Prémium

A fenntarthatóság az Allee-felújításának egyik központi eleme (x)

PR cikk
Egy fenntarthatóbb és zöldebb bevásárlóközponttá vált az Allee

Fenntarthatóbb és zöldebb bevásárlóközpontokat szeretnének a vásárlók, és az ezzel kapcsolatos ígéretek helyett pedig konkrét, látható lépéseket várnak, derült ki az Allee megbízásából készült felmérésből. Épp ezért az Allee  bevásárlóközpont az 5,5 milliárdos felújításának és a közelgő őszi kampányának központi témája a fenntarthatóság. Egyúttal az ún. „green lease” keretében a fenntarthatósági célkitűzésre ösztönzik a bérlőiket, egy külön bérleti konstrukció keretében, hogy még jobban összpontosítsanak a zöldebb jövő építésére.

A MEET Agency által készített kutatás szerint az Allee látogatóinak jelentős része fontosnak tartja a fenntarthatóságot, a környezetvédelmet, ezzel kapcsolatban maga is tudatosan szeretne élni, és kézzelfogható változtatásokat vár el a bevásárlóközponttól is. Az Allee a felméréssel elsősorban saját látogatói igényeit szerette volna jobban megismerni.  

  • Korábban is természetes volt, hogy a hozzánk betérők igényei szerint alakítjuk, formáljuk az Allee-t. Szívből helyeseljük a zöldítés iránti elvárást, hiszen mindannyiunk közös érdeke egy fenntarthatóbb világ kialakítása. Ugyanakkor nem könnyű bemutatni ezeket a fejlesztéseket, hiszen jellemzően kevésbé láthatóak, a látogatóktól elzárt területen működő gépészeti beruházásokról van szó, és aligha várjuk bárkitől, hogy például felfigyeljen az energiatakarékos világításunkra – fogalmazott Bernád Judit bevásárlóközpont igazgató.

Ahogy az előző évek során, úgy 2020-ban is „kiváló” minősítést szerzett a világ vezető fenntarthatóság-vizsgálati módszere (BREEAM) alapján végrehajtott minősítési eljárásban, amely során megállapították, hogy az Allee Bevásárlóközpont környezettudatos módon működik. A BREEAM az energiafelhasználástól az ökológiáig számos kategóriában méri a fenntarthatósági értéket.

DSC_1349_1

Az Allee kiemelt fontosságú célja a környezettudatosság, ezért külön fenntarthatósági stratégiát alkotott, és ez alapján határozza meg az egyes tennivalókat, amelyekre mintegy félmilliárd forintot költ a jelenleg is zajló megújulása során. 2020-tól például már kizárólag teljes egészében megújuló forrásból származó villamos energiát használ működéséhez, amit a megvásárolt zöld energia eredetét igazoló származási garancia, és az E.ON Zöld Jövő oklevele szavatol a bevásárlóközpont számára. A 2021 évi fejlesztések során az épület közösségi tereiben mindenhol energiahatékony LED fényforrásokra cserélték a világítást, hővédő fóliázással látták el at az üvegtetőt, és a teljes klimatizálás gépészetét is energiatakarékosabbra cserélték, valamint  710 m2-en napelem parkot telepítenek a mozi fölötti tetőre - nem érintve a meglévő zöld tetőket. Okos járda is készül az Október huszonharmadika utcai főbejárat előtt: a részben újrahasznosított műanyagból álló, mintegy 100 m2-nyi napelemes járda akár 1000 m2 alapterületű irodát képes ellátni energiával. Így összességében évente közel 1.8 millió Kilowatt  áramot takarít meg, és 660 tonna széndioxiddal csökkenti ökológiai lábnyomát az Allee.

Az átépítés során a meglévők modernizálásával összesen 24 korszerű e-töltőpont várja az elektromos autóval érkezőket. A zöldülésnek olyan kézzelfogható elemei is lesznek augusztus végétől, mint az a 65 m2 felületű, 17 méter magas növényfal, amely lomblevelű örökzöld növények mellett évelő virágoknak is helyet ad. A fal oxigént termel és megköti a széndioxidot, de sokkal jelentősebb a pormegkötő, illetve a mikropárásító szerepe: felfogja a port és környezetében jelentősen képes növelni a páratartalmat, hűteni a levegőt. A felület karbantartásánál arra is figyelmet fordítanak, hogy az eltávolított vagy lehulló lombtömeg komposztálóba kerüljön.

A zöldítő program lényeges eleme az is, hogy az Allee folyamatosan ösztönzi és edukálja bérlőit a fenntarthatósággal kapcsolatos jogszabályok betartásával és általában a zöld szemlélettel kapcsolatban. A látogatók már érzékelhetik a fenntarhatósággal kapcsolatos újítások megvalósításának egy részét, ami nagyban hozzájárul a vásárlói élmény fejlődéséhez és egy tudatosabb gondolkodásmódhoz.

A bevásárlóközpont üzemeltetését és vagyonkezelési feladatait ellátó Multi Hungary Management Kft. magyarországi vezetője, dr. Szilágyi Melinda kiemelte, hogy az Allee nem csupán Magyarországon, de a régióban is az első bevásárlóközpont, amely stratégiai alapokra állítja a környezettudatos, fenntartható működést. Egy külön szakértői csapatot bíztak meg az ezzel kapcsolatos stratégia elkészítésére, amely az elkövekező évek menedzsment szintű döntéseit fogják meghatározni.

A felmérésból továbbá az is kiderült, hogy az Allee-ba érkező vásárlók számára kiemelten fontos a fenntarthatóság és a környezetvédelem. A látogatók jelentős része 30 év alatti, de az 50 év feletti jómódú látogatók aránya is magasabb a budapesti bevásárlóközpontok átlagához képest; egy látogatás során átlagosan 2,8 üzletet, illetve szolgáltatási helyszínt keresnek fel, és mintegy 80 percet töltenek el a bevásárlóközpontban.

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13