FONTOS Kulcsfontosságú esemény történt a bitcoinnal - Mi lesz most?
Uniós források

Negyedével csökkenhetnek az új EU-források Magyarországnak

Portfolio
Bár az Európai Bizottság javaslata értelmében a Magyarországnak járó ¬uniós támogatások jelentősen, akár 24 százalékkal csökkenhetnek, de a tényleges sarokszámokról az Európai Tanács dönt majd és a magyar kormány akármilyen kompromisszumba nem megy majd bele - hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Vitályos Eszter. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára megjegyezte, hogy a mostani ciklus 9148 milliárd forintos EU-s keretéből immár 60%-ot kifizettek a nyerteseknek és ezek is hozzájárulnak a kormány azon céljához, hogy 2030-ra Magyarország az EU öt leginkább versenyképes tagállama közé emelkedjen.

Jelentős forráscsökkenés néz ki

Az Európai Bizottság által bemutatott 2021-2027-es uniós költségvetési terv alapján "Magyarország ¬uniós támogatása jelentősen, akár 24 százalékkal csökkenhet" - fogalmazott Vitályos Eszter. Utalt azokra a döntésekre is (például erre és erre, amelyek a következő uniós ciklussal kapcsolatosak és az Európai Parlamentnek születtek. Amint mi is megírtuk: a sarokszámokról nem ott, hanem az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban döntenek majd leghamarabb idén ősszel, de nagyobb eséllyel 2020 második felében, igaz az Európai Parlamentben az ágazati jogszabályok kidolgozásával fokozottan haladnak.

Negyedével csökkenhetnek az új EU-források Magyarországnak
Az államtitkára érzékeltette, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetés gyors elfogadásánál fontosabb az, hogy Magyarország számára jó kompromisszum és minél több forrásról szülessen döntés, hiszen leszögezte: "Az biztos, hogy a költségvetés elfogadását semmiféle határidőhöz nem kívánjuk kötni."

Vitályos Eszter rámutatott arra is, hogy az Európai Bizottság által tavaly bemutatott 2021-2027-es költségvetési terv azt jelentené, hogy a Magyarországnak járó felzárkóztatási források 2018-as árakon egy főre vetítve a mostani ciklusra szóló 320 euróról 260 euróra esnének (ez 19%-os esés lenne és az egyik legnagyobb lenne a tagállamok között).

Negyedével csökkenhetnek az új EU-források Magyarországnak

Az EFOP utóda nyertes lehet

A belengetett forráscsökkentés és a kifizetések jogállamisági feltételekhez kötése kapcsán Vitályos leszögezte:

Minden körülmények között kiállunk amellett, hogy a kohéziós politikát az azzal közvetlenül össze nem függő célokkal nem lehet összekötni, legyen szó akár a migrációról, akár a jogállamiságról. Öröm az ürömben, hogy a humán fejlesztések területe a mostaninál akár még nagyobb hangsúlyt is kaphat a teljes pénzügyi kereten belül.

Utóbbi kapcsán azt mondta: az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív program (EFOP), illetve annak következő ciklusbeli utóda akár még nyertese is lehet a költségvetési átalakításoknak. A 2021-2027-¬es programozási időszakot az EPOF fejlesztésére szeretnénk alapozni, "amennyiben az Európai Szociális Alap forrásai jelentősen nem csökkennek" - fogalmazott.

Rámutatott, hogy a mostani ciklusban közel 981 milliárd forint áll az EFOP-ban a tárca rendelkezésére. "Mivel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) programjai nagyrészt ebből gazdálkodnak, a tárca által felügyelt területekre fordítható összegek nagyjából megegyeznek a mostani cikluséval. Ha pedig optimistán számolunk, akkor az 1000-1100 milliárdot is elérhetjük" - vázolta.

Az államtitkár az interjúban megjegyezte, hogy jelenleg az összes operatív program körülbelül 9184 milliárd forintból gazdálkodik. Amint egy minapi elemzésünkben rámutattunk:

ezt a keretet már el is osztotta a kormány a nyertesek között, hiszen a támogatási adatbázis szerint jelenleg a megítélt támogatások teljes volumene 9204 milliárd forint, a hatályos szerződések állománya pedig 8960 milliárd forintot tesz ki.

Vitályos azt is kiemelte, hogy hazánk a Brüsszelből 2014-2020 között lehívott források arányával nemcsak a V4-csoport államai között, hanem a régió többi országával összevetve is a legjobb eredményt nyújtja eddig, hiszen a ciklusra járó keret 32%-át lehívták már a magyar hatóságok.

Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy "az összes programban megítélt támogatás hatvan százalékát már kifizették". "Ezek elsősorban a munkanélküliség csökkentését, a gazdasági növekedést és a versenyképesség felpezsdítését segítették" - tette hozzá.

A kifizetésekben az éllovas 1365 milliárd forinttal a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), és a közlekedés hálózatának és infrastruktúrájának fejlesztésére irányuló Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP), illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) is meghaladták a kifizetések az ezermilliárd forintot. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) 818 milliárdot, az EFOP közel ezermil¬liárdos keretéből 663 milliárd forintot fizettek ki eddig tájékoztatása szerint.

Így néz ki most az EFOP

Az interjúban bemutatta Vitályos, hogy milyen célokra fordítanak ebből a közel 1000 milliárdos EFOP-ból a mostani ciklusban. A program több ágazat fejlesztésére irányul: idetartoznak az oktatási, az egészségügyi, illetve a szociális és felzárkóztatási területet érintő fejlesztések, valamint a kulturális intézményeket, az egyházi és civil szervezeteket, a sportot támogató programok, továbbá a család- és ifjúságpolitikát érintők.

A főbb területek információi:
  • Az alapfokú oktatás területén az iskolai lemorzsolódást szolgáló fejlesztésekre és a köznevelésre, valamint a mindenki számára elérhető felsőoktatás megteremtésére 350 milliárd forintot meghaladó összeget fordít a tárca. Vitályos kiemelte: az uniós fejlesztések azért fontosak, mert támogatják az alulteljesítő iskolák felzárkóztatását, a korszerű pedagógiai módszerek bevezetését és a természettudományos tárgyak népszerűsítését is. Lényegesnek tartja azt is, hogy az EFOP-ból jut a nyelvvizsgához kötött felsőoktatási felvételi sikeres teljesítésének támogatására is, csakúgy, mint a digitális tananyagok és eszközhasználat fejlesztésére.
  • A felsőoktatás területén három fő irányról beszélt. Az egyik a duális, gyakorlatorientált képzések támogatása, amely célokat két pályázattal, összesen 6,93 milliárd forinttal segítette a tárca. A második fő terület a felsőoktatási intézmények infrastruktúrafejlesztése: erre a kormányzat 28,5 milliárdot szán. A harmadik irány az innovációs fejlesztések támogatása: idetartozik a hallgatók nemzetközi mobilitásának segítése, a kutatói kapacitások bővítése és az együttműködések elősegítése, amelyek célokra 82 milliárd forintos fejlesztési támogatást biztosít a tárca hat pályázat keretében. Kiemelte: 28 állami oktatási intézménynek adtunk uniós támogatást.
  • Az egészségügyi fejlesztési programokra az EFOP teljes keretéből jelentős összeget, több mint 148 milliárd forintot fordít a tárca. Ebből megközelítőleg 85 milliárd forint az infrastruktúra bővítését, míg a fennmaradó 63 milliárd humán jellegű fejlesztéseket szolgál. Azt is megjegyezte: jelenleg hatvan kórházban van felújítás és eszközbeszerzés és külön kiemelte a pécsi és debreceni fejlesztéseket.
  • A szociális ágazat támogatása az egyik legnagyobb a tárcánál, ezért ide több mint 350 milliárd forint jutott a mostani pénzügyi időszakban. Példaként említette a Biztos Kezdet Gyerekházak programot, amely azt célozza, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek családban, közösségben maradjanak és elsősorban a leszakadó térségekben, a szociálisan hátrányos helyzetben lévőkön segít, ahol a szülők nem dolgoznak vagy egyéb más problémákkal küzdenek. Ilyen otthonok már közel száz helyen létesültek az országban, és napi négy órában vannak nyitva, így a szülőkkel együtt, de felügyelet mellett vannak a gyerekek hároméves korig. Több tízmilliárdot költ a tárca arra is, hogy az idősek számára fenntartott több száz férőhelyes szociális intézményekbeli személytelen ellátás helyett 6-12 fős lakóotthonokat vagy támogatott lakhatási formákat alakítsanak ki. A szociális ágazatban dolgozók képzéseire is jelentős összegeket költenek, így 2023-ra a fejlesztéseknek köszönhetően csaknem negyvenezer humán közszolgáltatásban dolgozó szakember vehet részt uniós forrásból támogatott oktatásokon.
  • A sportcélú programokra a kormányzati forráson kívül az EFOP-ból is jut pénz, itt olyan projektekre fordít a tárca 14 milliárd forintot, amelyek a szabadidősport életvitelszerű gyakorlására ösztönöznek vagy a mindennapos iskolai testnevelés minőségi fejlesztését szolgálják.


Címlapkép forrása: MTI Fotó Sóki Tamás
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
berlaymont európai bizottság eu európai unió jogállamisági eljárás