Sentient cégcsoport fenntarthatósági üzletág igazgatója. A szakember a budapesti új építésű lakásokra is kitért, ahol a nemzetközi minősítések fontosságára hívta fel a figyelmet. Az épületállomány megújítására egyre több országban ösztönzik adókedvezményekkel és egyszerűsített engedélyezési eljárásokkal a lakosságot, a középületeknél pedig a tulajdonosoknak kellene ezt kezdeményezniük, de Magyarországon erre még nem nagyon van példa.

A smart energetika területén nyitottnak kell lenni az egyelőre még hasznot nem termelő ötletekre is, vannak ugyanis olyan a lakosságot érintő projektek, amelyek akár 5-7 éven belül is megtérülhetnek - hangsúlyozta Kappéter Anna, a General Electric Smart Cities Senior Commercial Finance Managere.

Pár év és gyökeresen megváltoznak a városaink
Az MVM ügyfelei között szerepelnek olyan magyar városok is - Pécs vagy Sopron - amelyekben már most is vannak megújuló technológiák - mondta el Tajta Ákos, az MVM Zrt. Új Üzleti Területek Osztályának osztályvezetője. A szakértő szerint a szabályozást dinamikusan kell kialakítani, úgy, hogy folyamatosan lássuk az irányokat. Noha a projektek még nem térülnek meg, a folyamatok egyre bíztatóbbak, amit jól mutat, hogy a bankok is egyre inkább hajlandók finanszírozni a fejlesztéseket.

A smart települések egymáshoz illeszthető rendszereinek fontosságára hívta fel a figyelmet Vígh Zoltán, a Jedlik Ányos Klaszter közkapcsolati igazgatója. A piac ugyanis a kihívásokra akkor tud reagálni, ha kiszámítható, dinamikus, a körülményekhez illeszthető folyamatok jellemzik.

A városok "smartosodása" tehát már végérvényesen elkezdődött, így a témában egyre többször lesz lehetőség az érdeklődők közti párbeszédekre. A következő alkalomra mindössze néhány hetet kell várni, a Portfolio Clean Energy Summit 2017 konferenciáján a klímaváltozásról, a nukleáris energia szerepéről és az átalakuló villamos energia iparról is érdekes előadásokat hallhatnak az érdeklődők.

Új építésű lakás vásárlását tervezed? Kíváncsi vagy a legújabb lakóparkokra? Találd meg nálunk az otthonodat, nézelődj a Portfolio új Ingatlan Adatbázisában!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
lakás tanulás egyetemista