Prémium

Remekművek a BÁV Aukciósház tavaszi árverésén (x)

Portfolio
Különleges csemegéket kínál az érdeklődőknek május 19-21. között a BÁV ZRt. immár 54. alkalommal megrendezendő művészeti aukciója. A három nap alatt több száz festmény, ékszer és műtárgy kerül kalapács alá, köztük rendkívül értékes, kivételes ritkaságok.

Az első napon 323 ékszer, óra és ezüsttárgy árverezésére kerül sor. A kínálat rendkívül széles és igényes,az összesített kikiáltási ár meghaladja az 52 millió forintot. Az eladásra kerülő ékszerek időtálló étékek, a műértő gyűjtők mellett a befektetők figyelmét is felkelthetik. A tapasztalatok alapján elsősorban briliánsokkal gazdagon ékesített tárgyak kelendőek, és főleg a századforduló két nagy sílusa, az art deco és a szecesszió a kedvenc.



' title='
Ez a szempont határozta meg a mostani válogatást is. Egyik kiemelkedő darabja egy mindkét fedelén festő zománccal díszített szecessziós stílusú Omega függőóra. Szintén nagy érdeklődésre tarthat számot az árverés utolsó darabja, egy csipkefinomságú,18 karátos fehéraranyból készült nyakék, amelyen összesen 254 db kisebb-nagyobb briliáns csillog. A középső része a láncról leakasztva külön melltűként is viselhető. Az ilyen, úgynevezett szerelhető ékszerek a XIX. század közepén jöttek divatba, az első példányt 1851-ben a londoni világkiállításon maga Viktória királynő

' title='
vásárolta meg. Mára igen kevés hasonló, egyedi ékszer maradt fenn. A most aukcióra kerülő ritkaság a késő art deco korból származik, de finomságával méltán vetekszik a korábbi darabokkal. Kikiáltási ára 1.300.000 forint.



' title='
A második napon, a festményárverésen 155 mű szerepel a választékban, összesen 130 millió forintos kikiáltási áron, köztük számos kiváló külföldi és magyar festő alkotása. Ennek a napnak az egyik különlegessége báró Mednyánszky László Havas táj című nagyméretű festménye, melyet 1905-1909 között festett. A festmény egy éjszakai tájkép: egy behavazott erdőrészlet és egy kunyhó látszik rajta. A mélykék, szürke és fekete tónusok érzékletesen adják vissza az éj sűrű sötétjét.Hold vagy csillagok nincsenek az égen, csak a kunyhó ablakából szűrődik ki némi fény, és a hó szürkés csillogása oldja valamelyest a homályos sötétséget. Mednyánszky az úgynevezett hangulati tájképfestészet egyik legjelentősebb képviselője. A mű kikiáltási ára 24.000.000 forint.



' title='
Egy másik, hasonló jelentőségű és hasonló kvalitású festmény Paál László Erdőrészlet című festménye. A 20.000.000 forintos kikiáltási árról induló festmény Paál László jellegzetes alkotása: a színes árnyékok és az atmoszferikus hatások megfestésével mesterien adja vissza az erdőbelső kissé misztikus hangulatát.



' title='
Hasonlóan érdekesnek ígérkezik Csók István A tavasz ébredése című képe, amely a mester egyik jellegzetes alkotása. Csók István festészete realista gyökerekből táplálkozott, de az impresszionizmus eszközei is tetten érhetőek képein, mindig a benyomás eleven rögzítésére törekedett. Ez a műve a hirtelen teljes pompájában megjelent tavasz lírai megjelenítése. A pasztellszínek és a lágy fények érzékletesen adják vissza az évszak hangulatát. A kikiáltási ára 4.000.000 forint.



' title='
A háromnapos aukció zárónapján 278 műtárgyat árvereznek, összesen 46 millió forintos kikiáltási áron.A gazdag választék gerincét hagyományosan az ezüst használati- és dísztárgyak képviselik, köztük a kivételesen szép XIX. századi historizáló, szecessziós és art deco stílusú ötvösremekek. Magasan kiemelkedik közülük a Magyar Művészeti Műhely pecsétjével ellátott, trébelt teáskanna és szervíztálca, amely a neves bécsi

' title='
formatervező,Otto Prutscher modorában, 1917-1929 között készült. A műtárgykínálatban neves szecessziós üvegművészek reprezentáns alkotásai is szerepelnek. Ezek közül kiemelkedik egy mozaikos falitükör, melyet

' title='
feltehetően Róth Miksa készített, Horti Pál terve alapján. Szintén említést érdemel még a két Loetz váza irizáló dekorral, egy Tiffany virágkehely és egy savmaratott Gallé váza pirosribizlis dekorral.

Figyelemreméltó és reprezentatív a Zsolnay-kollekció. Található itt egy Klein Ármin tervezte nagyszerű dísztál,de találhatóak benne olyan dísztárgyak is, melyek az 1900-as évek elején a párizsi, ill. a torinói világkiállításokra készültek: egy lámpa faunnal, amely Apáti Abt Sándor tervei alapján készült, egy

' title='
négyfüles váza, mely Sikorski Tádé munkája, továbbá két nagyméretű, reprezentatív virágtartó is. Az aukció végén kerülnek elárverezésre az antik ezüsttárgyak,köztük egy danzigi barokk fedeles serleg. Készítője Ernst Kadau, akinek az ezüsttárgyai megtalálhatóak Szentpéterváron az Ermitázs gyűjteményében is. Feltétlenül említést érdemelnek még a dél-német, augsburgi, párizsi, bécsi és nem utolsósorban a magyar ötvöstárgyak a barokktól a rokokón át a biedermeierig. Az árverés záró tétele egy ritkaságszámba menő, bécsi biedermeier ezüst női toalett garnitúra, amely az eredeti, szarvasbőrrel bélelt kofferjában kifogástalan állapotban várja leendő új tulajdonosát.

Az árverést megelőzően az érdeklődők a teljes választékot megtekinthetik a BÁV Aukciósházban, a Budapest, V. Bécsi utca 1-3. alatti kiállító teremben. A kiállítás május 9-17. között látogatható, a szakmai és sajtóbemutató május 12-én 11.00 órakor lesz.

' title='
BÁV AUKCIÓSHÁZ
Budapest, V. Bécsi utca 1-3. Tel.: 429-3020
www.bav.hu
(x)
MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ORLEN toltoallomas 2