Növekedési Kötvényprogram: alternatíva a forrásbevonásra (x)
Prémium

Növekedési Kötvényprogram: alternatíva a forrásbevonásra (x)

PR cikk
Ezeket a feltételeket szabja az MNB a részvételhez.

A hazai vállalatok finanszírozása ma elsősorban a bankszektoron keresztül történik, pedig más eszközök is rendelkezésre állnak a forrásbevonásra. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy évvel ezelőtt indította útjának egyik nemkonvencionális monetáris politikai eszközét, a Növekedési Kötvényprogramot (NKP). Ha érdekli, hogyan lehetne diverzifikálni vállalata forrásellátottságát, akkor ez a cikk Önnek szól.

Az MNB a Növekedési Hitelprogram mellett indította el vállalati kötvényvásárlási programját 2019. július elsejével, amely keretében összesen 450 milliárd forint összegben vásárol nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott értékpapírokat. A kibocsátás minimális volumenének 1 milliárd forintnak kell lennie, egy vállalatcsoport esetén a jegybank pedig maximum 50 milliárd forintért vásárol.

Cél a források diverzifikálása

A mind felépítésében, mind céljaiban az Európai Központi Bank gyakorlatához igazodó program elindításával a jegybank a kötvénypiaci likviditás növelésén keresztül a vállalatok forrásellátottságának diverzifikálását szeretné elősegíteni. A cél, hogy a vállalatok számára valós alternatívát jelentsen a kötvénypiacról történő forrásbevonás, a bankhitelek mellett, amelyek terén az MNB jelenleg a Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) keretében nyújt segítő kezet a vállalkozásoknak.

A részvétel fontosabb feltételei

A bevont forrást a társaságok változatos célokra használhatják fel, úgymint a beruházás, akvizíció, hitelkiváltás.

Azoknak a nem-pénzügyi vállalatoknak, akik élni szeretnének a program kínálta lehetőségekkel, számos, a tájékoztatóban részletezett kritériumnak kell megfelelniük a cégre, a kötvényre és az aukcióra vonatkozóan. Ezek közül a legfontosabbak:

Azoknak a nem-pénzügyi vállalatoknak, akik élni szeretnének a program kínálta lehetőségekkel, számos, a tájékoztatóban részletezett kritériumnak kell megfelelniük, például:

  • A kibocsátó vállalatnak magyarországi székhellyel és a legutóbbi két üzleti évről szóló könyvvizsgáló által auditált pénzügyi beszámolók szerint legalább 1 milliárd forintos mérlegfőösszeggel kell rendelkeznie.
  • A cég nem állhat végelszámolás vagy felszámolás alatt és nem lehet ellene folyamatban csődeljárás.
  • Az MNB a program keretén belül csak olyan forintban kibocsátott értékpapírokat vásárol, melynek kibocsátási székhelye Magyarország, 3 és 20 év közötti az eredeti futamideje, a kamatozás típusa szerint pedig fix, változó vagy zéró kupon.
  • Az NKP fontos része a hitelminősítés – a vállalati kötvénynek legalább B+ minősítést kell kapnia a szabályzat követelményeinek megfelelő hitelminősítőtől.
  • A jegybank a Programban résztvevő vállalatcsoport által kibocsátatott kötvényekből az elsődleges piacon maximum 50%-ot, összesen pedig 70%-ot vásárolhat.

Az NKP egyfajta gyakorlóterepként is szolgál a cégek számára, hiszen az az értékpapírokat legkésőbb a forgalomba hozatal lezárását követő 180 napon belül be kell vezetni a Budapesti Értéktőzsde valamely kereskedési helyszínére és a lejáratig forgalomban is kell tartani. A tőzsdei folyamatok elsajátításának számos pozitív hozadéka van, mert ha képesek jól kihasználni a tőkepiacban rejlő lehetőségeket, sokkal hatékonyabbá válhat a források bevonása átláthatóbb vállalati működés mellett.

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
lidl áruház