09_NHP_GettyImages-532275251
Prémium

Növekedési Kötvényprogram: alternatíva a forrásbevonásra (x)

PR cikk
Ezeket a feltételeket szabja az MNB a részvételhez.

A hazai vállalatok finanszírozása ma elsősorban a bankszektoron keresztül történik, pedig más eszközök is rendelkezésre állnak a forrásbevonásra. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy évvel ezelőtt indította útjának egyik nemkonvencionális monetáris politikai eszközét, a Növekedési Kötvényprogramot (NKP). Ha érdekli, hogyan lehetne diverzifikálni vállalata forrásellátottságát, akkor ez a cikk Önnek szól.

Az MNB a Növekedési Hitelprogram mellett indította el vállalati kötvényvásárlási programját 2019. július elsejével, amely keretében összesen 450 milliárd forint összegben vásárol nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott értékpapírokat. A kibocsátás minimális volumenének 1 milliárd forintnak kell lennie, egy vállalatcsoport esetén a jegybank pedig maximum 50 milliárd forintért vásárol.

Cél a források diverzifikálása

A mind felépítésében, mind céljaiban az Európai Központi Bank gyakorlatához igazodó program elindításával a jegybank a kötvénypiaci likviditás növelésén keresztül a vállalatok forrásellátottságának diverzifikálását szeretné elősegíteni. A cél, hogy a vállalatok számára valós alternatívát jelentsen a kötvénypiacról történő forrásbevonás, a bankhitelek mellett, amelyek terén az MNB jelenleg a Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) keretében nyújt segítő kezet a vállalkozásoknak.

A részvétel fontosabb feltételei

A bevont forrást a társaságok változatos célokra használhatják fel, úgymint a beruházás, akvizíció, hitelkiváltás.

Azoknak a nem-pénzügyi vállalatoknak, akik élni szeretnének a program kínálta lehetőségekkel, számos, a tájékoztatóban részletezett kritériumnak kell megfelelniük a cégre, a kötvényre és az aukcióra vonatkozóan. Ezek közül a legfontosabbak:

Azoknak a nem-pénzügyi vállalatoknak, akik élni szeretnének a program kínálta lehetőségekkel, számos, a tájékoztatóban részletezett kritériumnak kell megfelelniük, például:

  • A kibocsátó vállalatnak magyarországi székhellyel és a legutóbbi két üzleti évről szóló könyvvizsgáló által auditált pénzügyi beszámolók szerint legalább 1 milliárd forintos mérlegfőösszeggel kell rendelkeznie.
  • A cég nem állhat végelszámolás vagy felszámolás alatt és nem lehet ellene folyamatban csődeljárás.
  • Az MNB a program keretén belül csak olyan forintban kibocsátott értékpapírokat vásárol, melynek kibocsátási székhelye Magyarország, 3 és 20 év közötti az eredeti futamideje, a kamatozás típusa szerint pedig fix, változó vagy zéró kupon.
  • Az NKP fontos része a hitelminősítés – a vállalati kötvénynek legalább B+ minősítést kell kapnia a szabályzat követelményeinek megfelelő hitelminősítőtől.
  • A jegybank a Programban résztvevő vállalatcsoport által kibocsátatott kötvényekből az elsődleges piacon maximum 50%-ot, összesen pedig 70%-ot vásárolhat.

Az NKP egyfajta gyakorlóterepként is szolgál a cégek számára, hiszen az az értékpapírokat legkésőbb a forgalomba hozatal lezárását követő 180 napon belül be kell vezetni a Budapesti Értéktőzsde valamely kereskedési helyszínére és a lejáratig forgalomban is kell tartani. A tőzsdei folyamatok elsajátításának számos pozitív hozadéka van, mert ha képesek jól kihasználni a tőkepiacban rejlő lehetőségeket, sokkal hatékonyabbá válhat a források bevonása átláthatóbb vállalati működés mellett.

(x)

koronavirus_gyorgyszer_vakcina
Benzinkút
nyugdíjas boldog
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
03_NHP 2020 nyár_Portfolio GettyImages-453627695