Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon
Uniós források

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon

Portfolio
Egy év alatt 7 százalékponttal, azaz szokatlanul nagy mértékben 66%-ra ugrott az euróbevezetés magyarországi támogatottsága - derült ki az Eurobarometer ma közzétett felmérésének magyar adataiból. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy abban a hét tagállamban, ahol még nem vezették be a közös pénzt, Magyarországon a legmagasabb a pénzcsere támogatottsága.
Míg egy éve az Eurobarometer felmérése azt hozta ki, hogy a magyarok 59%-a támogatja az euróbeveztést, addig a Závecz Research által idén áprilisban készített, május elején közzétett reprezentatív közvélemény-kutatás szerint csak a magyarok 38%-a van ezen a véleményen.

Ehhez képest teljesen eltérő eredményt hozott ki az Eurobarometer idei, ma közzétett felmérése, hiszen a tavalyi 59%-ról 66%-ra ugrott az euróbevezetés magyarországi támogatottsága. Ezzel párhuzamosan 4%-ponttal 28%-ra esett a pénzcserét teljesen ellenzők aránya és a bizonytalanoké 3%-ponttal 6%-ra csökkent.

Amint az alábbi grafikon jobb oldalán látható: a magyar többsége, 56%-a szerint kedvező gazdasági hatásokkal járna a pénzcsere, ami 5%-ponttal magasabb, mint egy éve. A kedvezőtlen hatásokat többségben érzők aránya ezzel párhuzamosan 4%-ponttal 34%-ra mérséklődött, a bizonytalanok aránya pedig 1%-ponttal 10%-ra csökkent.

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon
Az euróbevezetés jelentősen növekvő hazai támogatottsága ellenére a magyaroknak továbbra is jelentős többsége gondolja úgy (65%), hogy nincs még felkészülve az ország a pénzcserére, ahogy azt a magyar kormány is hangsúlyozza a témabeli kommunikációjában (indokolt a kivárás, a magasabb gazdasági fejlettségi szint megvárása).Érdemes azonban megjegyezni, hogy ennek a tábornak az aránya egy év alatt markánsan csökkent (8%-ponttal) és ezzel párhuzamosan azok aránya, akik szerint az ország igenis felkészült már a pénzcserére: markánsan megugrott (9%-ponttal 30%-ra).

Arra a kérdésre, hogy mikor szeretnék látni a magyar euróbevezetést, a megkérdezetteknek csak a 27%-a válaszolt úgy, hogy minél hamarabb, további 42% még várna vele egy ideig, további 17% a minél későbbi pénzcserét támogatná, 11% pedig örökre megtartaná a forintot nemzeti fizetőeszköznek.

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon
Az eurót még nem használó 7 uniós tagállam közül a 66%-os euróbevezetési támogatottság Magyarországon a legmagasabb. Utánunk a románok következnek 61%-kal, igaz náluk a miénkkel teljesen ellentétes folyamat zajlik: egy év alatt 8%-ponttal csökkent a támogatottság mértéke. A régióban a harmadik legmagasabb euróbevezetési támogatottság Horvátországban van, amely egyre inkább úgy tűnik, hogy 2023 januárjától tényleg be is tudja vezetni az eurót.A hagyományosan eurószkeptikus Csehországban az embereknek csak 40%-támogatja a pénzcserét, Lengyelországban 51%, Bulgáriában 48% van a pénzcsere ellen.

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon
Címlapkép forrása: Mehmet Kaman/Anadolu Agency/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
vakcinaoltas_koronavirus
frankfurt
department of justice
giuseppe conte
Ursula von der Leyen talks to media
boris johnson brexit
philip lane
szennyvíz
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
boris johnson brexit