összes epizód
Tengerpart Portfolio Checklist

Válság 2023: nem látjuk, ki van a víz alatt fürdőruha nélkül

Utoljára 2008-ban volt olyan turbulencia a nemzetközi bankrendszerben, mint most. Annak ellenére, hogy klasszikus pénzügyi válságról – legalábbis egyelőre – nem beszélhetünk, érdemes megvizsgálni, hogy a magyar gazdaság 2008-ban vagy a jelenlegi válság kitörésekor volt-e ellenállóbb, jobb állapotban ahhoz, hogy minél kisebb sérüléssel vészeljen át globális turbulenciákat. Erről az egy témáról szólt a Portfolio Checklist pénteki adása, melyben vendégünk volt Madár István, lapunk vezető makrogazdasági elemzője.
41:39
18% Portfolio Checklist

Lépett a kormány: sok magyarnak lett elérhetetlenebb a 18%-os kamat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy a kormány friss döntése értelmében a korábbinál kevesebb ember számára lesz elérhető a jegybank által meghatározott 18 százalékos irányadó kamat. Vendégünk volt Árgyelán Ágnes, a Portfolio elemzője. A második részben oktatás volt a téma, a kormány ugyanis arra készül, hogy megszünteti a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát, amely szakértők szerint számos negatív következménnyel járhat. Erről Radó Péter oktatáskutatót kérdeztük.
23:47
Bank Portfolio Checklist

Tényleg betonbiztos a magyar bankrendszer? Mégis mi változott 2008 óta?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében a magyar bankrendszer stabilitásával foglalkozunk, tételesen végigvesszük, hogy az egyes banki mutatók miben különböznek a 2008-astól. Vendégünk Palkó István, lapunk pénzügyi díviziójának vezető elemzője. A második részben az Emmanuel Macron francia elnök által keresztülvitt nyugdíjreform lesz a téma, kiderül, hogy miért olyan bőkezű a francia nyugdíjrendszer és mik lehetnek a döntés politikai következményei. Erről Fejérdy Gergelyt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének oktatóját kérdezzük, aki korábban diplomataként is szolgált Párizsban
29:51
saláta zöldség egészség getty stock Alapvetés

Tényleg lemondunk idővel a húsevésről?

Akármit is gondolunk a húsfogyasztásról, tény, hogy klímavédelmi, egészségügyi, állatjóléti szempontok miatt egyre inkább terjed a húsmentes, vagy legalábbis több növényi alapanyagot felhasználó étrend, különösen a fiatalabbak körében. A világ még sokáig, talán soha nem lesz vegetáriánus, de a változatos, a növényekre nagyobb hangsúlyt fektető étkezés az egészségünknek és a bolygónak is jót tenne a szakértők szerint.
45:12
nyugdíjasok vásárolnak a zöldségesnél a vásárcsarnokban Portfolio Checklist

Vallottak a magyar nyugdíjasok: fájdalmas kiadásokkal néznek szembe 2023-ban is

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása, amelyben a Pénzcentrum nagy visszhangot kiváltó felmérésével foglalkozunk. 10-ből 6 nyugdíjas nyilatkozott úgy, hogy (az infláción és az élelmiszer infláción felül) többet kellett az elmúlt évben rezsire, élelmiszerre és gyógyszerekre költenie. A plusz kiadásokat olyan költségeken spórolták meg, mint a vendéglátás, a ruházat, vagy a kulturális programok. Minden negyedik válaszadónak jelentősen romlott az anyagi helyzete, és a magyar nyugdíjasok többsége 2023-tól sem remél semmi jót - mondta el a Checklistben Koós Anna, a Pénzcentrum szerkesztője. Adásunk első részében Szabó Dánielt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük a Török Áramlatról: tavaly dőlt el ugyanis, hogy nőhet az orosz-török gázforgalom, amely a magyarországi gázellátást is biztosító Török Áramlat fejlesztését is magában foglalná. Azonban Ankara egyre inkább halogatja a projektet, miközben a szankciók végrehajtásában is egyre aktívabb lesz a török fél, az Egyesült Államok büntetőintézkedései pedig már a meglévő vezeték karbantartását is ellehetetlenítik.
22:40
GettyImages-1248792810 Portfolio Checklist

Miért nem hagyták becsődölni a Credit Suisse-t? És mi lesz most 16 milliárd svájci frank sorsa?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében a svájci UBS és a Credit Suisse összeolvadásáról volt szó, amelynek számtalan aspektusa van, a pénzügyi rendszerbe vetett bizalomtól kezdve a leírt frank milliárdokon át egészen addig, hogy nem veszélyes-e egy ekkora bankot létrehozni a jelenlegi helyzetben. Vendégünk volt Palkó István, a Portfolio pénzügyi divíziójának vezető elemzője. A második blokkban a magyarországi megyék kiürüléséről, a belső népvándorlásról és ezzel összefüggésben a lakásépítésekről beszéltünk Futó Péterrel, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjével.
26:14
Csárt Portfolio Checklist

Ez távolról nézve már 2008, közben meg mégsem – miért más a 2023-as bankválság, mint a 15 évvel ezelőtti?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A mai műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy mégis mi folyik a nemzetközi bankpiacon, néhány héten belül ugyanis öt pénzintézet likviditása rendült meg. Utolsó mozzanatként csütörtökön a 14. legnagyobb amerikai bank, a First Republic kapott mentőőövet, amit ráadásul nem is a kormány vagy a Fed, hanem a versenytársai dobtak neki. A bankpiac turbulens helyzetéről, valamint arról, hogy miben különböznek a jelenlegi és a 2008-as pénzügyi válság körülményei, Nagy Viktort, lapunk vezető részvényelemzőjét kérdeztük. Az adás második részében a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti tárgyalási folyamatról is beszéltünk Szabó Dániellel, a Portfolio EU-s ügyekkel foglalkozó elemzőjével, mivel két hét múlva egy, a kormány által magának szabott határidő is jön az üggyel kapcsolatban.
25:10
credit suisse getty stock Portfolio Checklist

SVB-csőd, Credit Suisse: ez nem dominóhatás, csak annak látszik

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a Credit Suisse-ről volt szó, a pénzintézet ugyanis jókora vészhelyzeti hitelt vett fel ma a svájci jegybanktól. Arról, hogy miért került ilyen helyzetbe a bank, s hogy az események összefügnek-e az amerikai SVB csődjével, Le Phuong Hai Thanh-t, a Concorde elemzési üzletágvezetőjét kérdeztük. A második részben ismét a forintot vettük górcső alá, amelynek árfolyama igen nagy kilengéseket mutatott a közelmúltban. Szó volt arról, hogy érdemes-e a nyárra eurót váltani és számíthatunk-e 450-es, 500-as árfolyamra. Erről Beke Károlyt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.
21:11
Izrael Portfolio Podcast

Zsidók pogromoznak, a tőke meg menekül – mégis mi folyik Izraelben, a Közel-Kelet egykori mintaállamában?

Már meghallgatható a Portfolio heti podcastjének új adása. Nem túlzás azt állítani, hogy Izraelben elszabadult a pokol. Hetek óta óriási tüntetések zajlanak az országban, a nemrég a miniszterelnöki székbe visszakerült Benjamin Netanjahu szélsőjobboldali tagokból is álló kormánya ugyanis alapjaiban változtatná meg az igazságszolgáltatási rendszert – a tervezett intézkedésektől sokan a jogállamot féltik. A tervezett lépések miatt már 4 milliárd dollár hagyta el gazdaságot, az izraeli-palesztin konfliktus közben kiéleződött, a zsidó állam új kormányának pedig még az Egyesült Államokkal sem indult túl jól a kapcsolata. A Portfolio heti podcastjében arra kerestük a választ, hogy miképpen jutott ebbe a helyzetbe Izrael, és milyen politikai-társadalmi változások állnak az események hátterében. A műsor vendége volt Novák Attila történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Goldziher Ignácz Intézet tudományos munkatársa.
33:19
Zsiday Viktor Portfolio Checklist

Zsiday: mint egy tömött diszkóban, a forinttal spekulálók is próbálnak az ajtóhoz közel állni

Már meghallgatható a Portfolio Checklist március 15-i különkiadása. Továbbra is elképesztő hullámokat ver világszerte és itthon is a Silicon Valley Bank pénteki csődje, a kialakult helyzet pedig nagyon sok kérdést vet fel a globális gazdasági környezettel és a magyar makropályával kapcsolatban is. Ezért meghívtuk a műsorba Zsiday Viktort, a Citadella alap portfóliókezelőjét, hogy több témáról is kérdezzük, köztük arról, hogy kapunk-e most egy pénzügyi válságot a nyakunkba, vagy hogy az amerikai bankcsőd hírére miért szakadt be a forint még a régiós valutákhoz képest is. A gyorsan változó gazdasági környezet miatt fontos kiemelni, hogy a műsort március 14-én fél kettőkor rögzítettük.
23:34
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!