budapest vihar
Ingatlan

Lesz egy második nagy sokk, ami megrengeti az ingatlanpiacot?

Portfolio
A legnagyobb hazai ingatlanpiaci szereplők vízióit is hallhatták a Property Investment Forumon résztvevők. Jól leírja a jelen helyzet bonyolultságát és bizonytalanságát, hogy nincs mindenben egyetértés a két nagy hazai ingatlanfejlesztő, a Futureal és a WING vezetői jövőre vonatkozó várakozási között. Vajon eljött a fordulópont az irodapiacon? Meddig tart az ipari ingatlanok felfutása? És vajon tudja majd az építőipar az alacsonyabb áraival támogatni a fejlesztéseket?

Hamarosan rendeződnek a dolgok, de vajon lesz újabb sokk?

Borbély Gábor MRICS, kutatási igazgató, CBRE, a beszélgetés moderátora elsőként arról kérdezte a résztvevőket, hogy miben láttak változásokat, hogyan értékelik a jelenlegi piaci helyzetet. Noah Steinberg FRICS, elnök-vezérigazgató, WING, elmondta, hogy valóban vannak változások, felgyorsult minden, de ezek nem feltétlenül újdonságok. Eddig is volt például online rendelés és otthoni munkavégzés is, természetesen a járványhelyzetet kezelni kell, ami újfajta hozzáállást igényel, de később várhatóan vissza fog térni a legtöbb minden a normális kerékvágásba. Ahol viszont beragadnak a változások, ott újra kell pozicionálnia magukat a piaci szereplőknek. 

Borbély Gábor
CBRE, kutatási igazgató
Borbély Gábor 2006 óta dolgozik a CBRE-nél, a világ vezetõ ingatlan-tanácsadójánál. Szenior elemzõbõl lett közép-európai elemzõ, ahol a regionális piackutatási csoport munkáját koordinálta egy évig. 2
Tovább
Borbély Gábor 2006 óta dolgozik a CBRE-nél, a világ vezetõ ingatlan-tanácsadójánál. Szenior elemzõbõl lett közép-európai elemzõ, ahol a regionális piackutatási csoport munkáját koordinálta egy évig. 2 Tovább

Futó Gábor, társalapító/tulajdonos, Futureal-csoport, hozzátette, hogy a gyors változás az e-kereskedelem esetében különösen helytálló, az irodapiacnál viszont a nagy kérdés, hogy eljutottunk-e egy trendfordulóhóz. 

Nem arról van szó, hogy mostantól mindenki otthon marad, de ha csak heti 1 nappal kevesebb lesz minden munkavállalónál az irodahasználat, hiába ülnek majd kevésbé sűrűbben, ami esetleg növelheti a területigényt, összességében csökkenhet a kereslet.

(Futó Gábor 2020-ban a Top50 ingatlanos lista tagja)

Futó Gábor hozzátette, hogy jelentkeznek olyan fiatal munkavállalók, akik csak úgy szerződnek, ha három napot otthonról dolgozhatnak. Egy ilyen igényt, London irodapiaca például már megérezhet.

Szerintem ki fog nyílni az olló a prémium és a másodlagos irodaházak között, utóbbinál a bérleti díjak csökkenni fognak, a kiváló lokációban lévő irodák viszont megmaradnak. Ez volt az első sokk, de jön egy következő 5-10 év múlva, amit a technológia felgyorsulása hoz azáltal, hogy például a könyvelési, vagy SSC-s munkaköröket kiváltja a mesterséges intelligencia.

Futó Gábor
Futureal-csoport, társalapító / tulajdonos
Futó Gábor a Futureal-csoport tulajdonosa és társalapítója. A Futureal-csoport az elmúlt közel két évtizedben a közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportjává vált, ami
Tovább
Futó Gábor a Futureal-csoport tulajdonosa és társalapítója. A Futureal-csoport az elmúlt közel két évtizedben a közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportjává vált, ami Tovább

A befektetési környezetről is beszélgettek a szakértők és abban egyetértettek, hogy az ingatlanpiac még mindig jó alternatívának számít. 

Noah Steinberg elmondta, hogy nem látni azt a helyzetet a következő években, ami kamatemelésre ösztönözné a bankokat, 

Ebben a környezetben nincs stabil alternatíva, éppen emiatt kedvező befektetési szempontból az ingatlanpiac.

(Noah Steinberg 2020-ban a Top50 ingatlanos lista tagja)

Steinberg Noah
WING, (RICS magyarországi elnöke), elnök-vezérigazgató
Noah Steinberg a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója. A WING az egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ingatlanvállalkozás, a piacvezető irodafejlesztő. Noah Steinberg amerikai állampolgár, aki 199
Tovább
Noah Steinberg a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója. A WING az egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ingatlanvállalkozás, a piacvezető irodafejlesztő. Noah Steinberg amerikai állampolgár, aki 199 Tovább

Meddig menetelnek az ipari ingatlanok?

Borbély Gábor arról is kérdezte a szakértőket, hogy a hirtelen jött "hype", ami most körbelengi az ipari ingatlanpiacot, az meddig maradhat meg. Noah Steinberg szerint ez nem jött hirtelen, inkább a jellege változott meg:

Ez egy olyan piac, ami akkor működik jól, ha egy kritikus tömeg felett van, megteremtve az infrastruktúrát, a helyszínt. Az utóbbi időben a nagy- és kiskereskedelem, illetve a csomagküldő és az e-kereskedelmi kiszolgálás is erősödött. Ez velünk maradhat, hiszen ezután is fognak online vásárolni az emberek.

Futó Gábor szerint nincs túl sok szereplőnek hely ezen a piacon, főleg ha nagy volumenben gondolkozunk. Az iparág negatív oldala, hogy Budapesten olyan apró a piac, hogy egy nagyobb projekt elkészülésével, vagy egy-két agresszív szereplő belépésével már hirtelen felugorhat az üresedési ráta. 

2,5 eurós prágai ipari bérleti díjakkal nehéz versenyezni, ha itthon 5 euró körül mozog ez a szám. Ahhoz, hogy ez változzon, abban kulcskérdés az építőipari árak csökkenése. Szerintem nagyon könnyű árat csökkenteni az építőiparban, mert ahol eddig szűk kapacitások voltak, ott elképesztő extraprofit keletkezett, néhol 100 százalék.

Hozzátette azt is, hogy ha ez az extraprofit összenyomódna, de közben folyamatos megrendelést biztosítanának a fejlesztők, illetve a szabályozói oldal sem rángatná a piacot, egyszer 5, egyszer 27 százalékos áfával, akkor egy kiszámíthatóbb piaci környezet jöhetne létre. 

A konferenciáról készített további összefoglalók: 

erdogan beszédet mond
GettyImages-1243277110
török líra
pf_diakmunka
sanghaj
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél