Prémium

A Babakötvényen túl – miért választanak sokan más megtakarítási formát? (x)

PR cikk
A cikkben alternatívákat mutatunk gyermekcélú megtakarításra.

Ha gyermekcélú megtakarításról esik szó, elsőre a Babakötvény ugrik be legtöbbünknek. Vajon tényleg ez a legjobb megoldás? Cikkünkben áttekintjük, melyek a Babakötvény előnyei, és mi az árnyoldala. Górcső alá vesszük, milyen alternatívák léteznek, amelyek segítségével nagyobb összeg gyűlhet össze gyermekünk felnőttkorára.

cost-childcare-concept-young-baby-holds-onto-white-piggy-bank_optimized

A gyermekcélú megtakarítás fontossága mára megkérdőjelezhetetlen: egy fiatalnak hatalmas könnyebbség úgy elindulni az életben, hogy nagyobb tőke áll a rendelkezésére. Így lehetősége nyílik tanulmányai folytatására, egy vállalkozás elindítására, vagy épp az első lakáshoz jöhet jól az anyagi segítség.

A Babakötvény az egyik legnépszerűbb gyermekcélú megtakarítás hazánkban, nem véletlenül. Kedvező lehetőség ugyanis azon szülők számára, akik előre gondolkodva szeretnének pénzt gyűjteni gyermekük tanulmányaira, életkezdésére. A számla kezelése ráadásul egyszerű: bárki befizethet rá bármikor, így a nagyszülők, rokonok is hozzájárulhatnak a csemete jövőjéhez.

Egyszeri támogatás és Babakötvények 

Az állam a fiatalok önálló útnak indulását azzal segíti, hogy életkezdési támogatást nyújt minden gyermek számára. Ez 2006. január 1-je óta minden magyar újszülöttnek jár, összegét pedig az éves költségvetés határozza meg, jelenleg 42.500 Ft.

A pénzt az úgynevezett életkezdési letéti számlán helyezik el. Az összeg minden évben az előző éves inflációval növekszik, és 18 éves korában veheti fel a fiatal. A szülőknek lehetősége van díjmentesen Kincstári Start-értékpapírszámlát nyitni, amelyre áthelyezhetik ezt az összeget, és amelyre befizetve Babakötvényeket vásárolhatnak.

Amiért tényleg jó a Babakötvény

young-family-with-their-little-son-home-having-fun_optimized

A Babakötvény egy sorozatszámmal ellátott államkötvény, amelyet 1 forintos címletben bocsátanak ki, így bármekkora összegben is vásárolhatunk belőle. Nem kell havi díjra elköteleződni, hanem lehet csak akkor vásárolni, amikor éppen módunk van rá.

A számlára helyezett összegből automatikusan Babakötvényeket vásárolunk, befektetésünk pedig nem csupán biztonságos az állami háttér révén, de jövedelmező is. A garantált hozam az infláción felüli 3%. Ezt még megtoldja a befizetések után járó, 10%-os állami támogatás, amelynek maximális összege évente 12.000 Ft.

Látható tehát, hogy valóban igen kedvező konstrukcióról van szó: mely sok család számára ideális lehet, hiszen nem terheli rendszeresen a kasszát, de mégis gyűlik a pénz, és kamatokat is termel. Miért választanak sokan mégis más megtakarítási formát?

Amiért mégis érdemes átgondolni

dashboard-diagram-analysis-statistics-concept_optimized

A Babakötvény egyik hátránya, hogy az összegyűlt megtakarítás felett egyáltalán nem lesz rendelkezési jogunk: annak sorsát 18 éves gyermekünk fogja eldönteni, ami kockázatot rejthet magában.

A másik megfontolandó szempont a forint gyengülése: a Babakötvény egy forint alapú állampapír, márpedig az utóbbi években a hazai fizetőeszköz euróhoz mért árfolyama történelmi mélypontokat döntöget. Éppen ezért sok szülő inkább más valutában bízik, ha gyermeke jövőjéről van szó.

Ezenkívül számos befektető a részvényeket preferálja a kötvényekkel szemben – márpedig az babakötvény esetében utóbbiról van szó. A kötvények ugyanis jellemzően nem teljesítetnek olyan jól, mint a részvények. A kötvények megvásárlásával ugyanis voltaképpen kölcsön adjuk a pénzünket a kibocsátónak – jelen esetben az államnak –, amelyet aztán kamatostul kapunk vissza.

A részvényekkel azonban résztulajdonosi jogot szerzünk egy-egy vállalatnál, ezzel együtt pedig jogunk lesz arra, hogy részesedjünk az adott vállalkozás nyereségéből. Ez a fajta befektetés magasabb kockázatot jelenthet, ám éppen ezért jobb eredményekre is számíthatunk: egy jól teljesítő, növekvő vállalat részvénye nagy eséllyel emelkedni fog.

Egy gyermekcélú megtakarítás hosszú évekre szól, így az egyes befektetési formák eredményének különbsége ilyen hosszú idő alatt igencsak markáns lehet. Éppen ezért fontos, hogy jól átgondoltan válasszuk ki a gyermekcélú megtakarításunkat.

Aki okosan fektet be, az többfelé fektet be

Természetesen a fentiek fényében sem csorbulnak a Babakötvények előnyei – a rugalmasság, a biztonság és az állami támogatás olyan kedvező lehetőségek, amelyekkel valóban érdemes élni. Nem érdemes azonban lemondani a piaci termékek által kínált hozamokról sem.

Éppen ezért a legjobb megoldás a többféle befektetés ötvözése lehet, amelyre lehetőséget nyújtanak a gyermekcélú megtakarítások. Egy jól kiválasztott konstrukció segítségével például a félretenni kívánt összeg egy részéből Babakötvényeket, a másikból pedig egyéb  értékpapírokat, akár részvényeket vásárolhatunk.

Mindezt megtehetjük akkor is, ha még egyáltalán nem ismerjük a befektetések világát. A gyermekcélú megtakarítások ugyanis olyan konstrukciók, amelyeknél magasan képzett pénzügyi szakemberek irányítják a befektetéseinket.

Hogy milyen arányban tartalmazzon a porfóliónk részvényeket és kötvényeket, mekkora kockázatot vállalunk, azt szabadon eldönthetjük, de igénybe vehetjük a szakértők segítségét is.

Érdemes a kínálkozó lehetőségen túlra is tekinteni

A Babakötvény tehát nem az egyetlen lehetőség. Sokkal jobb eredményeket érhetünk el egy több lábon álló, összetettebb befektetéssel. Ehhez éppúgy nem szükséges pénzügyi képzettség, és hagyatkozhatunk a szakértők tudására és tapasztalatára.

Mivel olyan döntésről van szó, amely hosszú időre szól és gyermekünk jövőjének alapjait fekteti le, könnyelműség lenne az első lehetőséggel beérni. Érdemes alaposan körbenézni a gyermekcélú megtakarítások piacán, hogy megtaláljuk a legjobb befektetést – gyermekünk egy nap még hálás lesz átgondolt döntésünkért.

Képek forrása: Freepik

(x)

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01