Mozgó célpont? Milyen lokáció kell ma egy sikeres irodaház fejlesztéséhez? (x)
Prémium

Mozgó célpont? Milyen lokáció kell ma egy sikeres irodaház fejlesztéséhez? (x)

PR cikk
A város fejlődésének hatása az irodapiacra

Budapest gazdag történelmével és dinamikus gazdasági fejlődésével kiemelkedik a régió irodapiacának színteréről. Akár újonnan épített, vagy meglévő irodaház fejlesztéséről van szó, a megfelelő, hosszú távon működőképes lokáció kiválasztása nem csupán térbeli döntés, hanem egy összetett, stratégiai választás, mely hosszú távon határozza meg az irodaház sikerét és szerethetőségét.

Sokszor halljuk, mondjuk egy irodára, hogy: „nagyon jó helyen van”. De tudjuk valójában, hogy mit is értünk ez alatt: „jó hely”?

  1. Budapesti munkavállalók szempontjából a jó lokáció meghatározása stabil képet mutat. Preferáltak a jó közlekedési csomópontok, könnyű és gyors megközelíthetőség tömegközlekedéssel, lehetőség szerint metróval. Gondoljunk bele mennyit számított a metró vonal közelsége abban, hogy az egyébként nem prémium lokációjú Váci folyosó viszonylag gyorsan fel tudott szívni 1 millió feletti új iroda m2-t.
  2. Az elmúlt években azonban az agglomerációba költözés növekvő tendenciája új szempontot adott a jó lokáció meghatározásához. Az ingázó munkavállalókra is gondolni kell már, amikor a könnyű és gyors megközelíthetőséget szeretnénk biztosítani. A jó megközelíthetőség már nem csak a metró közelségét jelenti, hanem a vonat, a távolsági busz és a P+R parkolókhoz való közelséget is.
  3. Gyökeresen megváltozott a munkavállalók gondolkodásmódja és elvárása is. A hosszabb bejárási idő már nehezen elfogadható a szabadidő kárára. Ez olyan erős igény, hogy akár munkaerő elvesztést is okozhat. Felértékelődött a minőségi szabadidő, ami közvetlen a munka előtt és után eltöltött időre is vonatkozik. Sokat számít, ha az irodaház kapcsolódik a várossal. Új szempont lett, hogy az irodaház a környezetével együtt szerethető legyen.

A BIF senior sales managere, Harsányi Barbara a következőkre mutatott rá: „Az irodaházat kereső partnereink prioritásai szinte napról napra változnak, egyre inkább az egyensúlyra és a munkavállalói élményre helyeződik a hangsúly. Olyan irodát keresnek, mely nem csupán az üzleti tevékenységüknek nyújt optimális környezetet, de elősegíti a dolgozók jólétét is. Az irodaházakban, vagy vonzáskörzetükben elérhető éttermek, bevásárlási- és sportolási lehetőségek, a zöld területek közelsége mind olyan elemek, amelyek fokozzák az irodák vonzerejét. A BIF pont ilyen irodákat kínál. Célunk, hogy bérlőink az üzleti céljaik elérése mellett szeressenek is az irodáinkba bejárni, ott dolgozni.”

A BIF egyik legújabb „A” kategóriás irodaház fejlesztése a Major Udvar elhelyezkedése kiváló. Metróval, vonattal és villamossal is könnyen megközelíthető. Közel a Vérmezőhöz, Városmajorhoz. Számtalan sport, rekreációs és bevásárlási lehetőség karnyújtásnyira. Csodálatos panorámával. Az irodaház szinte azonnal megtelt bérlőkkel, 100%-os kihasználtsága hosszú távon várható.

elso_kep_major
Major Udvar Irodaház - BIF

A jó helyszín megtalálása a városi ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb kihívása.

Lokáció szempontjából a tökéletes belváros telített. A város belső, frekventált részein nem meglepően a megfelelő méretű telek gyakorlatilag hiánycikk.  Kisebb, 8-10.000 m2 alatti irodaházak fejlesztése pedig kevésbé gazdaságos. Mindezek következtében még inkább felértékelődnek a jó elérhetőségű, központi fekvésű irodaházak és a régi belvárosi épületekben található modernizált irodák.

Látni kell a jövő jó lokációját is! Budapest él és mozog. Folyamatosan fejlődik. Újabb és újabb területek válnak közkedvelt negyedekké. Változnak, bővülnek a közlekedési útvonalak is. Ha együtt élünk a várossal, figyeljük változásait, követjük a trendeket és a fejlesztési terveket, nemcsak megtalálhatjuk a jövő jó lokációját, hanem fontos részt vállalhatunk a város alakításában, Budapest fejlődésében.

Irodafejlesztés során választhatunk rozsdaövezeteket, vagy akár a központtól távolabbi helyszíneket is, melyek a fejlesztések hatására, vagy azt követően jó lokációvá válhatnak, de ehhez többlet befektetésre, nagyobb vízióra van szükség.  Számolni kell az infrastruktúra kiépítésével, az irodához kapcsolódó szolgáltatások kialakításával, a városba való integrációval is.

Az „A” kategóriás BIF Tower irodaház jó példa arra, hogy hogyan válasszunk lokációt Budapest fejlesztési terveinek ismeretében. Az irodaház ugyan nem a belvárosban van, de már most is jó a lokációja, és a közeljövőben pedig még vonzóbb lesz. Közel van hozzá a reptér, a metró, a villamos, a budapesti agglomerációval pedig összeköti a népligeti buszpályaudvar. A körvasút majdani fejlesztése még könnyebben elérhetővé teszi az épületet. A Népliget megújítása pedig hozzáad majd a szerethetőségéhez is.

Major Udvar Irodaház tárgyaló - BIF

Ungár Anna, a Budapesti Ingatlan Nyrt. (BIF) igazgatóság elnöke és vezérigazgatója kiemelten fontosnak tartja a jó lokációt. „A kiváló lokáció mindig is a BIF stratégiai alapelvei között szerepelt. Belső szlogenünk is így szól: location, location, location! Ebből semmilyen körülmények között nem engedünk. A helyszín kritikus szerepet játszik irodaházaink hosszú távú sikerében és fenntarthatóságában. Ennek a szemléletnek köszönhető, hogy mára már 80.000 m2 prémium lokációjú irodánk van, és a legutóbbi két fejlesztésünk 100%-os kihasználtsággal fut a jelentős kihívást jelentő piaci körülmények ellenére is.”

A BIF irodai körképéről szóló sorozatunk további részeit ide kattintva érheti el: 1. rész (Mozgó célpont? Milyen lokáció kell ma egy sikeres irodaház fejlesztéséhez?), 2. rész (Profit és szenvedély. Mi mozgatja a budapesti irodafejlesztéseket?), 3. rész (Miért népszerűek a LOFT és az indusztriális stílusú irodák?)

(x)

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Gránit 3