Ingatlan

Senki nem beszél róla, de minden irodai dolgozót érint

Portfolio
Ha új irodapiaci trendekről beszélünk, nem feledkezhetünk meg az épület-tanúsításban előkerülő újdonságokkal sem. Bár elsőre nem tűnik izgalmasnak maga a dokumentáció és a kivitelezési megoldások részletei, amelyekkel jobb szintű besorolást kaphat egy épület, mégis szerves része mindenki életének. A WELL minősítés, egy olyan épületekre vonatkozó certifikáció, amely kifejezetten a dolgozók elégedettségéről szól, vagyis minden irodai alkalmazottat érint. Bármilyen elrendezés, műszaki megoldás, szolgáltatás, vagy kényelmi tényező szívesen látott az épületben, ha az a dolgozó termelékenységét és elégedettségét növeli, természetesen az észszerűség határain belül. A Portfolio Property Investment Forum irodapiaci szekciójában egy kerekasztal-beszélgetés keretében volt szó erről az újdonságról.
A Well Building Standard (WELL) minősítés az International Well Building Institute nemzetközi minősítése, amely nyolc különböző szempont szerint értékeli az épületeket, hogy azok ne csupán a környezettudatosságnak megfelelően legyenek a legmodernebbek, de a dolgozók közérzetére és egészségi állapotára is pozitív hatást gyakoroljanak. Utóbbiak azért is nagyon fontosak, mert így növelhető a dolgozók hatékonysága és a legkiválóbb munkatársakat nyerhetik meg maguknak a vállalatok.

A nyolc szempont a következő: levegőellátás, víz, egészséges táplálkozás lehetősége, természetes fény, fitnesz, kényelem, szellemi frissesség és innováció. Ezek mindegyike további kategóriákat tartalmaz, például hogy milyen az ivóvíz minősége, a helyben kapható ételek mekkora adagokban kerülnek felszolgálásra, a bútorok milyen anyagból készülnek vagy, hogy a vállalat ne kötelezze a munkatársakat, olyan üzleti út vállalására, ahol több, mint 5 órát kell utazni, beleszámítva a várakozási időt is.



Senki nem beszél róla, de minden irodai dolgozót érint
A WELL minősítés kritériumai szerinti épület-tanúsítás egyre inkább elterjedőben van a tengerentúlon, de Európában is találunk rá már példákat. A Portfolio Property Investment Forum irodapiaci panelbeszélgetésén a résztvevők az új trendekről beszélgettek. Déri Beáta a CPI Property Group PR & marketing igazgatója a well-beinggel kapcsolatban elmondta, hogy van egy olyan szolgáltatási minőség része, aminek meg kell felelnie a munkavállalók igényeiknek. Havas Dávid a CBRE Hungary Project Management & Building Consultancy vezetője arról beszélt, hogy a dolgozók igényeihez az iroda és annak a műszaki kialakításával lehet igazodni. Hozzátette, hogy ez a viszonylag új jelenség egy gondolkodásmód is, amelyben többek között fontos a hatékonyság és a flexibilitás.

A beszélgetés során a tagok rátértek a WELL minősítésre. Horváth Dávid a Colliers International Senior Workplace tanácsadója kifejtette, hogy a WELL egy olyan dolgot takar, amiben az embert helyezik a középpontba, majd Hegedűs Orsolya MRICS a Cushman & Wakefield budapesti irodájának tanácsadási, valamint piackutatási részlegének vezetője hozzátette, hogy a WELL bérlői szempontból is fontos

Segíthet a vállalatoknak abban, hogy a tehetséges munkaerőt megszerezzék, illetve hogy produktívak legyenek a dolgozóik.

Vojnár Zinaida, a HB Reavis International Business Development vezetője kiemelte, hogy sokan félreértik a well-beinget és a WELL minősítés lényegét, illetve hangsúlyozta, hogy az emberekről és az ő jólétükről kell, hogy szóljon ez a törekvés.

Massányi Tibor a DVM design Kft. ügyvezető partnere arra a kérdésre válaszolt, hogy miben tér a WELL minősítés a már szélesebb körben elterjedt LEED és BREEAM certifikációktól.

Valaki számára plecsni, valakinek marketing eszköz, és vannak olyanok is, akik számára van értelme ezeknek a minősítéseknek. Nem konkrétan a WELL-re van szükségünk, hanem arra a tudásra, amit ennek a szabályai meghatároznak. A WELL-ben az a több, hogy az effektív dolgozóval foglalkozik, és miatta hoz létre olyan környezetet, amiben jól érezheti magát." Hozzátette azt is, hogy a legnagyobb kihívást, az jelenti, hogy ezt a törekvést euróra és négyzetméterre "lefordítsák".

A BREEAM (BRE Environmental Assesment Method) a legelsőként kifejlesztett környezettudatos épület-tanúsítási rendszer, amely kereskedelmi, iroda- és ipari épületekre vonatkozik. A környezettudatosság jegyében leginkább olyan épületek fejlesztését bátorítja, amelyek kevesebb energia felhasználásával üzemelnek. A minősítés szintjei az alábbiak lehetnek: megfelelt (pass), jó (good), nagyon jó (very good), kitűnő (excellent), illetve kiemelkedő (outstanding). Egy másik változat, a BREEAM Communities minősítés a nagyobb léptékű beruházásokra összpontosít, és azok átfogó környezeti, társadalmi és gazdasági jóllétre gyakorolt hatását vizsgálja és nem csupán egy épületre vonatkozik.

A LEED minősítést 1998-ban hozták létre, új és már meglévő épületekre is vonatkozhat. Szintén a környezetvédelmi szempontokra koncentrál, a megfelelő energia-, és anyagfelhasználásra, illetve a belső környezet minőségére. Az minősítés során megszerezhető kategória lehet a Certified, Silver, Gold vagy Platinum tanúsítványok egyike.



Senki nem beszél róla, de minden irodai dolgozót érint
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1