Meglepően kevés magyar támogatja az euróbevezetést
Uniós források

Meglepően kevés magyar támogatja az euróbevezetést

Portfolio
Míg egy éve az Eurobarometer felmérése azt hozta ki, hogy a magyarok 59%-a támogatja az euróbeveztést, addig a Závecz Research által áprilisban készített, ma közzétett reprezentatív közvélemény-kutatás szerint csak a magyarok 38%-a van ezen a véleményen - közölte a 24.hu.
A mostani felmérésben megkérdezettek fele (49 százaléka) szerint Magyarországnak nincs szüksége a közös európai fizetőeszközre, 13 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A cikk ismertetése szerint a Závecz Research felmérése április 18. és 24. között készült, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével és a hibahatár legfeljebb 3,2%, azaz jócskán eltérő eredmény jött most ki, mint egy éve az Eurobarometer felmérésben (amelynek friss adatai feltehetően a napokban jönnek majd ki).

Ahogy arra a cikk is rámutat: a magyar kormány képviselői évek óta nagyon óvatosan, távolságtartóan nyilatkoznak a magyarországi euróbevezetés lehetőségéről és inkább kiváró álláspontot képviselnek. A kormány idegenkedését ismerve nem meglepő, hogy a mostani felmérés szerint a Fidesz-szavazók többsége (57 százaléka) is ellenzi az euró bevezetését, és kevesebb mint a harmaduk (31 százalék) támogatja. Az ellenzékiek között azonban fordított az arány: minden második válaszadó híve a közös pénz használatának, és 33 százalékuk tart tőle.

A nagyobb társadalmi csoportok közül viszont mindössze a felsőfokú végzettségűek és a budapestiek között vannak - legalább relatív - többségben a magyar eurót támogatók, az előbbieknél 48:42, az utóbbiak között 46:39 a támogatók, illetve az ellenzők aránya - derül ki a felmérésből. A korcsoportokat nézve pedig csak a legfiatalabbaknál, a 18 és 29 év közöttieknél döntetlen az állás (43 százalék támogatja, és ugyanennyi ellenzi az euró bevezetését), az összes többi korosztályon belül azok vannak többen, akik nem pártolják az euró bevezetését.

Az egy évvel ezelőtti Eurobarometer felmérés azt hozta ki, hogy a magyarok 59%-a támogatja az euróbevezetést, ami a második legmagasabb arány volt a régiós országok között és 54%-uk szerint kedvező lenne a saját életükre a pénzcsere, ami minden eddiginél magasabb arányt jelentene.

Az euróbevezetési szempontokról, felmerülő dilemmákról az alábbi elemzésekben részletesen beszámoltunk:Címlapkép forrása: Balazs Mohai/Bloomberg via Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
STA_0480
putyin
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
hatalmas vonatvasarlasra szanta el magat a kormany MAV KISS motorvonat