Prémium

EXIM Exportélénkítési Hitelprogram már lízingfinanszírozásra is (x)

Portfolio
A különböző nemzetközi programok (EIB, EBRD), illetve az MNB által nyújtott Növekedési Hitelprogram (NHP) által biztosított forrásokon keresztül lehet igazán kedvező fix kamatozású finanszírozásokhoz hozzáférni forint és euró alapon, az Eximbank támogatott konstrukciói pedig kifejezetten az exportpiac szereplői számára nyújtanak kedvező devizaforrást. Vály Juditot, az UniCredit Leasing értékesítési vezetőjét kérdeztük.
Portfolio: A csapból is az folyik, milyen olcsók most a hitelek. Lazítottak a bankok a hitelezési kockázatok elbírálásán is, magyarán most már könnyebben lehet hitelt felvenni?

Vály Judit: Ez csak részben igaz. A különböző nemzetközi (EIB, EBRD) programok, illetve az NHP forrásain keresztül lehet igazán kedvező fix kamatozású finanszírozáshoz hozzáférni forint és euró alapon, amit jól egészít ki az EXIM szintén kedvező, fix kamatozású Exportélénkítési Hitelprogramja (EHP), melyet a közvetlen vagy közvetett exportot bonyolító vállalkozások vehetnek igénybe.

Portfolio: Az exportőrök jelentik az egyik legjobb kkv-ügyfélkört a bankoknak. Melyek most a legnépszerűbb, legkedvezőbb hitellehetőségek számukra?

Vály Judit: A magyarországi export 4/5-ét leginkább külföldi tulajdonban lévő nagyvállalatok bonyolítják le, míg a magyar többségi tulajdonú kis- és középvállalkozások a teljes export mindössze 12 %-át adják. Az EXIM elsősorban a kkv-k támogatását tűzte ki célul, amelyek önerőből képtelenek lennének export versenyképességüket növelni, mivel nagyon kevés vállalkozás rendelkezik ma Magyarországon akkora tőkével, hogy önerőből képes legyen külpiacra lépni és ott eredményes, jövedelmező üzleti tevékenységet folytatni. A kkv szektor közvetlen exportból való részesedése Magyarországon elmarad az uniós részaránytól.
A tavalyi év során a Magyar Lízingszövetség tagjaként egy olyan javaslattal fordultunk az EXIM-hez, amellyel kezdeményeztük egy olyan lízing refinanszírozási termék kidolgozását, melynek segítségével ügyfeleink részére támogatott, fix kamatozású euró forrásokhoz való hozzáférést tudunk biztosítani lízingfinanszírozáson keresztül. Az elmúlt másfél év során az UniCredit Bankkal közösen kifejlesztett, Eximbank által refinanszírozott lízing termék alkalmas ügyfeleink technológiai fejlesztéseinek, kapacitásbővítéseinek, exportszolgáltatásaik fejlesztésének finanszírozására. Az UniCredit Bank közreműködésével, az EXIM termékfejlesztési csapatának köszönhetően az új termék együttesen ötvözi a lízing eszközalapú gondolkodását, a piaci ismereteket, trendeket, és kezelni tudja a finanszírozási és iparági kockázatokat, mellyel hatékony megoldást nyújt a vállalkozások exportélénkítő tevékenységéhez.

Az új lízingtermék a piaci igényeknek megfelelően zárt végű-, nyílt végű pénzügyi lízingkonstrukcióban, illetve tartós bérleti formában vehető igénybe elsősorban beruházások, gépek, berendezések, termelő eszközök, szállítmányozási eszközök finanszírozására, amelyek segítségével olyan árut vagy szolgáltatást állítanak elő, mely közvetlenül exportálásra kerül. Lízingcégünk - a pályázatokhoz igazodva - az Eximbank refinanszírozásával eszköz alapú kölcsönt is nyújt a lízingtermék paramétereivel megegyező módon. A konstrukcióban a futamidő 2 és 5 év közötti, a finanszírozott összeg értéke minimum 15 ezer euró. A finanszírozás igénybevételének feltétele, hogy az adott lízingügylet futamideje alatt a beruházás finanszírozott összegének értékével meggyegyező export árbevételt kell realizálni. Ennek a kötelezettségvállalásnak a teljesülését az Eximbank utólagosan ellenőrzi.
Ezen EXIM lízingfinanszírozás az Exportélénkítési Hitelprogram (EHP) keretében került meghirdetésre. Kiemelt előnye, hogy a lízingfinanszírozás során is fix a kamat a teljes futamidő alatt, tehát kiszámítható a törlesztés. A kamatozás alapja a kedvezményes, CIRR alapú kamatláb (OECD Megállapodás szerint megállapított Commercial Interest Reference Rate), mely az adott lízingfinanszírozásra vonatkozóan a szerződés megkötésekor kerül rögzítésre.

Portfolio: Miben különleges az UniCredit Leasing az exportfinanszírozás területén? Miben nyújt más lehetőségeket, mint a többiek?

Vály Judit: Az EXIM lízing finanszírozás fejlesztésében munkánkkal az volt a célunk, hogy létrehozzunk egy olyan lízingkonstrukciót, amely érdemben nem változtat a piaci lízingtermékek struktúráján, a lízingbevevő ügyfél részéről reálisan teljesíthető kötelezettségvállalásokkal jár, és a támogatott források összes előnyét tartalmazza. Fontos szempont volt az alacsony, fix kamatozás, amely emeli a külső forrásbevonás kiszámíthatóságát.

(x)
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13