Prémium

Megtudtuk, hogyan kapcsolódik össze a Billingo kilenc hazai bankkal (x)

PR cikk
Új szolgáltatások a banki összekapcsolódásnak köszönhetően.

Nagy port kavart a Billingo múlt heti bejelentése miszerint hamarosan kilenc hazai bankkal kapcsolódnak össze a nyílt bankolásnak (PSD2-nek) köszönhetően. A szabályozási lehetőségek, a működési és technikai feltételek sokak számára még ismeretlenek, ezért a részletekkel kapcsolatban megkérdeztük az innovatív online számlázó ügyvezetőjét és társalapítóját, Sárospataki Albertet. 

A múlt héten a Billingo bejelentette, hogy a második negyedév folyamán a Billingo felhasználók az alábbi bankoknál vezetett fizetési számlájukat köthetik össze az online számlázó fiókjukkal: Erste Bank, OTP Bank, CIB Bank, Raiffeisen Bank, K&H Bank, UniCredit Bank, Budapest Bank, MKB Bank és ING Bank.

Milyen szolgáltatások érhetők majd el a banki összekapcsolódásnak köszönhetően a Billingo felhasználók számára?

A PSD2-nek (Módosított Pénzforgalmi Irányelvnek) köszönhetően a Billingo felhasználók a Billingo felületén keresztül is biztonságosan nyomon követhetik majd a kibocsátott díjbekérők, számlák pénzügyi teljesítésének státuszát. Emellett a felhasználók automatizálhatják a számlák kibocsátását a díjbekérő pénzügyi teljesítését követően, gyors áttekintést kaphatnak likviditásuk rövid távú alakulásával kapcsolatban és megoszthatják banki számlatörténetüket is könyvelőjükkel. 

A Billingo felismerte, hogy a PSD2 eredményeként megnyíló nyílt bankolásnak köszönhetően az online számlázáson túl számos olyan digitális szolgáltatást is nyújthat a webshopoknak, könyvelőknek, az online számlázót használóknak, amelyekkel csökkentheti számukra az adminisztrációs terheket.

pr_kep_0316

Az idei év tervei között szerepel még a számlainformációs szolgáltatásra épülő Billingo Pénzügyi Piactér bevezetése, amelyen keresztül a felhasználók egyedi banki hitelajánlatokat, faktoring szolgáltatást is igénybe vehetnek majd.

Hogyan tud a Billingo rövid idő alatt ilyen sok bankkal összekapcsolódni?

A nyílt bankolásnak köszönhetően a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatóknak, bankoknak 2019. szeptember 14-től az irányelvben meghatározott feltételek mellett harmadik feles szolgáltatóknak, úgy mint a számlainformációs szolgáltatóknak (AISP = Account Information Service Provider) biztosítaniuk kell a hozzáférést a felhasználók fizetési számlájához szabványos és biztonságos interfészen keresztül.

Ez azt jelenti, hogy az EU-ban már olyan sztenderdek érhetők el, amelyek segítségével a jól felkészült és nyilvántartásba vett számlainformációs szolgáltatók rendkívül gyorsan, akár 2-3 hét alatt rácsatlakozhatnak a bankok hozzáférési pontjaira. 

A Billingo épp egy ilyen, már nyilvántartásba vett nemzetközi technikai szolgáltatóval kötött megállapodást, amelyik a világon az egyik legfelkészültebb a nyílt bankolás területén, amit az is mutat, hogy több mint 70 országban 5200 bank számlainformációs interfészéhez fér hozzá. Ez a számlainformációs szolgáltató a Salt Edge, amelyik a PSD2-nek köszönhetően jogosult az EU teljes területén – és Magyarországon is – rácsatlakozni a szabályozói feltételeket biztonságosan teljesítő módon a bankok számlainformációs hozzáférési pontjaira.

A Salt Edge olyan üzleti modellre kapott jóváhagyást az angol felügyelettől, amelynek keretében a számlainformációs szolgáltatást jól szabályozott keretek között üzleti alapon más szolgáltatók számára, negyedik feles modellben is biztosíthatja. Ilyen jellegű üzleti modellre épülő számlainformációs szolgáltatót a Magyar Nemzeti Bank is nyilvántartásba vett, így a hazai felügyelet számára sem ismeretlen ez a negyedik feles szolgáltatói megoldás, ami ugyanolyan biztonságos keretek között biztosítja a számlainformációkhoz való hozzáférést, mint a harmadik feles modell. 

A Billingo azért is választotta a nemzetközi társaságot, mivel azokban az országokban képes biztosítani a banki számlatörténethez a hozzáférést, ahol terjeszkedni kíván a Billingo a következő 1–3 évben.

Miért nem közvetlenül kapcsolódik a Billingo a banki számlainformációs hozzáférési pontokra?

A Billingo akkor tud közvetlenül rácsatlakozni a bankok interfészére, ha számlainformációs szolgáltatóként nyilvántartásba veszi az MNB. A nyilvántartásba vétel előkészítése már folyamatban van és reményeink szerint még az idén megtörténik a regisztráció az MNB részéről.

Addig is szeretnénk építkezni a piacon és kihasználni a szabályozó által biztosított lehetőségeket, ezért döntöttünk a negyedik feles szolgáltatói modellben való elindulás mellett.

Mennyire készültek fel a bankok erre a típusú együttműködésre? Rendelkezésre állnak ezek a biztonságos interfészek?

Tavaly szeptember 14. óta minden hazai banknak biztosítania kell a PSD2 irányelvben előírt dedikált interfészen keresztüli hozzáférést. Ugyanakkor az Európai Bankhatóság és a Magyar Nemzeti Bank is előírja, ha ennek az ún. „célra rendelt” interfésznek a rendelkezésre állása egy meghatározott szint alá esik, a banknak biztosítania kell, hogy a számlainformációs szolgáltató az ügyfelének fizetési számla adataihoz a felhasználói interfészen (pl. screen scraping) keresztül hozzáférhessen. Ezt hívják tartalékmechanizmusnak. 

A technikai szolgáltató partnerünkkel közösen felmértük a hazai bankok felkészültségét és ez alapján azt látjuk, lesznek olyan bankok, ahol a dedikált interfész helyett a tartalékmechanizmusnak megfelelően a felhasználói interfészt kell majd igénybe venni.

A Salt Edge a Billingo számára biztosítani fogja a dedikált és a felhasználói interfészen keresztüli hozzáférést is. Ennek köszönhetően, ha a dedikált banki interfész a bank oldaláról nem fog megfelelően működni, akkor a felhasználói interfészen keresztül kerül sor a számlainformációs adatokhoz való hozzáférésre az MNB által előírt biztonságos módon.  

Hogyan működik majd a Billingo oldalán a számlainformációs szolgáltatás? Mennyire biztonságos ez a negyedik feles szolgáltatói modell?

A PSD2 irányelvben rendkívül részletesen szabályozzák, hogy hogyan, milyen formában lehet az ügyfelek fizetési számla adataihoz hozzáférni. Az irányelvben, illetve a kapcsolódó szabályozástechnikai sztenderben szabályozott módon és rendszerességgel az ügyfél, jelen esetben a Billingo felhasználó jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy a számlainformációs szolgáltató hozzáférhessen az ügyfél számlainformációs adataihoz – figyelembe véve természetesen az Általános Adatvédelmi Rendeletben foglaltakat is.

A PSD2 értelmében az ügyfél számlainformációs adataihoz való hozzáférés szükséges feltétele, hogy az ügyfél erős ügyfélhitelesítés keretében adjon hozzájárulást a hozzáférésre. Ez azt jelenti, hogy az ügyfélnek a számlavezető bankja által meghatározott kétfaktoros biztonsági azonosítást kell végrehajtania annak érdekében, hogy a számlainformációs szolgáltató hozzáférhessen a számlaadatokhoz. Ennek köszönhetően sem a harmadik, sem a negyedik feles szolgáltató nem tud visszaélni az ügyfél belépési kódjaival. 

A felhasználó biztonságát az Európai Bankhatóság és az MNB által meghatározott követelményeket is tartalmazó harmadik és negyedik feles szolgáltatói szerződések garantálják – különös tekintettel a GDPR előírásaira is.

A Salt Edge az Egyesült Királyság felügyeletétől szerezte meg a Számlainformációs Szolgáltatói nyilvántartásba vételt. Milyen hatása lesz a Brexitnek a Salt Edge működésére?

Számos Egyesült Királyságban bejegyzett fintech társaság döntött úgy (lásd pl. Revolut, TransferWise), hogy az Egyesült Királyság mellett az EU tagállamaiban is bejegyeznek székhelyet. Erről a kérdésről is egyeztettünk a Salt Edge társasággal és arról tájékoztattak minket, hogy a többi fintech céghez hasonlóan az EU-ban is lesz székhelyük, így a szolgáltatásuk működésének folytonossága biztosított. 

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek