Ingatlan

Forradalmi lakhatás Zuglóban: elindult az első önkormányzati co-housing projekt

Portfolio
Zuglóban épül meg Magyarország első, önkormányzati támogatással fejlesztett energiatudatos és megfizethető közösségi lakóhelye, az E-Co-Housing szociális bérház. A Zuglói Önkormányzat által - mintegy 1,5 milliárd forintos támogatással - megvalósuló projekt fő célja egy innovatív, fenntartható, önkormányzati bérlakásokat tartalmazó ház kialakítása Zuglóban.
A Gizella utca 14-16. szám alatti önkormányzati tulajdonú telekre épül majd az előregyártott elemekből készülő többszintes épület, melyben mintegy 25-30 különböző méretű lakás alakítható ki.

Az épület fizikai megvalósításán túl a projekt célja egy olyan lakóközösség kialakítása, amely generációkon átívelő együttműködésen, befogadáson alapul és önkormányzó módon az egészséges és fenntartható életmódot támogatja. Az Urban Innovative Actions (UIA) program az Európai Bizottság új, kísérleti kezdeményezése a 2014-2020-as időszakban. Az UIA célja, hogy erőforrásokat kínáljon európai városok számára újszerű, innovatív megoldások tesztelésére. A programra az 50 ezer főnél népesebb európai városok jelentkezhetnek.

A projekt céljai

  • megközelítőleg 100, különböző életkorú, társadalmi és családi helyzetű zuglói lakosnak megfizethető, fenntartható lakhatási lehetőség nyújtása
  • a több mint két ember elhelyezésére alkalmas zuglói önkormányzati bérlakás-állomány növelése
  • önkormányzati és civil intézmények segítségével a lakóházban sokkal jobb "házon belüli" kommunikáció és személyre szabott szolgáltatás alakítható ki, amely modellként szolgálhat más települések számára
  • a zéró energiafelhasználású épület csökkenti Zugló széndioxid-lábnyomát
  • az építkezés során újrahasznosított anyagok alkalmazásával növelhető az erőforrások felhasználásának hatékonysága
  • az esővíz és szürke víz hasznosításával, komposztálással, bio-hulladék újrahasznosításával a ház körül kialakítandó városi kertben elősegítik a körkörös gazdaság kialakulását

A megvalósítás ütemezése

Az UIA projektirányító szervezetével folytatandó egyeztetések és részletes előkészítés után a projekt elindítása 2019 elején történik meg. A projekt végrehajtására 3 év áll rendelkezésre. Az első évben történik majd az épület részletes tervezése, és az építéshez szükséges engedélyek megszerzése, a közbeszerzés lebonyolítása.Ezzel párhuzamosan zajlik majd a lakóközösség-építés alapjainak, a bérlőkiválasztás és képzés módszertanának kidolgozása. A második év során épül fel a ház, a harmadik évben már beköltöznek a lakók, a projektben részt vevő szervezetek segítik őket az épület megfelelő használatában, az új típusú, egymást segítő, költségtakarékos működést lehetővé tevő lakóközösség kialakításában.

"Az E-Co-Housing projekt különlegessége, hogy a fejlesztésben fontos szerepe volt és lesz a teoretikus háttérmunkának, amit többek között a BME Urbanisztika Tanszéke, a Habitat for Humanity Magyarország, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület és a Közösségben Élni delegált tagjai végeznek. A Közösségben Élni kezdeményezés 2012 óta végez kutatásokat és promóciós munkát azzal a céllal, hogy Magyarországon is elérhető és közkedvelt lakhatási forma legyen a co-housing, azaz a közösségi lakhatási modell. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban azt mutatták, hogy állami- vagy önkormányzati támogatás nélkül ezen projektek kezdeményezése és fejlesztése komoly akadályokba ütközik, leginkább a megfelelő intézményi és jogi háttér hiánya miatt. Éppen ezért kiemelkedő fontosságú az E-Co-Housing projekt: hatására a szélesebb lakó-közönség mellett az önkormányzatok és egyéb támogató intézetek, például bankok, befektetők is megismerkedhetnek a közösségi lakhatás előnyeivel, legyen az akár a megfizethetőség, a közösségi életforma vagy a fenntarthatóság. Úgy tűnik, hogy a megelőző évek kutatói és promóciós munkája beérett: Magyarországon is lesz kifejezetten közösségi fejlesztéssel épülő szociális bérház." - mondta el Glatz Zsófia DLA, Építész / Co-housing szakértő / a Közösségben Élni társalapítója.

Más konstrukcióban egyébként már épült Budapesten önkormányzati fejlesztésű bérház, a XIII. kerületben pár éve egy 100 lakást passzívházat adtak át, a mostani fejlesztés újítása a co-housing, vagyis a lakóközösség egyes tereinek és szolgáltatásainak lakók általi közös használata:Bár Magyarországon a bérlakásokban élő aránya jelentősen alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, az utóbbi időben néhány kerületben piaci alapú bérlakások építésére is láttunk példát, ami jól mutatja azt, hogy a saját tulajdonú lakások mellett a bérlés is kezd egyre elfogadottabbá válni:
Kibertámadás érte a világ egyik legnagyobb alumíniumgyárát
forint euró
eiffel torony franciaország
kereskedő deviza trader currency
mexiko

Kiszámoló Gránit Family app

Éppen gondolkodtam, hogy lassan kellene a gyerekeknek saját bankkártya és alkalmazás hozzá, csak hogy tanulják a használatát...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
kina ingatlan ház lakás város china