Brexit: fellélegezhetnek az angliai magyarok
Uniós források

Brexit: fellélegezhetnek az angliai magyarok

Portfolio
A hosszú hétvégén első ránézésre ijesztő üzenetet közölt a brit belügyminisztérium az Egyesült Királyságban élő külföldi uniós állampolgárokkal, miszerint az október 31-re tervezett Brexit utáni naptól rögtön megszűnne a szabad mozgás a szigetországban, aztán kiadott egy megnyugtató üzenetet is a tárca. Utóbbi szerint van még bőven idő a letelepedéshez szükséges engedély megszerzésére a Brexit napján túl is, azaz nem szűnik meg rögtön a kilépés után a szabad mozgás lehetősége azoknak, akik a megfelelő jogosultságokkal rendelkeznek.
Amint mi is megírtuk: alaposan ráijesztett többek között az Egyesült Királyságban letelepedett magyarokra az az augusztus 19-i brit belügyminisztériumi közlemény,
amelynek elején most is benne van az a mondat, hogy október 31-én megszűnik a szabad mozgás intézményének jelenlegi formája, bármilyen módon is lép ki az Egyesült Királyság aznap az Európai Unióból. Ez ugyanis abba az irányba mutatott, hogy ha egy uniós állampolgár a szigetországban él életvitel szerűen, akár letelepedett státusszal, de az október 31. körüli napokban az uniós kontinensen tartózkodik, majd például a megállapodás nélküli Brexit utáni napokban szeretne visszatérni a szigetországba, akkor ezt nem tudja megtenni.

Ez azért volt meglepő, mert eddig nem ezt kommunikálta a brit kormány, Theresa May korábbi kormányfő is fokozatos átmenetet szeretett volna és Boris Johnson új miniszterelnök eddigi egy hónapja alapján is az EU-s állampolgárok nyugtatása volt az egyik kommunikációs vonal. Aztán az új belügyminiszter augusztus 19-i határozottabb fellépése egy csapásra megváltoztatni látszott mindezt, akár az e heti fontos berlini és párizsi tárgyalási előtti kommunikációs nyomásgykorlás eszközeként is, hogy bizonytalanságban tartsa a szigetországban élő mintegy 3,2 millió EU-s állampolgárt.

Az üzenet azért is volt ijesztő, mert ebből a bő 3 millióból eddig csak bő 1 milliónyi uniós állampolgár kért letelepedési státuszt (ez olyanoknak jár, akik már több mint öt éve a szigetországban élnek, akik viszont kevesebb, mint öt éve, azok "letelepedés előtti" státuszt kérhetnek) és félő volt, hogy október végéig a fennmaradó közel 2 milliónyi már nem tudná ezt megszerezni.

Aztán augusztus 21-én a délutáni órákban kiadott egy tisztázó közleményt a brit belügyminisztérium a kormány oldalán, amelyről például a kint élő, de tájékoztatásra feliratkozó magyarok, köztük olvasóink, is értesültek, miszerint nem így kell érteni a dolgokat, nem szűnik meg a szabad mozgás rögtön a Brexit napja után, a változások az arra jogosultakat nem érintik.

Brexit: fellélegezhetnek az angliai magyarok
Amint a fenti nyugtató, tisztázó tájékoztatásban és a letelepedési engedély lépéseit részletesen leíró kormányzati oldalon is rögzítik:

továbbra is van ideje legalább 2020. december 31-ig minden EU-s állampolgárnak és családtagjainak arra, hogy regisztráljanak és megszerezzék a brit letelepedési engedélyt, még akkor is, ha megállapodás nélkül lép ki az ország október 31-én az EU-ból. Emellett ha valaki jogosult a letelepedett státuszra, még akkor is szabadon mozoghat, ha a kilépés napján éppen nem tartózkodik a szigetországban.

A fenti minisztériumi tájékoztatás egyébként azt is rögzíti, hogy akik nem jelentkeznek a letelepedési programba idén október végéig, azoknak sem változnak a jogai a munkavállalás, a juttatások és a szolgáltatások igénybevétele során és ezek a jogszabályok nem is fognak változni. Így tehát az uniós állampolgároknak a későbbi időszakban is lesz lehetőségük bizonyítani a jogosultságukat arra, hogy jogszerűen élnek az országban, vagy igénybe veszik az ellátásokat, támogatásokat.

Címlapkép forrása: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
vw logo
koronavírus vuhan kína járvány
brazilia Jair Bolsonaro koronavirus jarvany200525
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Praktikák, megbízástípusok, ötletek
Online előadás
Miért választják sokan a részvénykereskedés helyett? Mi szükséges az induláshoz?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságírót keres a Pénzcentrum!

Újságírót keres a Pénzcentrum!
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
Angela Merkel Orban Viktor unios helyreallitasi alap 200522