Potenciális ügyfelek milliói várnak a szomszédban a magyar cégekre (x)
Prémium

Potenciális ügyfelek milliói várnak a szomszédban a magyar cégekre (x)

PR cikk
Az üzleti kultúra kiszámíthatósága, a potenciális vásárlóerő vagy az adózási környezet mind olyan feltételek, amelyek jelentősen növelik a versenyképességet – ezt egyre több hazai cég ismeri fel és kezd a nyugati piacon valamilyen gazdasági tevékenységbe. A környező országok közül Ausztria egy többmilliós vásárlóerővel bíró piacot jelent, ami a helyi gazdasági viszonyok miatt még ennél is értékesebb. A magyarok a leggyakrabban az igazi ipari régiónak számító Alsó-Ausztriában alapítanak céget, évente több mint tíz vállalkozást indítanak el itt, de nemcsak az osztrák piac jelent növekedési lehetőséget, a sikeres megtelepedés után Németország és Svájc felé is könnyebb a továbblépés. Hamarosan jelentős nemzetközi befektetési témájú rendezvényre kerül sor Budapesten, ahol bemutatják, hogy milyen üzleti előnyöket tartogat Ausztria, mint potenciális cégalapítási helyszín a befektetni, a külföldi piacon megjelenni szándékozó vállalatoknak.

Az üzleti környezet minden országban más és más előnyökkel, illetve hátrányokkal jár, a kedvező adózási feltételek, a stabil gazdasági környezet és a nyugodt üzleti kultúra viszont olyan szempontok, amelyek miatt a külföldi cégalapítás egyre több magyar vállalkozás számára válik tényezővé. Többek között ezekről is szó lesz azon a nemzetközi befektetési témájú eseményen, amelyet április 9-én Budapesten rendeznek meg az Osztrák Befektetési Ügynökség (Austrian Business Agency – ABA), az Osztrák Nagykövetség Kereskedelmi Osztálya, az ecoplus, Alsó-Ausztria Befektetési Ügynöksége, a Vienna Business Agency és a Raiffeisen Bank Zrt. együttműködésében – tájékoztatták a szervezők a Portfolio-t. Az Ausztria, mint gazdasági székhely – Lehetőségek magyar vállalatok számára c. ingyenes eseményen bemutatják, hogy az ország, mint potenciális cégalapítási helyszín milyen előnyöket és lehetőségeket biztosít, szakértők válaszolnak a helyi sajátosságokkal kapcsolatos kérdésekre, valamint olyan cégek is beszámolnak a tapasztalataikról, akik már megkezdték üzleti tevékenységüket a szomszédos piacon.

Landing Page Banner Donaucity

Mi teszi Ausztriát ideális és fenntartható üzleti helyszínné?

Ausztria lakossága folyamatosan nő, az Osztrák Statisztikai Hivatal szerint 2023 elejére már meghaladta a 9,1 millió főt, a potenciális vásárlóerő pedig eléri a hatmilliót. Az erőteljes népességnövekedés és az átlag feletti foglalkoztatási ráta mellett Ausztria kiemelkedő gazdasági teljesítménye jellemzi, amely közel 150%-kal magasabb az uniós átlagnál. A nemzetközi szervezetek is kihasználják, hogy az ország Európa szívében helyezkedik el: több mint 400 nemzetközi vállalat regionális központja található itt, de az ENSZ Iparfejlesztési Szervezetének és a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) székhelye is a fővárosban van. 

Amellett, hogy gyorsan megközelíthető, hiszen Magyarországgal közvetlenül szomszédos, elhelyezkedéséből fakadóan számos földrajzi előnnyel rendelkezik, ráadásul optimálisan kapcsolódik Trieszt, Velence, Ravenna, Koper és Rijeka kikötőihez, amivel a legrövidebb távolságot kínálja Nyugat-Európa és Ázsia között. Az ország közlekedési csomópontként is megállja a helyét, ráadásul itt található a világ egyik legjobb úthálózata, de a vasúti infrastruktúra és a vízi utakon (Rajna-Majna-Duna-csatorna) keresztüli kapcsolat szintén első osztályú. 

A megújuló természeti erőforrások kihasználásának köszönhetően Ausztria az áramellátásának jelenleg több mint 76%-át víz- és szélenergiából állítja elő, 2030-ra pedig a teljes fogyasztást zöldenergia-termeléssel fedeznék.

Az országban termelt megújuló energia nagy százalékának köszönhetően a vállalatok biztonságos és fenntartható energiaellátásban részesülnek.

Ausztria 2010 óta folytat fenntarthatósági stratégiát többek között azzal a céllal, hogy megteremtse a vállalkozások számára a fenntartható fejlődés, a minőségi növekedés és az innovatív környezetvédelmi technológiák alkalmazásának kereteit. Ezen kívül úttörő szerepet tölt be az energiahatékony technológiákat alkalmazó „zöld adatközpontok” területén is.

Alsó-Ausztriában indul a legtöbb magyar cég

Évente mintegy 10 magyar cég nyit telephelyet Alsó-Ausztriában, kihasználva, hogy ebben a térségben a legmagasabb a vásárlóerő. Területét tekintve Alsó-Ausztria az ország legnagyobb szövetségi állama, a lakosság több mint 1,7 millió fő.

Alsó-Ausztria igazi iparvidék, az ország első számú régiójának számít Felső-Ausztriával együtt a feldolgozóiparban, de a fémfeldolgozástól a műanyag- és élelmiszergyártásig, sokféle iparág működik. Számos világpiaci vezető vállalat nyitott a térségben termelési telephelyet, központot vagy K+F részleget, de a régióban az elmúlt években számos innovatív induló vállalkozás is megjelent, többen közülük kiemelkedő növekedést mutatnak.

A feldolgozóiparban tevékenykedő magyar cégek is ideális környezetet találnak itt a DACH piacon történő sikeres induláshoz.

A csúcstechnológiát képviselő innovációk előtérbe helyezése, valamint a kutatás és fejlesztés magas szintű támogatása Alsó-Ausztriát jövőorientált üzleti helyszínné teszi. A vezető nemzetközi high-tech cégek nagyra értékelik az ipari klasztereken keresztül megvalósuló hálózatépítést, az innovatív ökoszisztémák sokaságát, a magasan képzett szakemberek elérhetőségét és a „technopole”-ok, azaz a cégeket, oktatási és kutatási intézményeket összefogó központok előnyeit.

A térségben olyan ismert magyar vállalkozások vannak már jelen, mint az Orthosera, a Shopguard, a Suxess Logistic vagy a Metalobox. Több hotelt is működtet Ausztriában az Accent Hotels szállodalánc, amely portfóliójában az osztrák síhotelektől a kastélyszállón és az üzleti szállodákon keresztül a négycsillagos wellness hotelig találhatók szállások.

A magyar befektetők számára jó hír, hogy immár három teljesen kiépített üzleti park található a közvetlen közelben: Bruck an der Leitha, Wolkersdorf és Wiener Neustadt mellett. Ezekben az üzleti parkokban a cégek személyre szabott helyszíni megoldásokat is igénybe tudnak venni. A magyar cégek számára izgalmas új lehetőség a Bruck an der Leithában épülő Ecocenter irodapark, amely várhatóan a jövő év közepére készül el.

Olyan irodákat és co-working helyiségeket teszünk elérhetővé a magyar vállalkozások számára is, amelyek közvetlen közelében raktározási és gyártói létesítmények találhatóak, ami az üzleti és logisztikai folyamatok gyorsaságában meghatározó szerepet tölthet be

– mondta el a Portfolio-nak Slavisa Milanovic, az ecoplus alsó-ausztriai befektetésekért felelős vezetője.

Erős ipar és vállalkozásbarát környezet

Habár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a turizmus jelenti Ausztria fő gazdasági pillérét, valójában a 820 ezer embert foglalkoztató ipar tölti be a vezető szerepet, ami 29,2%-kal járul hozzá a GDP-hez, szemben a turizmus 13,1%-ával. A szektor a nagy pontosságú berendezésektől kezdve a járműveken, a gyógyszeripari termékeken át az elektronikai eszközökig sokféle árut állít elő. Az itt fejlesztett és gyártott termékek világszerte népszerűek, a szolgáltatások és termékek mintegy harmadát exportálják külföldre. Az ausztriai székhelyű cégeknek közel 200 ország a kereskedelmi partnere, a legfontosabbak közé tartozik Németország, Olaszország és az Egyesült Államok. 

Az osztrák gazdaságot nem véletlenül sorolják előre a társadalmi stabilitás és az üzletbarát gazdasági légkör vonatkozásában, a jogrendszer működése, a kiszámítható hatósági eljárások, a bírósági döntések gyorsasága és a fizetési gyakorlat mind hozzájárulnak a gördülékeny és stabil üzleti folyamatokhoz. 

Már működnek magyar cégek szerte Ausztriában, akik közül többen meg is osztják a tapasztalataikat az április 9-ei befektetési rendezvényen. 2023-ban 1275 olyan vállalkozás volt, amely részben vagy egészben magyar tulajdon. A magyar közvetlen tőkebefektetés mintegy 274 millió euró, ami még kissé alacsonynak számít az osztrák cégek magyarországi jelenlétéhez képest.

A jól felkészült és átgondolt stratégiával rendelkező magyar cégek fognak tudni élni az Ausztria által kínált előnyökkel, de a további német nyelvű területeken való megjelenésben is vannak lehetőségek

– emelte ki Birgit Reiter-Braunwieser, a Szövetségi Munkaügyi és Gazdasági Minisztérium befektetési promóciós ügynökségének, az ABA start-up cégekért és Közép- és Kelet-Európáért felelős igazgatója.

“Az osztrák kormány arra törekszik, hogy minden segítséget és támogatást megadjon a külföldi vállalkozások számára a boldoguláshoz, ezért tette elérhetővé az olyan befektetési ügynökségek szolgáltatásait, mint az ABA, az ecoplus, Alsó-Ausztria Befektetési Ügynöksége és a Vienna Business Agency. Ezek az ügynökségek ráadásul nem csupán ingyenesen nyújtanak információt és tanácsadást, hanem az üzleti ingatlanok és a finanszírozás kérdésében is közvetítenek” – tette hozzá Birgit Reiter-Braunwieser.

Cégalapítás digitálisan és hatékonyan

Ausztria az elektronikus ügyintézést illetően Európa élmezőnyébe tartozik, szomszédaink közül az internethasználók 76%-a érintkezik a hatóságokkal online, ami jóval magasabb szám, mint Németországban vagy Svájcban. Az osztrák cégalapításhoz csupán néhány feltételnek kell megfelelni, így a folyamat általában minden magyar állampolgár számára egyszerű és zökkenőmentes, akár részvénytársaság alapítása is lehetséges online. Mivel az elektronikus aláírás használata egyre több adminisztrációs területen lett elfogadott, csak az aláírás megtétele miatt a legtöbb esetben nem is szükséges a személyes jelenlét.

Az olyan e-kormányzati megoldások, mint például az osztrák vállalatokat a közigazgatással összekapcsoló online platform, a Business Service Portal (USP) és a Digital Office alkalmazás már nemzetközi szinten is bekerült az ún. “best practices”-ek, jó üzleti gyakorlatok közé. 

A kedvező gazdasági környezet nemcsak a már több éve működő cégek számára kínál opciókat, hanem az ígéretes piacot kereső induló és innovatív vállalkozók számára is.

Ráadásul 2024. január 1-jén lépett életbe Ausztriában az új jogi forma, a „flexible company” vagy FlexCo, amely kifejezetten a startupok igényeihez igazodik. Ez egy olyan társasági forma, amely egyesíti a GmbH és a részvénytársaság (AG) elemeit, egyedi jellemzőket és nagyobb rugalmasságot kínál, valamint alapítóbarát vállalati struktúrát. Az új cégforma a vállalatoknak lehetőséget kínál arra, hogy saját tőkerészesedés felajánlásával ösztönözzék az alkalmazottaikat. Ez a megoldás különösen fontos lehet a fiatal startup cégek számára, amelyek célja, hogy elnyerjék a szakképzett munkaerő lojalitását, hiszen sok esetben a vállalkozás indulását követő első években még nem tudják felvenni a versenyt a nagyobb, a piacon már huzamosabb ideje jelen lévők által kínált fizetésekkel.

Befektetési hajlandóság, vállalkozói szellem és dinamikus kutatási szcéna

Ausztria a befektetések, az innováció és a dinamikus kutatás központjaként ismert. A számítástechnikai eszközöktől és akkumulátoroktól kezdve a turbinákig és varrógépekig, számos osztrák találmány gyakorolt nagy hatást a tudomány, a technológia és a mindennapok alakulására. Az elmúlt két évtizedben az ország jelentős előrehaladást ért el a kutatás-fejlesztés területén. A kutatási arány 1994-hez viszonyítva több mint a duplájára, 3,2%-ra emelkedett 2023-ra. Az uniós átlag feletti innovációs teljesítményével az európai innovációs eredménytábla hatodik helyén áll. Nincs másik ország, amely annyi szabadalmat, védjegyet és formatervezési mintát jegyez be a GDP-jéhez viszonyítva, mint Ausztria.

Az ország kutatási-befektetési stratégiájában kulcsfontosságúak a különböző adókedvezmények.

Az osztrák K+F területbe beruházó vállalatok 14%-os kutatási adókedvezményben, valamint közvetlen kutatásfinanszírozási programban is részesülhetnek, ezzel élénk és vonzó célponttá téve az országot a különféle kutatások és innovációk számára. További támogatást nyújtanak olyan programok, mint a kutatókat és a vállalatokat összekötő Talente, a Forschung Austria, amely a külföldi kutatókat részesíti ösztöndíjban, az Osztrák Tudományos Alap (FWF) pedig az alap- és alkalmazott kutatások határfelületén dolgozóknak nyújt segítséget.

Ausztriában a felsőoktatási intézmények és a vállalati szféra – akár kis-, közép- vagy nagyvállalatokról van szó – rendkívül specializált és kiterjedt hálózatba kapcsolt klasztereket hozott létre például a mobilitás, a zöld technológia, az élettudományok, az élelmiszeripar, a légi közlekedés, az űrrepülés és a design területén. 

Több, magasan kvalifikált szakemberből tudnak választani

A magyar befektetések közül jó példa a kiberbiztonság területén aktív Procyberconsult GmbH működése. Tar Tamás, a vállalat tulajdonosa kiemelte, hogy ők a stabil üzleti környezet és hatékony piac miatt választottak osztrák székhelyet, a cégalapítás folyamata pedig kifejezetten gördülékenyen zajlott. „A tudásintenzív ágazatokban tevékenykedő cégek számára jelentős előnyt jelent, hogy magasan képzett munkatársak állnak rendelkezésre, és több jól képzett mérnök közül tudunk válogatni. Ausztria a további terjeszkedés szempontjából is jó lehetőséget jelent, innen sokkal könnyebb lesz a későbbiekben belépnünk a német vagy a svájci piacra” – mondta el.

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

SPB Blog

Mi befolyásolja az olaj árát?

A kőolaj a világ egyik legfontosabb árucikke. Az árát sok paraméter befolyásolja és talán evidens lenne a kereslet-kínálat kapcsolatával kezdenünk, mégis jóval izgalmasabb tényező az olaj

Holdblog

Gombnyomásra működünk, mint a gépek

Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külön szakma, külön tudomány, hogyan kell mások gombjait céltudatosan nyomogatni. De kik,... T

KonyhaKontrolling

Álom a megfizethető lakhatás

A naiv emberek körében terjeng a megfizethető lakhatás álma, amivel ráadásul szavazatokat is lehet vásárolni. Bár a politika mindig is teljesíthetetlen ígéretek játszótere volt, fontos, hogy

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Fastest Growing Digital Bank Hungary 2024_trophybw