Ingatlan

Exkluzív képek az épülő MOL-torony belső tereiről

Portfolio
Javában zajlik a Kopaszi-gátnál az új MOL Campus építése. Noha az építkezés egyelőre a mélyépítési munkálatok fázisában van, a beruházás honlapján újabb látványtervek jelentek meg az épület belsejének várható kialakításáról. Szűkkörű sajtótájékoztatón mutatta be Ratatics Péter, a MOL hazai operatív működésért felelős vezetője a projekt részleteit, és a friss látványterveket. Lássuk, hova költözik majd 2000 MOL-os! A 120 méter biztos. Az engedélyek véglegesek. A projekt meg fog valósulni. A kilátó látogatható lesz, de nem ingyen.

Tavaly ősszel tették le a MOL Campus alapkövét, amivel elkezdődött a 120 méter magasra tervezett irodaház építése, melynek során a cég a mostani 11 épületéből egy, bruttó 83 ezer négyzetméteres épületbe költözik. Korábban a Portfolio egy drónvideó segítségével mutatta be, hogy milyen lesz a kilátás a leendő székház tetejéről.

Bár külső képeket már eddig is láthattunk, most számos új belső látványterv is napvilágot látott a projektről. Ezek közül az alábbi galériában szemezgettünk:

Forrás: molcampus.hu

Sokakban merül fel rendszeresen az a kérdés, hogy a menedzsment, köztük Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató, hol fog majd ülni. Az egyszerű lélek azt hihetné, a társadalmunkból fakadó hierachikus berendezkedésből adódóan, hogy nyilván a legfelső szinteken, hiszen ő a nagyfőnök. De ez közel sincs így, olyannyira, hogy a tervek szerint a vezetőség a 6. és 7. emeleten fog ülni, a két épület találkozásában, az ország egyik leendő legmodernebb épületének és egyetlen tényleges "kvázi felhőkarcolójának", hivatalosan magasházának szívcsakrájában. Ez tudatos döntés volt a MOL részéről. Azt biztosan tudták a tervezés elején is, hogy nem felülre szeretnék a menedzsment szintet, és a sok praktikus szempont miatt (központi elhelyezkedés, időspórolás, stb.) mellett nem árt tudni, hogy a jelenlegi épületben is a 6.-on van a vezetőség, ami már-már hírhedt hely a MOL székházon belül a dolgozók körében. Az épület terveit a Foster+Partners készítette, a belsőépítészetet és -kialakítást pedig a KINZO nevű berlini székhelyű cég. A tervek egyértelműen a munkakörnyezet minél hatékonyabbá tételét célozták meg, amit a számtalan technológia megoldás (tanítható integrált épületfelügyeleti rendszer, applikáció alapú IoT platform, biometrikus vagy NFC beléptető (nem kártya), beltéri navigáció munkaállomás kiválasztásához, integrált outlook a meeting room booking- és parkoló menedzsment rendszerhez), térrendezés és egy modern munkahelyi kultúra megteremtése inspirált. Ez az úgynevezett ABW (Activity-based Workplace) koncepció. Szóval ha már irodában dolgozik az ember akkor a MOL Campusban ezt nagyon jó lesz megtenni. Azt, hogy a modern, inspiráló, munkaerőmegtartó és a fitalokat vonzó munkahely mennyire fontos és alap infrastruktúra manapság, pedig számtalan cikkünkben és a konferenciáinkon is rendszeresen kerül elő, mint workplace solutions, co-working, wellbeing, stb. címszavak alatt.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
BudaPart Gate

BudaPart Gate

1117 Budapest, Dombóvári út 27
 
Kiadó terület: 11011m2
Átadás:2019
Bérleti díj: 14.5 - 17.5 EUR
Ajánlatot kérek

Kívülről egyébként így fog kinézni a tervek szerint 2021-ben átadásra kerülő épület:

Forrás: molcampus.hu

Duplán hajlított üvegek vannak a "nyaknál", vagyis ahol a két épület találkozik, a 120 méteres torony és a 30 méteres "lapos" rész, az úgynevezett pódium. Ez viszont annyira egyedi és különleges, hogy még most sem tudják ki fogja legyártani. Ebből is jól látszik, hogy mennyire ikonikus épület lesz ez nem csak a MOL, hanem az ország számára is. - mesélte el Ratatics Péter, a MOL teljes magyarországi operatív működéséért felelős ügyvezető igazgatója.

Fenntarthatóság mindenek előtt!

Természetesen a LEED és a BREEAM tanúsítványok legmagasabb szintjének megszerzése a cél. Minden csepp esővíz összegyűjtődik és öntözésre valamint a mosdók öblítésére szolgál. Talajszondáknak köszönhetően geotermikus energiát is használnak majd. Szóval nagyon energiatudatos lesz a felszereltség, úgyhogy már csak abban kell bízni, ami egyébként minden modern és energiahatékony ingatlannál fontos kérdés és feladat, hogy az emberi faktort, a felhasználást is tudják segíteni. Vagyis ne csak képes legyen az épület a fenntarthatóságra, hanem az alkalmazottak úgy is használják a rendszert, ahogy az a fenntarthatóságt segíti.

Exkluzív képek az épülő MOL-torony belső tereiről
Részletekért kattints ide!

Lesz kilátó, de nem ingyen!

Az épületben azonban nemcsak irodák lesznek, hanem rengeteg vendéglátás, szolgáltatások és egy rendezvényterem is, amit nem csak belső, hanem külső eseményekre is lehet majd használni. Ami pedig talán a legtöbbünket érdekli az az, hogy a tetőrész szabadon látogatható lesz és egy panoráma lift visz majd a kilátóba. De nem lesz ingyen! "Ami ingyen van, azt kevésbé becsülik az emberek." - mondta Ratatics, amivel nehéz lenne vitatkozni. Valamilyen díja (még nincs kidolgozva) biztosan lesz és vélhetően regisztrációhoz kötik, hogy ne legyen túl nagy tumultus és sorban állás. Bár a projekt teljes költségvetése nem ismert, 2017 októberében 100 milliárd forintra becsültük a beruházást, most azonban felülvizsgáltuk az akkori számítást. Ha a piacon jelenleg elérhető legmagasabb A kategóriás bérleti díjakkal számolunk, ami gazdaságossági szempontból még indokolt lehet, ami nagyjából 25-30 euró/m2/hó, az 6 százalékos hozamszintet feltételezve, és a nettó alapterület figyelembe véve 85-105 milliárd forintos költséget feltételez, vagyis a tavaly előtti számításunkhoz hasonló értéket kapunk. A pontos összeg azonban még természetesen titkos, hiszen a generálkivitelezői pályázat még bőven folyamatban van.

A MOL Campus-szal korábban a lenti cikkekben részletesebben is foglalkoztunk:

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1