Brexit: fellélegezhetnek az angliai magyarok
Uniós források

Brexit: fellélegezhetnek az angliai magyarok

Portfolio
A hosszú hétvégén első ránézésre ijesztő üzenetet közölt a brit belügyminisztérium az Egyesült Királyságban élő külföldi uniós állampolgárokkal, miszerint az október 31-re tervezett Brexit utáni naptól rögtön megszűnne a szabad mozgás a szigetországban, aztán kiadott egy megnyugtató üzenetet is a tárca. Utóbbi szerint van még bőven idő a letelepedéshez szükséges engedély megszerzésére a Brexit napján túl is, azaz nem szűnik meg rögtön a kilépés után a szabad mozgás lehetősége azoknak, akik a megfelelő jogosultságokkal rendelkeznek.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet
Amint mi is megírtuk: alaposan ráijesztett többek között az Egyesült Királyságban letelepedett magyarokra az az augusztus 19-i brit belügyminisztériumi közlemény,
amelynek elején most is benne van az a mondat, hogy október 31-én megszűnik a szabad mozgás intézményének jelenlegi formája, bármilyen módon is lép ki az Egyesült Királyság aznap az Európai Unióból. Ez ugyanis abba az irányba mutatott, hogy ha egy uniós állampolgár a szigetországban él életvitel szerűen, akár letelepedett státusszal, de az október 31. körüli napokban az uniós kontinensen tartózkodik, majd például a megállapodás nélküli Brexit utáni napokban szeretne visszatérni a szigetországba, akkor ezt nem tudja megtenni.

Ez azért volt meglepő, mert eddig nem ezt kommunikálta a brit kormány, Theresa May korábbi kormányfő is fokozatos átmenetet szeretett volna és Boris Johnson új miniszterelnök eddigi egy hónapja alapján is az EU-s állampolgárok nyugtatása volt az egyik kommunikációs vonal. Aztán az új belügyminiszter augusztus 19-i határozottabb fellépése egy csapásra megváltoztatni látszott mindezt, akár az e heti fontos berlini és párizsi tárgyalási előtti kommunikációs nyomásgykorlás eszközeként is, hogy bizonytalanságban tartsa a szigetországban élő mintegy 3,2 millió EU-s állampolgárt.

Az üzenet azért is volt ijesztő, mert ebből a bő 3 millióból eddig csak bő 1 milliónyi uniós állampolgár kért letelepedési státuszt (ez olyanoknak jár, akik már több mint öt éve a szigetországban élnek, akik viszont kevesebb, mint öt éve, azok "letelepedés előtti" státuszt kérhetnek) és félő volt, hogy október végéig a fennmaradó közel 2 milliónyi már nem tudná ezt megszerezni.

Aztán augusztus 21-én a délutáni órákban kiadott egy tisztázó közleményt a brit belügyminisztérium a kormány oldalán, amelyről például a kint élő, de tájékoztatásra feliratkozó magyarok, köztük olvasóink, is értesültek, miszerint nem így kell érteni a dolgokat, nem szűnik meg a szabad mozgás rögtön a Brexit napja után, a változások az arra jogosultakat nem érintik.

Brexit: fellélegezhetnek az angliai magyarok
Amint a fenti nyugtató, tisztázó tájékoztatásban és a letelepedési engedély lépéseit részletesen leíró kormányzati oldalon is rögzítik:

továbbra is van ideje legalább 2020. december 31-ig minden EU-s állampolgárnak és családtagjainak arra, hogy regisztráljanak és megszerezzék a brit letelepedési engedélyt, még akkor is, ha megállapodás nélkül lép ki az ország október 31-én az EU-ból. Emellett ha valaki jogosult a letelepedett státuszra, még akkor is szabadon mozoghat, ha a kilépés napján éppen nem tartózkodik a szigetországban.

A fenti minisztériumi tájékoztatás egyébként azt is rögzíti, hogy akik nem jelentkeznek a letelepedési programba idén október végéig, azoknak sem változnak a jogai a munkavállalás, a juttatások és a szolgáltatások igénybevétele során és ezek a jogszabályok nem is fognak változni. Így tehát az uniós állampolgároknak a későbbi időszakban is lesz lehetőségük bizonyítani a jogosultságukat arra, hogy jogszerűen élnek az országban, vagy igénybe veszik az ellátásokat, támogatásokat.

Címlapkép forrása: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
forintbankjegy10ezershutter-20170816
koronavirus_labor_vakcina
donald trump amerikai elnökválasztás 2020 fehér ház
trader
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

magyar lemgyel veto unios koltsegvetes jogallamisag budapest targyalas 201126