Uniós források

Negyedével csökkenhetnek az új EU-források Magyarországnak

Portfolio
Bár az Európai Bizottság javaslata értelmében a Magyarországnak járó ¬uniós támogatások jelentősen, akár 24 százalékkal csökkenhetnek, de a tényleges sarokszámokról az Európai Tanács dönt majd és a magyar kormány akármilyen kompromisszumba nem megy majd bele - hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Vitályos Eszter. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára megjegyezte, hogy a mostani ciklus 9148 milliárd forintos EU-s keretéből immár 60%-ot kifizettek a nyerteseknek és ezek is hozzájárulnak a kormány azon céljához, hogy 2030-ra Magyarország az EU öt leginkább versenyképes tagállama közé emelkedjen.

Jelentős forráscsökkenés néz ki

Az Európai Bizottság által bemutatott 2021-2027-es uniós költségvetési terv alapján "Magyarország ¬uniós támogatása jelentősen, akár 24 százalékkal csökkenhet" - fogalmazott Vitályos Eszter. Utalt azokra a döntésekre is (például erre és erre, amelyek a következő uniós ciklussal kapcsolatosak és az Európai Parlamentnek születtek. Amint mi is megírtuk: a sarokszámokról nem ott, hanem az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban döntenek majd leghamarabb idén ősszel, de nagyobb eséllyel 2020 második felében, igaz az Európai Parlamentben az ágazati jogszabályok kidolgozásával fokozottan haladnak.

Negyedével csökkenhetnek az új EU-források Magyarországnak
Az államtitkára érzékeltette, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetés gyors elfogadásánál fontosabb az, hogy Magyarország számára jó kompromisszum és minél több forrásról szülessen döntés, hiszen leszögezte: "Az biztos, hogy a költségvetés elfogadását semmiféle határidőhöz nem kívánjuk kötni."

Vitályos Eszter rámutatott arra is, hogy az Európai Bizottság által tavaly bemutatott 2021-2027-es költségvetési terv azt jelentené, hogy a Magyarországnak járó felzárkóztatási források 2018-as árakon egy főre vetítve a mostani ciklusra szóló 320 euróról 260 euróra esnének (ez 19%-os esés lenne és az egyik legnagyobb lenne a tagállamok között).

Negyedével csökkenhetnek az új EU-források Magyarországnak

Az EFOP utóda nyertes lehet

A belengetett forráscsökkentés és a kifizetések jogállamisági feltételekhez kötése kapcsán Vitályos leszögezte:

Minden körülmények között kiállunk amellett, hogy a kohéziós politikát az azzal közvetlenül össze nem függő célokkal nem lehet összekötni, legyen szó akár a migrációról, akár a jogállamiságról. Öröm az ürömben, hogy a humán fejlesztések területe a mostaninál akár még nagyobb hangsúlyt is kaphat a teljes pénzügyi kereten belül.

Utóbbi kapcsán azt mondta: az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív program (EFOP), illetve annak következő ciklusbeli utóda akár még nyertese is lehet a költségvetési átalakításoknak. A 2021-2027-¬es programozási időszakot az EPOF fejlesztésére szeretnénk alapozni, "amennyiben az Európai Szociális Alap forrásai jelentősen nem csökkennek" - fogalmazott.

Rámutatott, hogy a mostani ciklusban közel 981 milliárd forint áll az EFOP-ban a tárca rendelkezésére. "Mivel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) programjai nagyrészt ebből gazdálkodnak, a tárca által felügyelt területekre fordítható összegek nagyjából megegyeznek a mostani cikluséval. Ha pedig optimistán számolunk, akkor az 1000-1100 milliárdot is elérhetjük" - vázolta.

Az államtitkár az interjúban megjegyezte, hogy jelenleg az összes operatív program körülbelül 9184 milliárd forintból gazdálkodik. Amint egy minapi elemzésünkben rámutattunk:

ezt a keretet már el is osztotta a kormány a nyertesek között, hiszen a támogatási adatbázis szerint jelenleg a megítélt támogatások teljes volumene 9204 milliárd forint, a hatályos szerződések állománya pedig 8960 milliárd forintot tesz ki.

Vitályos azt is kiemelte, hogy hazánk a Brüsszelből 2014-2020 között lehívott források arányával nemcsak a V4-csoport államai között, hanem a régió többi országával összevetve is a legjobb eredményt nyújtja eddig, hiszen a ciklusra járó keret 32%-át lehívták már a magyar hatóságok.

Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy "az összes programban megítélt támogatás hatvan százalékát már kifizették". "Ezek elsősorban a munkanélküliség csökkentését, a gazdasági növekedést és a versenyképesség felpezsdítését segítették" - tette hozzá.

A kifizetésekben az éllovas 1365 milliárd forinttal a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), és a közlekedés hálózatának és infrastruktúrájának fejlesztésére irányuló Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP), illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) is meghaladták a kifizetések az ezermilliárd forintot. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) 818 milliárdot, az EFOP közel ezermil¬liárdos keretéből 663 milliárd forintot fizettek ki eddig tájékoztatása szerint.

Így néz ki most az EFOP

Az interjúban bemutatta Vitályos, hogy milyen célokra fordítanak ebből a közel 1000 milliárdos EFOP-ból a mostani ciklusban. A program több ágazat fejlesztésére irányul: idetartoznak az oktatási, az egészségügyi, illetve a szociális és felzárkóztatási területet érintő fejlesztések, valamint a kulturális intézményeket, az egyházi és civil szervezeteket, a sportot támogató programok, továbbá a család- és ifjúságpolitikát érintők.

A főbb területek információi:
  • Az alapfokú oktatás területén az iskolai lemorzsolódást szolgáló fejlesztésekre és a köznevelésre, valamint a mindenki számára elérhető felsőoktatás megteremtésére 350 milliárd forintot meghaladó összeget fordít a tárca. Vitályos kiemelte: az uniós fejlesztések azért fontosak, mert támogatják az alulteljesítő iskolák felzárkóztatását, a korszerű pedagógiai módszerek bevezetését és a természettudományos tárgyak népszerűsítését is. Lényegesnek tartja azt is, hogy az EFOP-ból jut a nyelvvizsgához kötött felsőoktatási felvételi sikeres teljesítésének támogatására is, csakúgy, mint a digitális tananyagok és eszközhasználat fejlesztésére.
  • A felsőoktatás területén három fő irányról beszélt. Az egyik a duális, gyakorlatorientált képzések támogatása, amely célokat két pályázattal, összesen 6,93 milliárd forinttal segítette a tárca. A második fő terület a felsőoktatási intézmények infrastruktúrafejlesztése: erre a kormányzat 28,5 milliárdot szán. A harmadik irány az innovációs fejlesztések támogatása: idetartozik a hallgatók nemzetközi mobilitásának segítése, a kutatói kapacitások bővítése és az együttműködések elősegítése, amelyek célokra 82 milliárd forintos fejlesztési támogatást biztosít a tárca hat pályázat keretében. Kiemelte: 28 állami oktatási intézménynek adtunk uniós támogatást.
  • Az egészségügyi fejlesztési programokra az EFOP teljes keretéből jelentős összeget, több mint 148 milliárd forintot fordít a tárca. Ebből megközelítőleg 85 milliárd forint az infrastruktúra bővítését, míg a fennmaradó 63 milliárd humán jellegű fejlesztéseket szolgál. Azt is megjegyezte: jelenleg hatvan kórházban van felújítás és eszközbeszerzés és külön kiemelte a pécsi és debreceni fejlesztéseket.
  • A szociális ágazat támogatása az egyik legnagyobb a tárcánál, ezért ide több mint 350 milliárd forint jutott a mostani pénzügyi időszakban. Példaként említette a Biztos Kezdet Gyerekházak programot, amely azt célozza, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek családban, közösségben maradjanak és elsősorban a leszakadó térségekben, a szociálisan hátrányos helyzetben lévőkön segít, ahol a szülők nem dolgoznak vagy egyéb más problémákkal küzdenek. Ilyen otthonok már közel száz helyen létesültek az országban, és napi négy órában vannak nyitva, így a szülőkkel együtt, de felügyelet mellett vannak a gyerekek hároméves korig. Több tízmilliárdot költ a tárca arra is, hogy az idősek számára fenntartott több száz férőhelyes szociális intézményekbeli személytelen ellátás helyett 6-12 fős lakóotthonokat vagy támogatott lakhatási formákat alakítsanak ki. A szociális ágazatban dolgozók képzéseire is jelentős összegeket költenek, így 2023-ra a fejlesztéseknek köszönhetően csaknem negyvenezer humán közszolgáltatásban dolgozó szakember vehet részt uniós forrásból támogatott oktatásokon.
  • A sportcélú programokra a kormányzati forráson kívül az EFOP-ból is jut pénz, itt olyan projektekre fordít a tárca 14 milliárd forintot, amelyek a szabadidősport életvitelszerű gyakorlására ösztönöznek vagy a mindennapos iskolai testnevelés minőségi fejlesztését szolgálják.


Címlapkép forrása: MTI Fotó Sóki Tamás
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
banyaszat