Ezekkel a projektekkel válna a 18. kerület az ingatlanpiaci fordulat egyik nyertesévé
Ingatlan

Ezekkel a projektekkel válna a 18. kerület az ingatlanpiaci fordulat egyik nyertesévé

Budapest lakossága csökken, az agglomeráció robbanásszerűen növekedik: ez volt az elmúlt 10 év mérlege. A tavalyi évben azonban már komolyan megmutatkoztak az elővárosi életforma hátrányai, a vízhiány, a megfelelő szociális- és oktatási intézmények hiánya. Több település vezetése ezért kitette a „megtelt” táblát, szigorúan korlátozzák az új építkezéseket. A kialakult, olykor ellentmondásos helyzetnek azonban lehetnek nyertesei is: azok a fővárosi peremkerületek, például Pestszentlőrinc – Pestszentimre, amelyek megőrizték kisvárosi, családi házas jellegüket, ugyanakkor a közlekedésre és más infrastruktúrára sem lehet panasz. Az ingatlanfejlesztők eddig nem koncentráltak a területre, gyakorlatilag nem történt az elmúlt időszakban nagyobb volumenű lakóingatlanberuházás, azonban ennek lehet, hogy vége. Az önkormányzat a településfejlesztési koncepcióban megfogalmazottak szerint, a városközpontban 10 hektárnyi területet jelölt ki fejlesztésre, rehabilitációra, illetve több mint 30 kisebb külsőbb lokációt, hogy azon 2-3 emeletes lakóingatlanok, kisebb irodaházak, illetve szolgáltatóközpontok jöhessenek létre.

A fővárosi agglomeráció is robbanásszerű növekedésen ment keresztül az elmúlt évtizedben, és bár a hivatalos, budapesti agglomeráció területrendezési terve 80 községet, város nevez meg, ma már akár a Velencei-tó környéke sőt Székesfehérvár is a városból kiköltözők kedvelt célpontjává vált. Ez meglátszik az ingatlanárakon is, az elővárosok közül például Budakeszi átlagos négyzetméterárai verik több fővárosi kerületét,

legolcsóbban Budapesttől keletre lehet még olcsóbb ingatlanhoz jutni.

A keresletnövekedéssel párhuzamos dinamikus áremelkedés azonban az MNB adatai szerint megállni látszik, Pest megye lakóingatlanpiacán az év első felében 6,5 százalékkal csökkentek a családi házak árai, amely egyfajta korrekcióként is értelmezhető. Óhatatlannak tűnik, hogy akár törvényi szabályozással, akár spontán visszafordulni vagy legalábbis lassulni kezdjen az agglomeráció népességnövekedése.

Ezzel párhuzamosan a főváros állandó lakossága csökken, a tavalyi népszámlálási adatok szerint 1,7 millió alá esett a lélekszám Budapesten. Az ellentmondásos helyzet mögött egyértelműen a megfizethető, jó minőségű ingatlanok iránti kereslet és a szűkös, magas árszinten mozgó kínálat okolható, igaz, a különböző családtámogatások, például a falusi CSOK is a kistelepülések irányába orientálta a vásárlókat.

Hely pedig lenne az ingatlanfejlesztésre Budapesten, azonban a beruházók a megemelkedett költségek miatt kivárnak, a többszáz lakásos társasházi projektek gyakorlatilag megálltak.

A rozsdaövezeti barnamezős beruházások ugyan kedvezőbb feltételekkel valósulhatnak meg, de az új építésű lakóparkok átlagosan közel 1,5 millió forintos négyzetméterárai sokakat elriasztanak. A kisebb, akár sorházas vagy 10-15 lakásos zöldövezeti társasházi projektek azonban jó alternatívát nyújthatnának az agglomerációs terjeszkedésre.

Az elmúlt évek-évtizedek legnagyobb nyertesei a megújult lakásállomány szempontjából egyértelműen a 11. és 13. kerületek voltak, ahol számos használaton kívüli ipari terület változott pezsgő lakónegyeddé, azonban több olyan kerület is akad, ahol a nagyobb ívű ingatlanberuházások nagy számban még nem jelentek meg.

Ezek közé tartozik Budapest 18. kerülete, Pestszentlőrinc – Pestszentimre is, amely egyben a főváros dél-keleti határát is kijelöli.

A két, korábban önálló települést, több másik peremterülettel együtt 1950-ben csatolták Budapesthez, ezért jelentős részben a mai napig megőrizte családi házas, zöldövezeti kertvárosias jellegét. Ugyan a 70-es 80-as évek lakótelep építései a kerületet sem kerülték el, többek között itt épült meg a korábban rosszhírű, mára a beruházásoknak köszönhetően egyre inkább dzsentrifikálódott Havanna-lakótelep is, de

a városarculat összességében mégsem változott.

A lakosság – az adatok alapján – kedveli a kerületet, a rendszerváltás óta változatlanul körülbelül 100 ezer ember lakja, amely így az 5. legnépesebb kerületté teszi a városban, szellősségét azonban jól mutatja, hogy népsűrűsége csak körülbelül 2500-2600 fő/km2, amellyel bőven a rangsor második felébe tartozik.

A számokat figyelembe véve – egy a területet nem ismerő idegen számára is – egy lazán beépített, nagy területű, jó infrastruktúrával rendelkező, kedvelt terület képe rajzolódik ki,

amely ráadásul Pest egyik legnagyobb és legkevésbé felfedezett, ezáltal rengeteg természeti élményt adó zöldfelületét, a közel 250 hektáros Péterhalmi-erdőt is magáénak tudhatja.

Hol vannak innen az ingatlanbefektetők? – Segít az önkormányzat

A kerület vezetése aktívan keresi a beruházókat, amelyek a településfejlesztési koncepcióval egyetértésben új, modern városi csomópontokat, lakónegyedeket építenek a vásárlók számára.

Az önkormányzat hosszútávú területfejlesztési tervének részeként több területet is kijelölt a beruházók számára, amelyek remek lokációval és infrastruktúrával rendelkeznek. Ezek tökéletesen alkalmasak a sorházas beépítésre vagy 2-3 szintes lakóépületegyüttesek felhúzására, de kisebb irodaházak és szolgáltatóipari központok is épülhetnek.

Üllői út 357-361
Üllői út 357-361. lakóingatlanberuházás látványterve

„Városfejlesztési koncepciónk központi eleme, hogy még modernebb és egyben élhetőbb városrészt alakítsunk ki Budapest 18. kerületében, amelyben a szolgáltató- és lakóingatlanfejlesztések mellett a zöldfelületek megőrzése, sőt a növelése is hangsúlyos szerepet kap. Fejlesztéseinkkel ügyelünk arra, hogy az urbanizáció́ mellett megmaradjon a kisvárosi jelleg. Az útfelújítás, a biztonságos gyalogátkelők létesítése, a zöld homlokzatok, a vasúti kereszteződések átalakítása vagy a bicikli- villamos útvonalak növelése határozzák meg munkánkat” – mondta a Portfolionak Szaniszló Sándor, a kerület polgármestere.

Most az önkormányzat összesen több, mint 3 tucat fejlesztési területet kínál az ingatlanfejlesztőknek a kerületi központi területein, illetve a kerület egyik ütőere, a külső Üllői út mentén.

A koncepcióban közel 6,5 hektár rehabilitációjára és beépítésére nyílik lehetőség 10 hektárnyi Pestszentlőrinc városközpontban, és számos kisebb lakásprojekt megvalósítására külsőbb területeken. A beruházónak 2 éven belül kell elkezdeni és 4 éven belül kell befejezni a projekteket, amihez az önkormányzat projektmenedzsment támogatással járul hozzá.

ketteS_bp18 SZTk TKVT_render_10 (1)
Pestszentlőrinc-Pestszentimre Rendelőintézet látványterv

A központban több mint 200 ezer bruttó m2 lakás, iroda, kereskedelemi és szolgáltatási egység állhat majd rendelkezésre, amit közel 50 ezer bruttó m2 új, fedett parkolóterület szolgálhat ki.

Modern lakó- és üzleti központtá válhat a terület, ahol megannyi beépíthető ingatlan várja a befektetőket. Alapvető cél, hogy megmaradjon a kisvárosi jellegű kerületkép, egyedi színfoltokkal, pezsgő teraszokkal, a zöldebb jövőért folyó tudatos fejlesztésekkel. A legfeljebb 12,5 méter homlokzatmagasságú épületek jól illeszkedhetnek a kertvárosokkal körülvett terület organikus képébe, ahová a tervezők a zöld környezethez illeszkedő zöld homlokzatokat is kialakíthatnak.

Üllői út 424 – 434
Üllői út 424 – 434. ingatlanfejlesztés látványterve

A fejlesztések végére a 18. kerület Budapest elválaszthatatlan, modern részévé válhat.

A gyorsabb és biztonságosabb közlekedésnek, az élhető zöldfelületeknek, a kerékpárutaknak köszönhetően a főváros legújabb felkapott környéke lehet mind az új lakók, mind pedig az üzletek, irodák és szolgáltatások számára.

Fotók: Városrehabilitáció18 Nonprofit Zrt.

Cikk megjelenését a Városrehabilitáció18 Nonprofit Zrt. támogatta.

Címlapkép forrása: Misc

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
múzeum, kiállítás, unalmas