Kiderült, hogyan erőszakolná végig a Brexitet Johnson, ha közben megbuktatnák
Uniós források

Kiderült, hogyan erőszakolná végig a Brexitet Johnson, ha közben megbuktatnák

Portfolio
Boris Johnson brit kormányfő azt tervezi, hogy ha szeptemberben megbuktatják őt a parlamentben, akkor közvetlenül az október 31-re tervezett Brexit utáni napokra írja ki az előrehozott választást, hogy a parlament ne tudja megakadályozni a Brexitet, de Johnson még be tudja söpörni a kilépés végrehajtásával járó politikai előnyöket - tudta meg a Financial Times Johnson vezető tanácsadóitól. Az értesülésre a font újra esett és csaknem új 3 éves mélypontra bukott a dollárral szemben 1,21-nél, mert ez az értesülés is erősíti a megállapodás nélküli brit kizuhanás esélyét.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet
A cikk legfontosabb információi:
  • A kormányfő tanácsadói azzal számolnak, hogy rögtön a nyári parlamenti szünet után, szeptember elején bizalmatlansági indítványt fog benyújtani az ellenzéki Munkáspárt a kormánnyal szemben (ezt egyébként a Munkáspárt már el is árulta)
  • Ha ez sikeres lesz (átszavaznak a kormányoldalról is, így megbukik a Johnson-kormány), akkor Johnson tanácsadói szerint a kormányfő nem mondana le, azért, hogy élni tudjon a miniszterelnöki jogkörével, és ő tudja javasolni a királynőnek az előrehozott választások időpontját. Ez pedig az október 31-re ígért Brexit utáni néhány nap lenne a terv szerint. (A brit szabályok szerint ha sikeres az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány, azaz megbukik a Johnson-kormány, akkor 14 nap van arra, hogy egy más összetételű kormány megkapja az alsóház többségének bizalmát. Ha ezt nem sikerülne összehozni, akkor próbálkozhatna meg a poszton maradni Johnson és javasolni a királynőnek a választások dátumát. Kérdés azonban, hogy ezt miért fogadná el II. Erzsébet, hiszen egy bizalmi szavazáson már bukott vezetőtől kapja a javaslatot. Mindez pedig súlyos jogi vitákhoz, akár alkotmányos válsághoz is vezethet, ld. alább.)
  • Az egyik tanácsadó szerint Johnson közvetlenül a Brexit utáni napra, azaz november elsejére tervezi ezt a dátumot, mert ekkor még az esetleges megállapodás nélküli Brexit keserű hatásait nem érzik meg az emberek, viszont látják, hogy Johnson tényleg végrehajtotta, amit ígért, ezt pedig igyekszik besöpörni politikai szavazatok terén a kormányfő (és pártja)
  • A Sainsbury nagy szupermarket lánc vezérigazgatója a minap azt mondta: megállapodás nélküli Brexit esetén legfeljebb 10 napon belül megérezné az ország az ellátási zavarokat, mert ennél több élelmiszer készletet nem tudnak felhalmozni, és éppen az ellátási zavarok politikai kockázatait szeretné kivédeni a Johnson-terv a november eleji napokra időzítendő előrehozott választásokkal
  • Nemcsak ez a kockázat létezik, hanem az is, hogy a no-deal Brexit utáni napon/napokban cselekvőképes kormányra van szüksége az országnak, nem pedig kampány üzemmódú működésre, mert a minisztereknek azonnal kellene tudni döntéseket hozni a területükhöz tartó, menetközben felmerülő kihívásokra
  • A Brexit utáni napokban megtartandó előrehozott választások másik fő célja, hogy a Nigel Farage-vezette Brexit-párt vitorlájából kifogják a szelet, azaz minél több szavazatot el tudjanak tőle hódítani azzal, hogy a kormányzó Konzervatív Párt igenis megcsinálta a Brexitet.

Súlyos alkotmányos válságot is kiválthat az, ha Johnson nem mond le a szeptemberben elveszített bizalmatlansági indítvány utáni hetekben sem, és élve miniszterelnöki jogkörével, ő igyekszik kijelölni az előrehozott választást; azaz bukott kormányfőként is ő tenne javaslatot a királynőnek, akinek ezt elvileg el kell fogadnia, de nem biztos, hogy elfogadja.

Egyesek arra spekulálnak, a Politico is erről írt cikket a minap, hogy elképzelhető: 1834 óta példátlan módon magának a királynőnek kell beavatkoznia és elküldenie Johnsont a miniszterelnöki posztról. Ezzel pedig az egész Brexit folyamatba is jócskán beavatkozna a királynő, noha egyébként retteg attól, hogy politikai témákba belerángassák őt. Főleg egy bizonytalan jogi helyzet melletti kulcsfontosságú döntésből szeretne kimaradni.

Bár az FT nem ír róla, de nem egyértelmű az a jogi helyzet, hogy a brit alsóház valóban meg tudja-e akadályozni Johnsont abban, hogy végrehajtsa a no-deal Brexitet. A megakadályozás egyik módja elvileg az lenne, ha a parlamenti képviselők magukhoz tudnák ragadni a napirend alakításának jogát (erre volt már példa tavasszal, de azóta már Johnson keményvonalas embere az alsóházi elnök, aki ezt igyekezne megakadályozni) és különböző indítványokkal megpróbálnák ők diktálni a Brexit kereteit. Igaz még ekkor sem biztos, hogy például rá tudják venni a Brexit halasztásának kezdeményezésére Johnsont. Attól, hogy parlamenti határozatban mondják ki például: nem lehet no-deal Brexitet csinálni, még bekövetkezik ez a forgatókönyv, hiszen nincs a brit parlament által elfogadott kilépési megállapodás.

Így tehát az egyedüli biztos megoldás az alsóház részéről no-deal Brexit elkerülésére az lenne, ha megszavaznák az EU által kínált, de immár háromszor leszavazott kilépési megállapodást. Ez jelentené tehát a rendezett keretek közötti kilépést, amit az is segítene, hogy november 1-től rögtön hatályba lépne a 2020 végéig szóló átmeneti időszak. Ez alatt bár jogilag már nem lenne tagja az EU-nak az Egyesült Királyság, de a közös piacnak és a vámuniónak még ugyanúgy tagja lenne, az Európai Bíróság joghatálya kiterjedne rá és még be kellene fizetnie az EU közös kasszájába a rá eső terheket is. Ez a felállás tehát a brit szuverenitás jelentős sérülésével felérő bő egy éves állapot lenne és ennek felismerése, illetve szavazatokban megjelenése a november eleji előrehozott választáson nem feltétlenül kedvezne annyira Johnsonnak, mintha azt "lobogtatná", hogy tiszta szakítást tudott kierőszakolni, azaz nincs semmiféle további költségvetési befizetés és bármiféle brüsszeli beleszólás a brit ügyekbe.

Ez a megfontolás tehát szintén afelé tolhatja Johnsont, amit egyébként szavak szintén is hangoztat, hogy tényleg bevállalja akár a no-deal Brexitet is, csak hogy végre le tudja már zárni a 3 éve zajló huzavonát. A napokban már rámutattunk, hogy tényleg no-deal Brexit felé haladnak jelen tudásunk szerint a folyamatok, mert a két fél egyike sem hajlandó engedni, változtatni az álláspontján saját jól felfogott érdekei miatt:

Címlapkép forrása: Domininc Lipinski - WPA Pool/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
piac
valyinagyistvan
karacsony_csokolade_mikulas_edesseg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

dolgozó worker gyár gyári munkás ipar